Илюстрация Увеличаване Автор: Петър Денчев Смаляване Светът на бивша Югославия,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Петър Денчев Смаляване Светът на бивша Югославия,
Коментари Харесай

"От острова на земята към острова в морето"

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Денчев Смаляване
Светът на някогашна Югославия, както нееднократно съм установявал, за нас, българите, е изпълнен с доста клиширани показа, изумен от идеологически митологии и непрекъснатото му отказване или прославяне. Това основава една неустойчива вероятност – като че ли това пространство (и без това), разкъсвано от спорове, е мъртво откъм своя актуален културен живот.

В споделеното общо културно пространство на страните от някогашна Югославия обаче се случват голям брой разнообразни и забавни процеси, в които, в случай че могат да се включат и останалите балкански страни, би било освен позитивно поради пресичането на разнообразни гледни точки, само че и поради превъзмогването на фрагментацията, която новите дребни национализми нанесоха върху така и така нежните нови общности.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тимъти Снайдър споделя в своето изявление " Новият катастрофичен ред и историята " ( " Култура " /2.10.2018): " Да можеш да приказваш на другите, които не познаваш, е мъчно умеене, а демокрацията допуска способността всички да бъдат въвлечени в един огромен диалог. " Затова и тези срещи са значими. Запознаването на създатели от района и събирането им в неофициална конюнктура може да наподобява неефикасно от комерсиална издателска позиция, само че в действителност размяната на мисли и споделени страсти е това, което прави огромния роман. Точно това се пробват да създадат Милена и Сашо Георгиевски от сдружението " Хърватско-македонска дъга ", която всяка година провежда своите интернационалните литературно-културни срещи на о-в Зларин, наоколо до гр. Шибеник, Хърватия, на самия Адриатическия бряг.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Денчев Смаляване

Този хърватски град, потърпевш от бомбардировките около разпадането на Югославия, през днешния ден носи пресен дух на младост, богато културно завещание и живописни улици, за които си даваш сметка, когато внезапно попаднеш пред издигнатата през XIII век катедрала. Срещите, които Хърватско-македонската дъга провежда към този момент за пета година, протичат на о-в Зларин – място, което е колкото мистично, толкоз и чаровно поради неналичието на доста туристи (на острова живеят едвам 284 души съгласно статистиката, а съгласно локалните доста по-малко). Освен отечество на известната поетеса Весна Парун и актрисата Ягода Копер той омиротворява духа и изненадва с плътните си гори от кипарис. Твърди се, че островът за първи път е упоменат от крал Бела IV Унгарски през XIII век, а пък през XVII век аристократите от Шибеник са избягали там от чумата, която върлувала в града. Островът претърпява и на два пъти бомбардировки – през Втората международна война и по време на войната за независимостта на Хърватия.

Това, което впечатлява е, че срещата с разнообразни генерации от македонската литература през години с гостите от Хърватия, Босна и Херцеговина и България, е среща на диалог за това по какъв начин литературата преодолява границите, доколкото те съществуват, и до каква степен езикът може да съставлява спирачка. Срещите протичат в диспути за положението на културната сцена в страните, откъдето идват гостите; доколкото интеграцията в Европейския съюз подкрепя културните връзки и по какъв метод това се отразява на артистичния живот; до каква степен съхраняването на културата на районите е от голяма важност.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Денчев Смаляване

Примерът, който може да се извлече от късия опит на Хърватско-македонската дъга за българската действителност, е, че даже с дребни старания локалният културен живот на един относително дребен град може да бъде раздвижен и да бъде изваден от неговата провинциална заспалост – употребявайки даденостите на средата, наследените културни връзки, само че и упоритостта да се основават нови. Имат формалната поддръжка на локалната туристическа камара, на градската община, на министерство на туризма, на региона (Шибенско-Книнска жупаня), само че съвсем без огромна финансова поддръжка. Затова и напъните в тази посока с очарователни и впечатляващи.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Денчев Смаляване

За тези, които биха предпочели чистия туризъм пред литературните срещи, о-в Зларин и Шибеник оферират отлични условия за разходка, лятна почивка, само че и културно-историческо посещаване на голям брой обекти, някои от които са част от листата на международното културно завещание (като към този момент упоменатата катедрала в Шибеник). Далмация също по този начин е доста подобаваща за кулинарен туризъм със своите рибни ястия и характерната локална просвета.

Заглавието е в действителност мотото на срещите, които се провеждат и е обвързвано с поезията на Богомил Джюзел. Той споделя за ориста на Македония като затворена страна на Балканите, която съставлява самобитен остров – като че ли страната е заложник на своето геополитическо разположение. И в предишното, вместо да отваря пътищата към диалог и взаимоотношение, вътре в този остров са се създавали напрежения, съмнения и съмнение. Въпреки това виждаме, че през последните години има опити това положение да се промени.

Петър Денчев е публицист и сценичен режисьор.
Полети до Загреб или Сплит, който се намира наоколо, без прикачване се намират мъчно, само че Air Adria лети няколко пъти в седмицата по дестинацията София – Любляна, а оттова има голям брой рейсове до Хърватия. Пътят с рейс от София до Загреб надвишава 11 часа, а по-късно има рейсове съвсем на всеки час за Шибеник. С автомобил напредването по автомагистралата Ниш – Белград – Загреб е бързо и комфортно, а хърватските пътища са с добра сигнализация, тъй че, в случай че имате предпочитание за случка из Далмация, това е вашият метод.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР