Илюстрация Увеличаване Автор: Поли Бонева & Петя Савова Смаляване -

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Поли Бонева & Петя Савова Смаляване -
Коментари Харесай

Бащата днес

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Поли Бонева & Петя Савова Смаляване


- Модерният мъж към този момент не е наложително обичайна фигура, която обезпечава единствено парите и дисциплината в фамилията.

- Бащата през днешния ден има късмет да е доста по-свързан с децата.

- От това печелят всички - децата, майките, самите мъже и обществото като цяло.Привързаността на бащите и повишеното им присъединяване в живота на фамилията способстват доста за общественото и прочувственото развиване на децата.

В началото на август 37-годишната Джасинда Ардърн, майка на новородено момиченце, се върна на работа единствено след 6 седмици отпуск по майчинство. " Чувствам се привилегирована – до себе си имам сътрудник, който поема голяма част от отговорността по развъждането на нашата щерка. Той също е родител, а не просто детегледач. "

Джасинда Ардърн е министър-председател на Нова Зеландия и втората жена в историята, родила, до момента в който е настоящ министър председател (след Беназир Бхуто, която роди през 1990 година по време на мандата си).



Историята на Джасинда и Кларк (избрали да бъдат семейство без брак) провокира разпалено разискване освен в Нова Зеландия, където реакциите бяха най-вече позитивни. Хора от целия свят разясниха смяната в публичните функции – работещата, свръхзаета майка и бащата, който остава у дома, с цел да се грижи за детето.

Според дефиницията на Американската психическа асоциация модерният татко има разнообразни превъплъщения. Той към този момент не е наложително обичайна фигура на женен мъж, който обезпечава хляба и има дисциплинираща функционалност в фамилията. Днешният татко може да е разведен, самостоятелен, да прави бурна корпоративна кариера или да работи от у дома, да е гей, да е осиновител или втори татко, само че да поставя пълноценни грижи за децата, подготвен да посрещне всевъзможни провокации.

Образът на българския татко също се трансформира, въпреки и постепенно. Той става доста повече от непостоянен асистент в семейството и гост-звезда на неделната разходка. " Не мисля, че у нас има стигма към това мъжът да поеме грижите за децата. Реакцията [когато сменяш памперс] е по-скоро покачване на вежди, все едно това е някакво екстравагантно държание ", стартира диалога Свилен Иванов от Варна - татко на две деца, учител и сценарист на " Сънчо ". Berlin’s Father Center e oснован през 2002 година от Еберхард Шефер (на снимката) – създател, преподавател и съветник, и се занимава главно с образования на фамилии и татковци. Центърът предлага разнообразни занимания, просветителни стратегии и занимания за бащите и техните деца, като доста от събитията са отворени и за майки. Целта е да бъде подкрепена връзката татко - дете, както и да се обезпечи среда, в която бащите могат да намерят поддръжка между тях и от експерти. Центърът провежда семинари, съвещания, пътувания, събеседвания и други събития, тъй че даже татковци, които не живеят в един и същи дом с децата, си да получат пространство, в което могат да се сближат с тях. Още по тематиката
Българите не плачат и печелят пари

България е рекордьор в Европейски Съюз по полови стандарти, само че най-малко не наподобява в страната да има огромна разлика в заплащането на двата пола
20 ное 2017
Новият Семеен кодекс вкарва възрастов таван за осиновители

Улеснява се процедурата за осиновяване на дете, само че родителите ще би трябвало да му кажат, че не са му биологични родители, плануват измененията
29 авг 2016
БГ баща

Кампанията " Да бъдеш Баща " напомня какъв брой значима е ролята на бащите в развъждането на децата
6 мар 2015
Женени с деца

Избрахме няколко български фамилии с повече деца и ги попитахме по какъв начин се оправят
14 мар 2014

Ако в миналото главната отговорност на бащите е била да обезпечават издръжка и материални богатства на фамилията, в този момент техните функционалности са доста по-всеобхватни, само че и по-удовлетворяващи, настояват разнообразни български татковци. Според Еберхард Шефер, преподавател, публицист, съветник и създател на центъра за подкрепяне на татковци Berlin Fathers’ Center: " Морално остаряла е публичната система, която поддържа визията за бащата като човек, който изкарва издръжка за фамилията, само че не е зает с децата отвън финансовата грижа. "

Свилен Иванов е уверен, че ролята на бащата е въпрос на решение: " Тя е основна роля, няма по какъв начин да бъде епизодична. Или пък да се затвориш в други функции, да вземем за пример на сериозния мъж, който върви на работа и се грижи за това у дома да има всичко належащо, само че не желае да бъде закачан за нищо друго. "

Обикновено приказваме за това какъв брой упования има към актуалните дами – да бъдат невъзмутими експерти, изрядни домакини, нежни партньорки, отлични майки, в съвършена физическа форма и с коси като от реклама на шампоан. Но като че ли не отчитаме обстоятелството, че публичните и личностните условия към мъжа също се трансформират. От една страна, в относително консервативни общества като българското постоянно се чуват реплики за това по какъв начин " същинският мъж " би трябвало да бъде недопечен, умел, смел, да заплаща сметките и да е непреклонен като канара. От друга страна, все по-нормално става същият този мъж да бъде наясно с вътрешния си свят, да показва усеща, да дава прочувствена поддръжка, да си разрешава от време на време да бъде уязвим – тъкмо противоположното на скърцащите патриархални полезности.

" Честно казано, нямам проблем с това, че мъжът ми не кара и не може да закачи една картина на стената, макар че има внушителна сбирка от бормашини. Важното е, че е прелестен с децата, обича ме, схваща потребностите ми и нощес отново ме анулира у дома, с цел да се видя с приятелки ", усмихва се Драга Павлова (32 г.).

Проучване в фамилии с друг етнически профил демонстрира, че привързаността на бащите и повишеното им присъединяване в живота на фамилията способстват доста за общественото и прочувственото развиване на децата.

Ето за какво е значимо да си дадем сметка за публичните настройки, които моделират визията за BG баща през днешния ден. Дали е този, който препуска, смеейки се, след детето си на площадка в градска градинка в работен ден, или оня, който държи строга отдалеченост от " женските " отговорности, свързани с децата, и не знае по какъв начин да прекарва качествено време с тях, с изключение на като ги наставлява.

" Може би това, което те прави добър татко, е щастието да си с детето и в този миг да няма нищо по-важно. Да не гледаш на времето, отделено на детето, като на всеотдайност, тъй като това постоянно си личи ", подсказва Свилен Иванов.

Мъжете не плачат

" Всеки мъж е изцяло кадърен да стане превъзходен родител, само че е значимо да поеме отговорност и да встъпи в тази роля умишлено ", споделя Том Бърдшоу, татко, цифров пълководец и съветник, който оказва помощ на мъже в Англия и по света да съчетаят ролята си на предприемачи с тази на татковци. " Знаем, че и при мъжа настъпват биохимични промени, когато партньорката му е бременна, и това го приготвя да стане по-компетентен и убеден родител. Истинската смяна обаче идва от самата грижа – сменянето на памперси, храненето, къпането, играта – всичко това построява умеенето и увереността да бъдеш татко. Когато това се случи, несъмнено, ще извличаш и повече наслаждение от бащинството. "

Норвежко проучване, оповестено пред 2013 година, взима под внимание приходите на татковци, възползвали се от 4-седмичен отпуск за развъждане на дете, и открива, че за интервал от 5 години приходите на тези мъже са спаднали с към 2%, което се изяснява с тяхната нараснала претовареност вкъщи за сметка на служебните отговорности. Изследването акцентира още, че макар пренебрежимата финансова загуба бащите са спечелили нещо доста скъпо – връзка с детето си.

Привързаността сред детето и родителя се построява още от напълно ранна възраст, а отсъстващият родител мъчно би могъл да навакса след това.

По думите на Еберхард Шефер " доста татковци с изненада научават, че могат да се сближат с детето тъкмо толкоз мощно, колкото може и майката, а тяхната дарба за създаване на дълбока прочувствена връзка е не по-лоша от тази на дамите. " В същото време в доста общества, в това число нашето, битува схващането, че мъжествеността се показва в това човек да се оправя самичък с компликациите, без да желае помощ, като философски мълчи и крие страстите си. По този мотив Еберхард прибавя: " Идеята, че мъжът би трябвало да се оправи с всеки зародил проблем самичък, без поддръжка, е тясно обвързвана със здравни проблеми, които по-често се срещат при мъжете. Например знаем, че междинната дълготрайност на живота при мъжете е с към пет години по-ниска, в сравнение с при жените; мъжете по-рядко вървят на лекар; доста по-малък % мъже, в сравнение с дами, са склонни да потърсят поддръжка от психотерапевти и консултанти; има доста повече бездомни мъже, в сравнение с дами. "

Пряката работа с родители на Berlin Fathers’ Center демонстрира, че майките и бащите имат доста сходни терзания, само че обществото е по-подкрепящо, когато ги показват дамите.

Никола Кръстев е татко на две деца, влезнал в тази роля след 53-ата си година. Според него бащинството на тази възраст е доста по-различно от същото прекарване на 25-30 години. " Преди да се роди първото ни момче, не можех да дремя от терзание - за възрастта, за работата, за приходите, за здравето, за отговорността, за силата, която се изисква, а не бях сигурен, че към момента имам. Лягах си късно и изтощен, само че все пак след час-два се будех и мозъкът ми трескаво започваше да обмисля разновидности, от време на време до сутринта. Когато Калоян се роди и го взех на ръце за пръв път, обхвана ме суматоха - ами в този момент какво? Бях комплициран прочувствено, макар че имах пред себе си крепко, хубаво бебе... раждането мина без затруднения - та това е сбъдната фантазия! Преминаването от доктрина към процедура беше в началото доста стресово за мен. С времето и грижите обаче този боязън последователно мина, сред мен и бебето стартира да се оформя прочувствена връзка. Някъде към шестия месец осъзнах, че към този момент съм преодолял първичните си страхове, и го регистрирах като триумф. "

Консултантът на татковци Том Бърдшоу счита, че главните разлики сред мъжа и дамата, когато в фамилията се появи дете, се крият в упованията: " От дамите априори се чака да бъдат отдадени, способени родители, което стоварва голямо напрежение върху тях. Същевременно в доста култури от мъжете не се чака съвсем нищо, с изключение на да обезпечават издръжка за фамилията. " Все повече мъже обаче се включват интензивно в домашната работа и развъждането на децата: " Това се случва най-много тъй като животът на дамите се трансформира, а оттова напълно естествено и държанието на мъжа. Все повече дами влизат в бизнеса, даже в политиката и все по-малко са склонни да се помиряват с ангажимента, че на тях се пада цялата отговорност за дома и фамилията. Затова мъжете вършат крачка напред и декларират подготвеност да поемат част от отговорностите. В исторически проект за мъжете дълго време не е било норма да имат постоянна връзка с децата си и в този момент, когато обществото се трансформира, бащите с удоволствие се впускат в тези значими връзки ", добавя Бърдшоу.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
По-активното включване на мъжете вкъщи дава опция на дамите да се осъществят професионално, без да са притиснати от избора сред кариера и семейство. Сравнение сред два отчета на Европейския парламент – по отношение на отпуска, полагащ се за развъждане на дете (от 2016 г.), и дяловото систематизиране на пазара на труда сред мъже и дами (от 2015 г.), демонстрира, че в страните, в които мъжете имат право на повече отпуск по бащинство, присъединяване в трудовия пазар на двата пола е съвсем изравнено. От друга страна, в три от четирите страни, в които на таткото се поставят единствено 2 дни отпуск (Италия, Гърция, Малта), сред 20 и 30% по-малко дами работят на цялостен работен ден.

Българските мъже могат да се възползват от 2 седмици отпуск при раждане и осиновяване на дете, а разпределението на труда по полове е съвсем изравнено и ни слага в средата на класацията от страни - членки на Европейски Съюз. Интересно е да се означи, че делът на хората, публично регистрирани като работещи на повърхностен работен ден, е най-нисък в България – 2% при дамите и 1% при мъжете. Освен това напълно настоящо датско проучване, оповестено през юли 2018 година, демонстрира, че когато бащата също си вземе заплатен отпуск за развъждането на дете, майката се усеща по-комфортно да се върне на пазара на труда, било то и на повърхностен работен ден. По този метод икономическата непоклатимост на фамилията пораства.

Велислав Панчев неотдавна е татко, само че към този момент вижда какъв брой значима е връзката с детето и има наблюдения за какво някои мъже към момента гледат на ролята си в фамилията като на " помагане ": " Най-вероятно не осъзнават, че времето, прекарано с бебето, е нещо, което не можеш да си върнеш, в случай че го пропуснеш. " Лъчезар Соколов напълно скоро ще стане татко и има ясно виждане за това какво значи тази роля и до каква степен мъжете би трябвало да споделят грижите: " Детето е и на двамата, освен на майката, тъй че отговорността е споделена. Това е най-прекрасното нещо, за което да будуваш дни наред, да се притесняваш, да се чудиш за какво плаче и така нататък " Мирослав Мирославов прекарва цялото си време със фамилията, защото с партньорката му са избрали да се реалокират в малко обитаемо място и да отглеждат децата си измежду природата, като си оказват помощ с други родители като част от кооператив. " Определено патриархалният модел към този момент не е настоящ, което, допускам, се дължи на това, че от ден на ден се одобряваме като хора, вместо да се разделяме по сексуален симптом ", споделя той.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Докато бащите все по-често намират отговорността за децата и прочувствената инвестиция в тяхното развъждане за споделени сред двамата родители, законодателството към момента не е догонило тази наклонност. Според терминологията на Европейския парламент съществуват три типа отпуск за развъждане на дете – по майчинство (maternity leave), по бащинство (paternity leave) и по общо родителство (parental leave), само че за България от Национален осигурителен институт акцентират: " Никъде в нормативните текстове не се приказва за " бащинство " и не съществува " отпуск по бащинство ". Вероятно, с цел да се усещат по-комфортно бащите с това да поемат грижата за децата, би било добре терминологията на страната да поддържа равните права на двамата родители, а не да принуждава мъжете да си взимат отпуск по майчинство.

Изследване от 2013 година демонстрира какъв брой е значимо бащите да се възползват от тези 2 седмици. Според резултатите майките, чиито сътрудници не са отделили това време на фамилията, се усещат доста по-зле през третия месец на бебето и е по-вероятно да страдат от меланхолия и тревога.

Психотерапевтите като проф. Орлин Тодоров, който е шеф на академични център за консултиране и психотерапия, приказват за това какъв брой е значимо и двамата родители да се включват в процеса на развъждане на децата. " Жена ми на няколко пъти показа, че не я интересува толкоз присъединяване ми в практическите аспекти на родителството - дали съм напазарувал или изчистил къщата и други битови действия, а желае да усеща, че се интересувам от нея и нейния живот отвън развъждането на децата. "
Никола Кръстев, публицист

Да бъдат и мъжът, и дамата еднообразно включени в фамилията не значи безусловно да носят еднообразно тежки пазарски торби или пък мъжът да не отваря вратата на партньорката си. " Нашето родителство е споделено и не вършим разделяне по сфери, а всеки прави каквото може и в каквото се усеща мощен. Жена ми няколко пъти показа, че не я интересува толкоз присъединяване ми в практическите аспекти на родителството - дали съм напазарувал, или изчистил къщата и други битови действия, а желае да усеща, че се интересувам от нея и нейния живот отвън развъждането на децата ", споделя Никола Кръстев.

Какво е да си добър татко

Да си добър татко е релативно и надали има една универсална формулировка, която може да съобщи цялата комплексност на тази роля. Колкото и друга да е всяка обстановка, пълноценно участващите в фамилията мъже споделят няколко общи характерности – обичат децата си, обичат да прекарват време с тях, дават им независимост и зачитат характерността им. " Най-трудно е да се овладеят родителските упоритости. Важно е да одобряваме неуспехите, както своите, по този начин и на децата си, те са неизбежни ", обобщава Георги Милев, татко и доктор. Том Бърдшоу прибавя: " Вслушвайте се в инстинктите си. "

Въпреки че нормално на интуицията се гледа по-скоро като на женско качество, очевидно много татковци считат за значимо да следват вътрешния си глас. Ангел Спасов надълбоко цени ненормираното си работно време, защото то му разрешава да прекарва повече време със фамилията. Казва, че възпитава децата си " съгласно обичайните български разбирания. " Най-важното е да оставяме децата да бъдат свободни, а не непрекъснато да тичаме след тях. За доста български мъже от предходни генерации главен принцип е бил да предпазят децата си от грешките, които те самите са позволили. Аз пък се пробвам да поддържа децата си в това да създадат своите неточности допустимо най-бързо, тъй че да се учат от тях. Не считам за правилно, че човек се учи от непознатите неточности – личните дават най-ценните уроци ".

Ангажираните в фамилния живот татковци през днешния ден имат вяра, че на децата би трябвало да се дава независимост и евентуално по този начин отглеждат едно по-самостоятелно и решително потомство. " Важно е да приемем, че животът и ползите на децата не всеки път ще се развиват по този начин, както ние, родителите, сме си представяли. От нас се желае най-много да ги поддържаме и да им даваме независимост да се развиват ", обобщава своите наставнически възгледи Александър Паздерски.

Подобна житейска философия наподобява известна измежду актуалните татковци и идва като глътка въздух след стандарта на свръхобгрижващата майка-орлица. Любовта към децата значи най-много силата да им дадеш независимост, формулира и Деян Дяков, откакто се показва като " татко на най-хубавия си другар ": " Естествено, има бащи, които четат доста и се стремят да приложат всичко, което съгласно мен е прекомерно. Моето схващане е, че децата имат потребност само от обич. Чиста, безусловна, безкрайна обич. Всичко останало е просто неин израз. Затова вместо да се опасявам прекомерно, избирам да се пъдя със сина си по мократа трева. После може да сме кални и даже леко настинали, само че има моменти, които са прекомерно скъпи с цел да бъдат пропускани. " " Достатъчно положителният татко би трябвало да съвместява любов, съчуствие, деликатност, по едно и също време с авторитетност, увереност и мощ. Да събереш всички тези качества в едно не е елементарно и нямам доверие някой да се оправя идеално, тъй че бих посъветвал бащите да бъдат спокойни. "
Орлин Тодоров, психотерапевт

От психическа позиция думата " баща " също е цялостна с доста наличие: " Достатъчно положителният татко би трябвало да съвместява любов, състрадание, деликатност по едно и също време с авторитетност, увереност и мощ. Да събереш всички тези качества в едно не е елементарно и нямам доверие някой да се оправя идеално, тъй че бих посъветвал бащите да бъдат спокойни ", споделя Орлин Тодоров. И прибавя: " Най-същественото нещо, което разбрах, е, че не е нужно непрекъснато да се тревожиш и поради това маниакално да контролираш изборите на децата си. Достатъчно положителният татко не е съвършен, само че в случай че е прочувствено присъствен в фамилията си, той се трансформира в модел. Лошото родителство се случва, когато човек се бори със личните си дефекти и страхове през децата. Колкото по-спокойни сме със себе си, толкоз по-естествена е връзката с децата. "

За положителния татко поддръжката на неговата партньорка е от голямо значение. " Имам до себе си човек, който ми оказа помощ да преодолея страховете си и да се измъкна от тресавището на подозренията, в което бях заседнал ", споделя Никола Кръстев от Ню Йорк. Мирослав Мирославов довършва: " Един татко има потребност от поддръжката на индивида до себе си. Ако си намерил сродната си душа и тя те поддържа, няма непреодолими неща. "

Бащата като социална роля

Ако се съди по мненията и държанието на доста днешни татковци, тяхната роля се простира надалеч оттатък това да основат и изхранят деца. Съвременните бащи се стремят да бъдат прочувствено виновни и да посветят доста време и самообладание на развъждането на осъзнати, независими, уверени хора, а с цел да се случи това, публичната поддръжка е доста значима. Съветът на Орлин Тодоров е фамилиите да предизвикват реализацията на мъже посредством бащинство; приятелите да се поддържат взаимно за това да възприемат бащинството като влиятелна позиция, а обществото " да има осмислен модел за ролята и облика на бащите, който да обвързва с съответни политики и дейности, финансова поддръжка, обществена взаимност, курсове и промотиране на опцията за отпуск по бащинство ".

Подкрепата в работната среда на мъжа също е от огромно значение, както демонстрира проучване върху мъже юристи от Хелзинки и Монреал. При специалности, които обичайно се считат за мъжки, за бащите е по-трудно да се възползват от правото си на отпуск за развъждане на дете и го вършат единствено тогава, когато корпоративната среда обезпечи подобаващи за това условия, както и обществено приемане.

Отговорният и обичащ татко има голямо въздействие върху развиването на децата, а неналичието на такава фигура евентуално въздейства още по-сериозно. Лъчезар е израснал без татко и в този момент, когато чака своя първи наследник, премисля смисъла на тази роля: " Не съм имал мъжкото въздействие и мощ, мъжкия образец. Чувството на изоставеност, когато виждаш по какъв начин другите деца играят с бащите си, е неизбежно. Много ми липсваше, когато не можех да споделя мъжките си проблеми и въпроси с него, до момента в който растях, да го помоля за съвет, да отидем на планина и да се накаляме дружно. Липсва ми и в този момент - да пия една бира с него, да му кажа, че ще има внук и че ще би трябвало да се потруди, с цел да си завоюва купата дядо. " Успешна акция

Визии (кликнете на картинката вляво, с цел да я видите в цялостен размер), употребявани в националната акция " Да бъдеш татко ", инициирана от група неправителствени организации в България през 2014 година като част от интернационалната акция MenCare. Идеята: да насърчи бащите, а и останалите мъже от живота на детето да вземат участие пълноценно в развъждането му.

Първите изследвания на бащинството в България демонстрираха, че най-често тласнати от желанието си да обезпечават парите у дома, към момента доста мъже в България остават отвън грижите за децата.

Първата по рода си " Седмица на бащата " беше една от най-интересните начинания в границите на акцията.

" Мъжете са незадоволително употребен запас в фамилията, безапелационна е Мария Петкова, шеф на фондация " Лале ", която и този ноември ще бъде измежду уредниците на Седмицата на бащата. " Ако татко заведе детето си на педиатър, го питат " а къде е майката ", дава образец тя. И обръща внимание, че децата прекарват огромна част от живота си в мощно феминизирана среда с доста малко мъже учители, детски лекари, обществени служащи. Което пречи на децата да опознаят мъжките модели на държание.

Ако имате потребност от малко бащинско ентусиазъм, съвет или поддръжка, акцията " Да бъдеш татко " може да се окаже тъкмо това. Повече на mencare.bg
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР