Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване ПрофилОт средата на май

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване ПрофилОт средата на май
Коментари Харесай

Телевизионер до мозъка на костите

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Профил

От средата на май някогашният изпълнителен шеф на bTV Павел Станчев е глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa нaй-глeдaнaтa ефирна частна тeлeвизия в Унгapия - ТV2. B нaчaлoтo нa 2018 година Павел Станчев бe нaзнaчeн във фpeнcĸaтa ТF1 като основен изпълнителен шеф дистрибуция. Той отговаряше за маркетинга на каналите и нелинейните услуги на групата в платформите за разпространяване във Франция, също и за маркетинга на каналите в Белгия и Швейцария. Преди да отиде в TF1, Павел Станчев беше глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa bТV Меdіа Grоuр. Преди тази позиция беше основен изпълнителен шеф за Югоизточна Европа в Antenna Group, най-голямата гръцка медийна група. Станчев има над 20-годишен опит в огромни интернационалните медийни групи: RTL Group, HBO (Румъния), Dogan Media Group и Ringier AG (Швейцария). Компанията

ТV2 и ĸaнaлитe й ca били нaй-глeдaнитe в Унгapия пpeз мapт тази година пpи ayдитopиятa нa възpacт мeждy 18 и 49 година Гpyпaтa вĸлючвa 14 ĸaнaлa и е конкурентна на RTL Klub за първото място в унгарските телевизионни рейтинги. Teлeвизиятa e cъздaдeнa пpeз 1997 година До началото на 2014 година TV2 е благосъстоятелност на ProSiebenSat.1 Media, след което през 2015 година е продадена на унгарския кинопродуцент и шеф на Унгарския народен кино фонд Андрю Вайна, който умря при започване на тази година. До момента няма информация за промяна на собствеността на малкия екран. Вайна е припознаван като последовател на премиера Виктор Орбан.
Имате над 20-годишен опит в огромни интернационалните медийни групи. Как оценявате медийния пазар в България, Европа и района?

През тези години пазарът доста се промени, като от ден на ден следва международните трендове, само че районът и в частност България си има своя специфичност. Тя се дефинира главно от 45 години комунистически режим, през който медиите бяха средство за агитация. Имах шанса да стартира професионалната си кариера на Запад и сега, в който се появиха частните медии на Изток, станах част от този развой. Имаше доста очаквания, също по този начин и илюзии, наслади, само че и разочарования.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През последните години от България, пък и от доста пазари в Централна и Източна Европа се отдръпнаха доста задгранични инвеститори/представители на огромни западни компании? Как се отразява това на медийния бизнес?

Това не би следвало да ни шокира. Медиите в множеството европейски и международни страни принадлежат на локален капитал. Изключение е задграничните вложители да се задържат за по-дълго от нормалния капиталов цикъл. Наблюдаваме и настъпването на телекомите в медиите, като те се трансформират в новите мултинационални играчи за сметка на обичайните медийни групи. Аз не разделям притежателите на непознати и локални, а на способни и неспособни, които пазарът отсява. Много задгранични вложители също допускаха неточности, не всеки път подбираха качествени мениджъри, постоянно упованията им за възвръщаемост на вложенията бяха нереалистично високи. Смяната на собствеността на всеки пет-шест години спъва дълготрайното мислене. Мит е, че външният притежател подсигурява независимостта на медиите. Темата е дълга. Ако едно обществото не си построи единствено демократични механизми и рефлекси, никой няма да му ги присади извън. Вижте по какъв начин неотдавна жителите на Хонконг се надигнаха и стопираха прокарването на един антидемократичен закон.

По ваши наблюдения по какъв начин се отразяват процесите на медийния пазар на журналистическата специалност? Има ли отлив от специалността? Как това се отразява на качеството?

Честата промяна на благосъстоятелност и дигитализацията водят до неустойчивост на журналистическия пазар на труда. Дори в страни като Франция публицистите постоянно сменят медиите си. Качеството на публицистиката се дефинира от образованието и подготовката. За страдание те са в крах. Най-добрите учители на младите публицисти са по-старите сътрудници. Днес съвсем няма към този момент от кого начинаещите да се учат. Това е главният проблем. Журналистиката е пристрастеност. Иначе не се получава. Далновидните медийни групи отделят средства за подготовката на младите. Ще заложим на това в ТV2.

За какъв брой души ще отговаряте? Трудно ли се работи с толкоз хора и в страна, която не познавате?

В групата ТV2 работят към 400 чиновници. Организацията е сходна с " Нова телевизия " или bTV. Ръководил съм както дребни екипи от няколко души, по този начин и компании от няколкостотин души, ситуирани в разнообразни страни, както когато бях основен изпълнителен шеф на Antenna Group за Югоизточна Европа. Всичко е въпрос на организация, на предан и надарен екип. Винаги съм считал, че два са решаващите фактори за триумфа на една медиа - марката и хората. ТV2 е мощна марка, това е първата национална частна политематична телевизия в Унгария, която излъчва от 1997 година. Имаме и 13 тематични канала, множеството с наложена марка и еднаквост. Хората също са налице, защото за ТV2 работят едни от най-утвърдените и надарени публицисти, водещи, мениджъри. Живял съм 2 години в Унгария, когато работех за RTL Group, през 2003-2004 година. През 1993 бях част от екипа, който започва най-големия маджарски вестник BLIKK. Тогава работех за швейцарския тръст Ringier. В Будапеща беше и първото ми изявление за работа в телевизия, HBO, където постъпих през 1996 и чиято централа за Европа продължава да бъде на брега на Дунав. Така че познавам Унгария, към този момент споделям на британски, само че се стремя да прогресирам и в унгарския език.

Имали ли сте сложни моменти като началник, налагало ли ви се е да взимате непопулярни/трудни решения?
И още по какъв начин! Особено в интервали на рецесия. Като цяло обаче постоянно съм търсел пътя към новите планове, към развиването. Може би тъй като започнах кариерата си в отдела за бизнес развиване на групата Ringier, където мой началник беше именитият Томас Трюб. Томас в никакъв случай не униваше, търсеше нови бизнеси. Направи списания във Виетнам, когато никой не смееше да стъпи там. След това интернет уеб сайтове в Африка... Превръщаше всяка рецесия в нова опция.

Държите ли да имате надзор върху всичко в компанията, или елементарно делегирате задания по веригата надолу? Като управител бях образуван в двете компании, където минаха първите 10 години от кариерата ми - Ringier Швейцария, за която загатнах, и HBO/Time Warner, като и в двете имах голяма независимост на деяние. Томас правеше събрания на отдела един път в месеца в централата в Цюрих. През останалото време всеки пътуваше на другите пазари. Уилям (Бил) Хукс беше мой началник в HBO. Беше един от ветераните на Time Warner. Първото нещо, което ми сподели, беше Delegate! (Делегирай). Беше като заповед. А също и " Фокусирай се върху приходите, не микроменажирай разноските и хората ". Хукс твърдеше, че американските компании са по-добре ръководени от европейските точно тъй като мениджърите им дават повече независимост на чиновниците. Беше уверен, че един управител не може да бъде ефикасен, в случай че ръководи ежедневно повече от седем-осем директно подчинени. И беше прав. Опитвам се да последвам тези уроци и да се въвличам единствено когато става дума за забележителна или стратегическа договорка.
Как актуалните технологии се отразяват на медийния бизнес?

Продължавам да считам, че Content is King (Съдържанието е крал), както и че Distribution is the Queen (Разпространението е кралицата). Новите технологии трансформират метода на изразходване на наличие. Но в основата остават творчеството и публицистиката. Хората желаят да гледат забавни сериали, филми, телевизионни излъчвания, да прочетат добър текст. Радиобизнесът още веднъж е във напредък. Така че наличието остава водещото.

Какви са трендовете на пазара на телевизионно наличие? В какви планове предпочитано ще влагат медийните компании?

Сериалите са от основно значение както за линейните, по този начин и за нелинейните видеоуслуги. Особено с все по-популярното binge-viewing – гледане едновременно на доста епизоди от даден сериал.

За да са сполучливи медийните компании, в тях на първо място би трябвало да има доверие. Как се печели то?

Доверието се натрупва с години и може да се пропилее доста небрежно. Вижте какво стана с немското списание Spiegel, което беше десетилетия наред институция с голям престиж, след абсурда с журналиста Клаас Релотюс, за който стана ясно, че си измисля репортажи...

Какъв е хоризонтът на сегашната ви позиция? С какъв брой годишен проект за ръководство отивате в унгарската ТV2?

Работим върху 5-годишен бизнес проект.

Какви са вероятностите в медийния бранш като цяло?

Секторът ще продължи да се консолидира, моделът на платено наличие ще се развива за сметка на рекламата, само че ще има и завръщане на рекламните вложения към обичайните медии за сметка на софтуерните колоси по ред аргументи - меродавност на данните, потребителска настройка. Все още не е потвърдено дали синергията сред телеком и медиа дава позитивен резултат. Съдържанието ще става по-локално.

По модела на Netflix, HBO и Amazon ли ще се равняват обичайните малките екрани, или си имат личен модел на бизнес развиване?

Паралелно с главния си бизнес при вярна тактика някои малките екрани ще основат локална конкуренция на международните колоси. Такъв сполучлив план е Videoland в Холандия, част от групата RTL. Hulu в Щатите също пораства впечатляващо. По-лесно ще е обаче, когато огромните локални малките екрани застанат дружно зад подобен план. Ще забележим какво ще стане с BritBox в Англия или със Salto. Salto към момента чака позволение от френския регулатор на конкуренцията. Бях част от екипа, който сътвори този план на трите огромни телевизионни оператора във Франция, частните ТF1 и М6, и държавната France Television.
Намирате ли баланс сред професионален и персонален живот?

Все повече, защото с насъбрания опит започнах по-добре да си ръководя времето. Управлението на времето е от голямо значение за един управител. Първият ми шеф, Жан-Луи Серван-Шрайбер, има книга на тази тематика - " Изкуството на времето – тайната на триумфа ".

Кои медийни мениджъри са добър образец за вас и за какво?

Вече загатнах моите първи ръководители и учители в бизнеса. Ще прибавя още две имена. Робърт (Боб) Лейтън, индивидът, който ме назначи в HBO, като тогава отговаряше за европейския бизнес на малкия екран. Истински визионер. Вече четвърт век сме другари. За страдание още не е идвал в България. Ще загатна и Минос Кириаку, който за жалост ни напусна, създателят и ръководител на Antenna Group, някогашен притежател на " Нова телевизия ". Това са мениджърите, от които най-вече съм научил, които са ме формирали като началник и като персона. Иначе постоянно съм се възхищавал на Рупърт Мърдок, може би най-големият медиен управител на нашата ера. Ще загатна и Джон де Мол, Берлускони, Никола дьо Таверно (главен изпълнителен шеф на френската М6). От всеки може нещо да се научи.

Пример за мен е и моят дядо, Георги Яков, управител и притежател на най-голямата печатница във Варна, " Кънчо Николов " (Кънчо Николов е мой прародител и създател на печатницата през 1896 г.). През 1946 година комунистическият режим брутално иззема печатницата и стартира да преследва дядо ми като " експлоататор " ; 27 години по-късно обаче, през 1973 година, когато дядо ми умря, неговите някогашни служащи събраха средства и му отпечатаха некролог. Всеки път когато се сетя за тази история, се разплаквам. Мисля, че това е най-големият бонус, който някой управител е получавал.Q&A

Как протича работният ви ден?

Задължително с доста гледане на телевизия и малко спорт. Срещи и диалози с най-различни хора. Те ме зареждат, от време на време уморяват, само че по този начин оставам жив.

Какво вършиме в свободното си време, имате ли занимания?

Занимавам се като фен с няколко спорта: плуване, тенис, ски, тичане, вървене в планината. Чета художествена литература, виждам кино, спектакъл, интересувам се от изкуство. Написах и една пиеса, която се надявам скоро да види бял свят в България.

Какво обичате да четете и имате ли обичана бизнес книга?

Чета доста, изключително в самолетите. Сега приключих един прелестен разказ на италианския публицист Алберто Вигевани " Едно лято на брега на езерото ". Любимата ми бизнес книга е Master of the Game (Майстор на играта) от Кони Брук – биография на основателя на " Тайм Уорнър " Стив Рос.

Какъв щяхте да бъдете, в случай че не се занимавахте с телевизия?

Най-вероятно публицист и публицист, какъвто бях като доста млад. През 1988 година излезе мой алманах с разкази, " Млад-зелен белетрист " в издателство " Народна юноша ". Автор на предговора е огромният български публицист Генчо Стоев, който бе забелязал един мой роман в списание " Родна тирада " и ми оказа помощ да сформира и издам този алманах.

Имате ли обичан откъс или мото?

Винаги съм следвал съвета на Тед Търнър, създателят на CNN: Lead, follow or get out of the way (Води, следвай или се махни от пътя). И в действителност, когато един управител не може или не желае да води едно дружество или план, нито пък да следва различен водач, е по-добре да освободи терена и да потърси различен план или занятие.

Напоследък ме въодушеви и една мисъл на Нелсън Мандела: " Не те осъждам по триумфите ти, а по това какъв брой пъти си падал, само че по-късно си успявал да станеш и да продължиш! " Мисля, че това е един прелестен завършeк на нашия диалог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР