Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Явор Гечев от фондация

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Явор Гечев от фондация
Коментари Харесай

20 въпроса: Явор Гечев

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Явор Гечев от фондация " Четири лапи " доста припомня лекар Дулитъл, без да е доктор, основно поради умеенето си да поддържа връзка с животните и да съобщи техните болки и потребности на хората, а и поради благия си темперамент.

Завършил е Колеж по маркетинг, търговия и мениджмънт и британска лингвистика в СУ. Вече тринадесет години се е посветил на работата си в " Четири лапи ", където управлява отдел " Комуникации ". Свободното си време прекарва най-вече в разходки из планини и паркове с Гарибалди и Шерлок - двете избавени от него кучета, макар че не му остава доста време за циркулиране на въздух, тъй като от 2005 година управлява напълно непринудено и безплатно уеб страницата www.bezdom.info. На него избавени от улицата животни съумяват да намерят своите хора.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента Явор Гечев регистрира растеж на осиновяването, само че не е сигурен дали поради наложената изолираност по време на пандемия и съпътстващата я самотност или поради сезона - напролет обичайно повече хора са склонни да приютят в дома си животни. По мотив най-новата информация, че котките могат да се разболеят от COVID-19, и единичните случаи на инфектирани котки, при които са открити антитела, Явор припомня, че съгласно изследванията, с цел да се болести котка, тя би трябвало да е изложена на доста огромно количество от вируса. " Обратното - котка да съобщи вируса на човек - до момента не се е случвало ", разяснява той.

Като какъв човек се определяте?
Импулсивен. Инат и саможивец.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Че нещата в последна сметка полека-лека се оправят. И че най-големият камшик за човечеството (ще ме извинявате за клишето) е незнанието.

Любимият ви миг от деня?
След приключването на работния ден, когато мога да се насладя на разходка с кучетата в парка. И на бира от някое от заведенията в Борисовата градина.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Балансирането сред страстите и здравия разсъдък. И заплахата да претръпнеш и да спре да ти пука.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Това е елементарно, тъй като няма дете, което да не обича животни: Помагаме на животни, които са били засегнати от неприятни хора.

Как си почивате?
Трудно. Опитвам напълно да се откъсна от всичко, като пътувам, чета книга, виждам футбол (само британски, другите шампионати са прекомерно мудни и натоварващи) или просто виждам в една точка (по опция с чаша бира или бяло вино в ръка).

Какво ви зарежда?
Свободата да върша това, в което виждам смисъл. И да виждам резултата от работата си.

Какво ви разсмива?
Класическият английски комизъм (най-вече черният комизъм и самоиронията). Любимият ми комедиен сериал е " Ало, ало ", имам всичките епизоди, които мога да виждам непрекъснато и да се обливам от смях.

Какво ви натъжава?
Посредствеността и бездушието.

Какво ви вбесява?
Глупостта, жестокостта и интригите. И трите нямат граници за жалост.

Личност, на която се възхищавате?
В момента на Юрген Клоп - прагматик и перфекционист, който в никакъв случай не се задоволява с постигнатото.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Упоритостта и откровеността.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Ще ми се да не съм толкоз емоционален, когато някой ми къса нервите.

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Да мога да умъртвявам със жлъч.

Последният подарък, който направихте?
Фурми и ръчно направени глинени фигурки от пирамидите в Мерое от пътуването ми до Судан за околните ми.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Сайтът за търсещи дом животни www.bezdom.info, който управлявам, уеб страниците на bTV, " Дневник ", " Медиапул ", " Свободна Европа ", " Гардиън ", Би Би Си - за последни вести. Всичкото останало наличие към този момент е в приложения за телефона. Там най-често с изключение на фейсбук и инстаграм употребявам Help-a-paw - едно отлично приложение за търсене на помощ за потърпевши животни.

Къде бихте желали да живеете?
Още не съм разкрил съвършеното място, идеалното би било хем отдалечено от хорските тълпи, хем не напълно изолирано от цивилизацията. Засега от местата, където съм бил, в класацията водят Троян, Грьонинген, о-в Липси, Ферара и Пиза. Е, добре де, и Рим, Болоня, Бергамо и Генуа, само че с ангажимента, че са най-красиви отвън туристическия сезон. Като цяло най-важното е да не се сблъсквам на улицата със страдащи животни и човешка свирепост.

Коя е последната книга, която прочетохте?
" Уханно пристанище " на Джон Ланчестър, 14 години откакто си я купих... Толкова по въпроса остава ли ми време за четене.

Най-интересното място, на което сте били?
Закритият пазар в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан. Уникално място, един лабиринт в центъра на града, в който човек може да се изгуби и да прекара незабелязано часове в зяпане, само че също по този начин може да откри безусловно всичко. Също и разположеният на границата със Сирия турски град Килис, със своите над 40 джамии, множеството от които строени през XVI-XVII в., с цветовете си и смесицата на разнообразни култури, неповторимата саралия с шамфъстък и, несъмнено, пазара, където с изключение на обичайна ширпотреба човек може да откри и доста занаятчийски работилнички.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Прави каквото би трябвало, пък да става каквото ще. Много банално, нали? И нещо по тематиката, с която се занимавам всекидневно: Не всяко семейство заслужава да има куче, само че всяко куче заслужава да има семейство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР