Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Годишната изложба с номинираните

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Годишната изложба с номинираните
Коментари Харесай

БАЗА данни

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
Годишната галерия с номинираните за премията за модерно изкуство БАЗА е добър ориентир за това какво вълнува младите български художници.

Селекцията, показана под жълтеникавата светлина на Софийската градска художествена изложба, включва създатели, които са добре познати на постоянните гости на изложения в града, само че и няколко по-нови имена: Александър Александров, работещата сред Германия и България Венета Андрова, Милена Георгиева, наскоро направилата първа независима галерия Невена Екимова, Мария Налбантова, позната и като илюстраторка, Радостин Седевчев, който взе участие с три разнообразни по идея и прочувствен заряд произведения, Севда Семер и оповестеният за победител Вълко Чобанов, който с видеата си насочва (себе)ироничен взор към съвремието.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Авторите са родени сред средата на 80-те и началото на 90-те години, което способства за сходните тематики на плановете им, макар другите техники и похвати, с които си служат: изправяне пред скрити контузии, детството и израстването на фона на бързо изменящото се настояще, взор към персоналната и общата историята от нетипични ъгли, връзките сред индивида и природата, изчезналите разговори в обществото. Всичко това, (за положително или лошо) без намек за локалност, а с взор, самоуверено насочен към световните проблеми.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване

По механически най-интересен метод тези въпроси участват при видеоарта на Венета Андрова, чиято работа е постоянно показвана в Берлин, а това лято стигна до Electronic Language International Festival в Сао Пауло. Темите намират непосредствено отражение в инсталационните произведения " Песента за дамата " и " Има нещо, за което би трябвало да поговорим " на Милена Георгиева, въодушевена от феминистката вълна на 60-те години и най-ранните етапи на електронната музика. В нейния ъгъл от пространство има и тетрадка, в която всяка жена може да напише по какъв начин е била наричана (ако сте любопитни - измежду споделените досега са " горски дух ", " кръвопийца " и " мъж ", а някои вписват комплиментите, които чуват, вместо обидите). Процесът на непрекъснато преоткриване и пренаписване на предишното намира израз в " Многократна приложимост " на Мария Налбантова.

" Може би някой ден паметта ще се отвори като магическа кутия и ще излезе версия на истината ", споделя Севда Семер в аудиочастта от творбата й " Кои сме били ". Експозицията в СГХГ подсказва, че отварянето към този момент е почнало, а актуалните художници в страната са все по-директни в посланията си.

Изложбата с номинираните за премията БАЗА продължава до 18 август.

Илюстрация
Работата на настоящия притежател на премията БАЗА за 2019 година Вълко Чобанов

Увеличаване

Работата на настоящия притежател на премията БАЗА за 2019 година Вълко Чобанов

Автор: Светослав Тодоров Смаляване

Актуалният притежател на премията БАЗА за 2019 година е Вълко Чобанов. Той е роден през 1991 година Завършва сценография в родния си град Пловдив. В работата си той постоянно се заиграва с детайли от поп- и субкултурата, тематиката за спора сред онлайн и офлайн действителността, естествени и скотски облици и по какъв начин те взаимодействат с индивида. Негова работа може да бъде забелязана и в изложбата " ФОН: Млади художници от Пловдив ", която обгръща няколко местоположения из града и продължава до 30 август.

БАЗА е годишна премия за млад художник (до 35 години) , учредена през 1990 година в Чехия от шефа на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. В България оценката се връчва от 2008 година Наградата е стипендия и шестседмичен престой в Ню Йорк, както и независима галерия в галерията на Института за модерно изкуство в София. Първият притежател е Рада Букова, която сега показва България дружно с Лазар Лютаков на 58-ото издание на Венецианското биенале. Следващите спечелили са Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР