Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване В изкуството Ясен Згуровски

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване В изкуството Ясен Згуровски
Коментари Харесай

20 въпроса: Ясен Згуровски

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
В изкуството Ясен Згуровски е добре прочут като художник и илюстратор. Неговата обвързаност към попарт естетиката го откроява мощно и откакто веднъж видите негови произведения, постоянно ще ги разпознавате.

На музикалната сцена той е също толкоз добре прочут като диджей с цветната си личност Жулиета Интергалактика. Ясен е част от серията празненства We Like Kitsch, където пуска дружно с Насо Русков и Иво Стоядинов от Les Animaux Sauvages и Babyface Clan. Част е и още един диджей колектив - " Истерика ", който този месец отбелязва година битие. На 25 юли Ясен/Жулиета ще селектира музиката в Bar-а на " Кристал ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. През есента се чака негова галерия в Хага, в Aether, пространството на актуалния актьор Войн де Войн, което си има и софийски филиал.

Като какъв човек се определяте?
Наблюдателен, любопитен, идеалист, надарен, персонаж, воин.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам, че не инцидентно съм актьор и съм тук с задача да върша хората щастливи. Вярвам в любовта, в силата на изкуството, че ще реализирам още, че ще пребивавам дълго и че оставям диря.

Любимият ви миг от деня?
С моя часовник постоянно е следобяд, той е светлото ми утро.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Ако рисувам и работя по задача от клиент, предизвикателство е да туширам елегантно и в точния момент порива му да ми се качи на главата, без да се поддавам на страсти и да тракам с краче. Смятам, че съм го овладял, само че се е случвало и за малко да изпусна салдото сред другарство и професионализъм. Обожавам провокациите, когато работя по напълно нова за мен тематика, и имам мотив да науча нещо ново и да опитвам.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно петгодишно дете?
Правя това, тъй като имам особена суперсила, специфична роля на художник в приказката, или извънземна мощ ме е препрограмирала по този начин за опазване на човечеството.

Как си почивате?
Най-добре със сън. Също мога да се изключа доста елементарно и без да дремя. Мога и да променям функциите, когато Ясен се измори, настава Интергалактика. Обичам да си почивам и на къмпинг, на море.

Какво ви зарежда?
Рисуването, музиката и удоволствието от добре свършената работа. Когато някой пристигна и ми каже: обичам това, което правиш, оказа помощ ми да допускам, открих любовта, даде ми убеденост, че се случват чудеса.

Какво ви разсмива?
Децата, приятелите, ярките цветове.

Какво ви натъжава?
Обърканите хора, които имат вяра само на персоналните си показа за света, подвигат звук и нападателно упорстват, че са аршин за нещо си.

Какво ви вбесява?
Липсата на отношение. Грубостта. Подигравките. Надменността. Слагането под общ знаменател. Агресията. Национализмът. Расизмът. Хомофобията.

Личност, на която се възхищавате?
Светлите персони, които следват фантазиите си.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Харесвам всички цветове в палитрата и самоуверено ги употребявам. Също мога да виждам нещата в профил и от разнообразни гледни точки по едно и също време. Пазя детското, без да ставам детски.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Няма такова, само че ми се желае в някои случаи да съм по-решителен.

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Да пея с магнетичен глас.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Миналата седмица с художничката Боряна Росса разменихме рисунки. Най-често правя подарък арт. Вчера ми подариха осемдесетарски летен постер със секси испански мачо и занимателен надпис.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Фейсбук, където с изключение на профила ми подкрепям и четири страници: персоналната ми на актьор, тази на Жулиета Интергалактика, страницата на We Like Kitsch и на Tell Me bar. Прекарвам известно време и в страницата на Bandcamp, където преслушвам и си закупувам нова музика. Instagram.

Къде бихте желали да живеете?
В изгубената Атлантида, в някоя химера, в книга на Джани Родари, в Сан Франциско, в Сеул, в Барселона.

Коя е последната книга, която прочетохте?
Малко съм сложен с четенето. Последната книга, която прочетох до края, не беше доста скоро и е за Вивиън Уестууд, от Иън Кели. След нея имам две стартирани, изоставени и чакащи ме във времето– " Промяна " на Лив Улман, " Две години осем месеца и двайсет и осем нощи " на Салман Рушди. Имам и една съвсем на края, която чета малко по малко към този момент година от телефона, когато пътувам - " Бягащият човек " на Стивън Кинг.

Най-интересното място, на което сте били?
Това са ателиетата на сътрудниците ми художници и галериите за съвременно изкуство.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
" Начинът да намериш посоката си в живота е да не го взимаш прекомерно насериозно. Когато спреш, стартира веселбата. " (That is the key to navigating this life — don’t take it too seriously. That’s when the party begins.) (RuPaul)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР