Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване От пресцентъра на държавното

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване От пресцентъра на държавното
Коментари Харесай

Свидетелите са ни скъпи

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
От пресцентъра на държавното обвиняване тази седмица изпратиха прессъобщение, от което стана ясно, че основният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, са се срещнали със строителния бизнесмен Александър Ваклин по негова молба. Ваклин е главният очевидец по делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, която предишния април беше зрелищно задържана, а тази година получи 18-годишна присъда на първа инстанция.

Поводът - " упражняването на систематичен и целеустремен напън по отношение на него и фамилията му " посредством " целенасочени старания в общественото пространство да бъде наранена персоналната и професионалната му известност, в това число и посредством медийни изявления, съдържащи откровени лъжи ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С сходни изявления, написа още в прессъобщението, " свободата на словото се изопачава до независимост на очерняне, открити нападки и подстрекателство към принуждение ".

За какво става дума - съгласно обява в " Биволъ ", позоваваща се на обществените регистри, Александър Ваклин е финансирал компания, от която дамата на Иван Гешев е купила жилище. Освен това Ваклин е бил съучастник с дълготраен другар на зам. основният прокурор, който има обща компания с дамата до Гешев. Тези обстоятелства повдигат въпроса дали към строителния бизнесмен не е имало преференциално отношение от държавното обвиняване, още повече че Иван Гешев има произнасяния по следствието като прокурор, а в дните след ареста сподели, че е извънредно добре осведомен с биографията на Ваклин. Последният от своя страна изрично отхвърля да се познава с Гешев, а за съдружието си твърди, че било от дълго време прекъснато.

В изнасянето на тези обстоятелства прокуратурата вижда " неприемливи опити за напън върху очевидци и уронване на положителното им име, в това число и посредством дирижирани медийни акции ". В прессъобщението на прокуратурата има и откровена неистина - че " Биволъ " не е разгласил правото на отговор на Александър Ваклин. Че това не е правилно, се вижда от самата обява.

Дали Ваклин и Гешев се познават и това е имало отношение към следствието трябваше да ревизира Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС), който има обвързване да се самосезира от медийни изявления. Това обаче не се случи. Проверка имаше в прокуратурата по сигнал на гражданското съдружие БОЕЦ, само че тя завърши с отвод за формиране на досъдебно произвеждане, а постановлението по този начин и не беше оповестено от държавното обвиняване.

Срещата на управлението на прокуратурата със очевидец по висящо дело е най-малкото демонстрация на неприятен усет и може да сложи под подозрение показанията на Ваклин. Представете си какво би се случило, в случай че някой го беше снимал по какъв начин излиза от адвокатската фирма на юриста на Иванчева? Ако Ваклин има проблеми с една или друга обява, може като всеки български жител да потърси отбрана посредством съда. И освен това - в случай че е имало подстрекателство към принуждение, както твърди прокуратурата, тя е единствената организация, която има пълномощие да разпореди следствие.

Всичко останало са медийни конфети - звук и цветни хартийки без особени последици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР