Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване Още по темата Това е

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Shutterstock Смаляване Още по темата Това е
Коментари Харесай

Защо не познават метеоролозите

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Shutterstock Смаляване
Още по тематиката
Това е новият климат. Как да се оправим?

Проливните дъждове и наводненията са едно от лицата на новото време
13 юли 2018
Дойде новото време

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
13 юли 2018
Пътища в клопката на дъжда и жегата

Инфраструктурното строителство би трябвало да търси по-устойчиви на климатичните крайности материали.
13 юли 2018
Ледът на Антарктика се топи прекомерно бързо

Учени предизвестяват, че южният континент е измежду главните " виновници " за покачването на равнището на океаните
30 юни 2018 За всеки уважаващ себе си метеоролог въпросът от заглавието е отблъскващ. Първо, обобщенията за цяла специалност са погрешни. Второ тяхната работа не е да " познават ", а да вършат прогнози с друга степен на възможност. И трето, въпросът визира една сензитивна за тях тематика - с смяната на климата моделите, с които те са привикнали да работят, стават по-малко годни. Нито една средносрочна прогноза да вземем за пример не планува с висока степен на възможност сериозните превалявания през последните месеци в България. Промяната в климата обаче може да се компенсира от нови технологии - от суперкомпютри до изкуствен интелект, които разрешават по-точно да се каже какво ще бъде времето през идващите седмици и месеци.
За българските метеоролози въпросът за какво не познават има и още една, мъчителна страна. Тяхната работа е едва финансирана и неприятно проведена в архаична и неефективна организация като Българска академия на науките. Това прави прогнозите на Националния институт по метеорология, да го кажем внимателно, сложни.
Едва ли има по-неподходящ миг за това от настоящия. Новият климат към този момент пристигна и рисковите феномени в него ще стават повече. Точните прогнози за времето в този момент не са просто значими - тяхната неправилност ще се мери с човешки животи.

Прогнозата за времето в наши дни е извънредно безценен и комплициран научнотехнически артикул, включващ труда на хиляди експерти, пръснати по земното кълбо. Съвместната им работа би била невъзможна, в случай че нямаха разполагаем математическите модели и изчислителната мощност, които се стараят да предскажат придвижването и процесите в една суперсложна система, каквато е атмосферата по допустимо най-точния метод. Постоянното надстрояване и възстановяване на тези модели, опитът им те да отговорят на провокациите на времето, което става все по-крайно през последните години, е единствено едната страна от комплицираното уравнение на метеорологията.
Според доктор Анастасия Стойчева, която работи като синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, метеорологията е образец за това по какъв начин се ползва тази просвета всеки ден: " Защото всеки ден един синоптик прави една дребна научна разработка. "
Системата АЛАДИН
В сърцевината на актуалната метеорологична прогноза стоят така наречен числени хидродинамични модели - комплицирана система от уравнения, които пресмятат редица променливи - температура, вятър, мокрота, превалявания и прочие Самите хора, които работят с тях - като да вземем за пример доцент Нейко Нейков, споделят, че е съвсем невероятно толкоз комплицирана математика да бъде обяснена на наличен език. " Защото е мъчно да се обяснят уравнения частни и диференциални с доста променливи при специфични гранични условия ", майтапи се той.
Това единствено демонстрира какъв брой доста е напреднала метеорологичната просвета през последните десетилетия. " За разлика от преди време, когато работата на синоптиците беше най-вече да следят разнообразни циклони и антициклони и да предвиждат къде ще бъдат те в идващите 24 часа ", коментира проф. Валери Спиридонов. Като климатолог той е следил въвеждането на системата АЛАДИН (от фр. Airе Limitée Adaptation dynamique Développement InterNational), която действа в България от 1999 година, като страната ни е част от френския консорциум зад плана от самото му начало през 1996 година Оттогава той се обновява постоянно и е главният източник за прогнозите в околните три дни за страната ни. Освен него обаче в Национален институт по метеорология и хидрология се употребяват и американските модели на NOОА, както и на европейския център по метеорология.
И в отговор на тези, за които все пак прогнозата за времето е сравнима с тази за прогнозата за тотото, доктор Стойчева е надълбоко несъгласна, като дава за образец, че дъждовните летни юни и юли са били добре проследени от Национален институт по метеорология и хидрология.

Родните компликации за науката
" Едни от най-трудните за прогнозиране събития при нас са зимните мъгли и лятната купеста облачност ", изяснява доктор Стойчева. Освен чисто научното предизвикателство към този проблем се прибавя и неналичието на задоволително поддръжка от страна на страната. Например едни от най-ключовите принадлежности за наблюдаване навръх купестата облачност са доплеровите радари, които в България са под шапката на организацията за битка с градушките. Слабата връзка сред Национален институт по метеорология и хидрология и тях наред с обстоятелството, че радарите се употребяват 9 от 12 месеца в годината, главно за следене на градушки, ощетява синоптиците в качеството на тяхната работа.
Тази седмица също по този начин за следващ път учените от Национален институт по метеорология и хидрология излязоха да стачкуват. След митинга на Българска академия на науките в самия завършек на 2017, при който държавното управление даде обещание спомагателни средства, средствата, разпределени за Национален институт по метеорология и хидрология, се оказаха незадоволителни и даже бяха нужни спомагателни траншове от Министерството на образованието, с цел да бъдат покрити насъщни разноски. Д-р Стойчева коментира, че главната заплата, върху която се обезпечават висококвалифицираните чиновници на Национален институт по метеорология и хидрология, е 600 лв.. Което води до отлив на хора и още по-голям размер от работа за останалите на работа чиновници, като тя самата има направени 104 часа ексклузивен труд за предходния месец. " Преди години бяхме 12 души за същата работа, която сега се прави от 8 ", изяснява тя.

Ниските заплати вършат мъчно привличането и на IT експерти, които са по този начин нужни в изчислителните и техническите аспекти на тяхната работа. " Затова и нашият уебсайт не наподобява по този начин, както ни се желае ", споделя тя. " Настоящата ни прехрана е към 8 млн. лв.. Нашето управление е пресметнало, че с цел да е съответна, тя би трябвало да е към 18 млн. ", добавя тя.
Поради ниското възнаграждение Национален институт по метеорология и хидрология страда от голям брой други ограничавания в работата си. " Липсата на автоматизирани станции е една от тях ", споделя доктор Стойчева. Като не цената на тези станции, колкото липса на възнаграждение, което да притегли по този начин нужните висококвалифицирани експерти за автоматизация, се оказват най-сериозният препъникамък. Самият институт има потребност също по този начин от повече компютърна мощност за своите калкулации и даже от средства, с цел да покрие тока за тези компютри.
Финансирането е основно.
Всички в сферата са безапелационни, че би трябвало да има задоволително експерти и че в тази сфера заплащането дефинира качеството на прогнозата на времето. " Има особености на географията и тя би трябвало да се изследват от способени хора, които да вкарват измененията в числените модели ", изяснява доктор Стойчева.
И в битката за по-адекватно възнаграждение за сътрудниците си тя е безапелационна: " Хората в Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да стартират да получават почтено възнаграждение. И в случай че цената на това е да излезем от Българска академия на науките, подготвени сме да я заплатим. " Идеята е Национален институт по метеорология и хидрология да бъде подложен под шапката на министерството на образованието, което към този момент се отнася позитивно към тази концепция.
Относно концепциите за обединяване на Национален институт по метеорология и хидрология с военната метеорологична работа множеството синоптици са отрицателно настроени - главно заради напълно другия модел на работа на хората в научните среди и в армията.
Последствията при вероятно прекъсване на Национален институт по метеорология и хидрология излизат и отвън границите на България съгласно синоптиците. Страната ни най-вероятно ще се наложи да заплаща санкции по споразуменията, които е подписала. Ще бъде нарушена работата на други метеорологични служби, които се нуждаят от данни от България. Прогноза за България също би могло да се намира из разнообразни места на интернет, само че евентуално ще бъде извънредно неточна. Все елементи от сюжет, който никой не желае да се случва. А дали ще се сбъдне единствено времето ще покаже.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР