Илюстрация Увеличаване Автор: Мадлен Начева Смаляване Още по темата Нов

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Мадлен Начева Смаляване Още по темата Нов
Коментари Харесай

Ам-Амстердам

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мадлен Начева Смаляване
Още по тематиката
Нов ресторант: Yati Cooking

Индонезийска кухня
11 май 2018
Мадрид: Тапас тур за напреднали

Селекция, настрана от известните туристически направления
4 май 2018
Люксембург – Европа на тепсия

Великото херцогство предлага красиви направления, разнообразна кухня, първокласен шопинг
20 апр 2018
Няколко различни хрумвания за превозване на почивните дни

От направления към София и къщи за посетители, разказани от " Капитал ", до настоящи филми и книги
6 апр 2018
Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в обилие всичко това, което считаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътешестване до Севиля. Защо да побързаме, по какъв начин да планираме, какво да не пропущаме – скъпа информация, предоставена от локален гражданин
16 мар 2018
Tour de Осогово

Защо, къде и по какъв начин да караме колела в планината над Кюстендил
29 сеп 2017 Този гид стартира с едно доста значимо конкретизиране: Холандия не е единствено трева и колела. Напротив. Притегателният за туристи от целия свят Амстердам, както и административната столица Хага, дружно с другите постоянно посещавани градове Айндховен и Ротердам (лесно налични с пряк трен, на към час от Амстердам) са идеални за пешеходни разходки и кулинарен туризъм. Амстердам е изключително фотогеничен, тъй че си вземете екстра батерия за телефона. Ще ви подсети мощно на Ню Йорк, даже да сте го виждали единствено на фотоси и във филми, и обяснението е просто - Ню Йорк е издигнат от холандски заселници и първото му име е било Ню Амстердам.

Как да стигнете

" България ер " предлага на пръв взор комфортен утринен полет в 07:10 ч. от София. Пристига в 09:50 локално време, само че това е, когато националният авиопрезвовач не страда от в последно време рутинните си закъснения. Затова по-добре изберете RyanAir до Айндховен. Оттам прехвърлянето с трен лишава към час и 10 минути на цена от дванайсет евро (докато билет от летище Схипхол (Амстердам) до центъра би ви коствал 8 евро).

Къде да отседнете

Цените на престоя (хотел или airbnb) може да ви изненадат неприятно. Амстердам е дребен град, в който ежедневно кацат приблизително 57 полета единствено от Англия, затова търсенето тук-там за пребиваване е голямо. Планирайте отдалече пътуването и резервирайте задоволително рано, с цел да не се окажете в хотел (съвсем не петзвезден) за 300 евро на нощ - изцяло естествена цена за тук. Не търсете настаняване в туристическия център (около гарата и площад " Рембранд " ) – там е прекомерно шумно и препълнено, а всичко забавно се случва леко настрана. Потърсете в Новия Запад - кварталите Jordaan, Kinkerbuurt, Da Costabuurt, Frederik Henrikbuurt или в южния De Pijp.

Как да се придвижвате

Разбира се, постоянно може да вземете велосипед чартърен. Не се плашете от метода, по който локалните карат - без ръце, до момента в който пишат SMS или приказват разпалено по телефона. Не е за поверие, само че произшествия с колела тук съвсем няма, а когато ги има, са породени от неподготвени туристи, които се стряскат елементарно от прелитащите край тях локални.

Фотограф: Мадлен Начева Колело въобще не ви е нужно – дистанциите са пешеходни, а разходката е извънредно приятна. Така доста по-лесно и пълноценно ще разгледате всичко и ще извършите задоволително красиви фотоси за инстаграма си. Реално Амстердам може да бъде обиколен надлъж и нашир за един ден пешком, в случай че си го поставите за цел. Само помнете : тук колелото е цар, пешеходецът би трябвало постоянно да се преценява . Оглеждайте се деликатно, преди да пресечете, а в края на работния ден бъдете изключително деликатни, тъй като тогава излизат рояците колоездачи, тръгващи си от офиса.

Разплащане

Важно е да имате карта. Тук съвсем на никое място не се приема заплащане в брой. В огромните търговски вериги на входа стои задраскана банкнота. Дори билетите за трен и трамвай се купуват с карта. Важното е, преди да тръгнете, да ревизирате във вашата банка право на какъв брой транзакции дневно имате - ще се учудите какъв брой са малко.

Времето

Основна тематика на диалог тук е времето. Особено когато прогнозата е за слънце. Холандците имат на телефона си особено приложение, което следи дъжда по часове и минути - не се чудете, в случай че ви питат още на обяд какво ще вършиме в 18:20 ч. същия ден, когато се чака да вали проливен дъжд. Сложете леко яке в багажа си, само че забравете за чадъра - не вали като из ведро в никакъв случай, а и носенето на чадър незабавно ще ви издаде като екскурзиант - тук никой не носи чадър. Да не приказваме какъв брой мъчно се маневрира с чадър и колело.

Музеи

Има за всекиго по нещо - модерно изкуство и класика. За музеите на Рембранд и Ван Гог е добре да извършите резервация в точния момент, тъй като визитата там става единствено по този начин. Къщата на Ане Франк също е измежду наложителните места, като разходката ви до нея минава през живописния хипстърски квартал Jordaan. Съвременното изкуство се обитава в Moca, където до наскоро имаше голяма изложба/инсталация на Banksy.

Кафе

Фотограф: Мадлен Начева

Кафето е народен фетиш. Всички места отварят рано и работят най-късно до 6 вечерта, тъй че в Амстердам времето е ясно разграничено дневно и вечер. Ако желаете да пиете положително кафе след 6 вечерта - по-скоро нямате късмет. Най-доброто може да намерите в Lot 61 , където се предлага модерното сега nitro cold brew, както и страхотни кроасани с масло и бананов кекс. Друго положително място е Back to Black . Berry Amsterdam е супер за кафе и лека закуска. Спрете наложително и в Gallery 3 за чаша пино гриджо на прозореца към улицата със сандвич с телешко и сладка горчица.

Храна

Фотограф: Мадлен Начева
Класическата холандска кухня най-вероятно няма да ви впечатли, само че в случай че би трябвало да опитате единствено едно нещо, дано това да са пържените картофи, покрити с великодушна порция месо и сос - мястото е Tomaz или Festina Lente, което се намира в по-тиха част на центъра, покрай водата и където ще намерите единствено холандци и доста типове наливна бира и класическа холандска кухня.

Ако желаете холандска храна на крайник - вашето място е Broodjeszaak ‘t Kuytje . След като към този момент сте отметнали холандските класики, може да преминете към надалеч по-вълнуващата интернационална кухня, която се крие по каналите на града. Може да опитате хавайско поке (нещо като суши в купа) в Poke Perfect или индонезийска кухня в Indonesian Kitchen , или хималайска в Himalayan Kitchen . Тук е мястото и за етиопска кухня. Храната се сервира в големи кръгли железни тави и се яде с самун injera, който е от вода и царевично брашно.

В Амстердам е един от най-хубавите етиопски заведения за хранене, на които сме попадали в Европа - Lalibela . Ако сте изкушени от рамен, Fou Fow е вашето място - запишете се в листата на клиенти без резервация и след малко изчакване ще ви поканят вътре.

Нашият любимец за вино и уютна конюнктура е Bar Central , а в случай че там няма места - покрай него се намира и дизайнерският тайландски бар/ресторант Kevin Bacon . Kessens е благосъстоятелност на холандец и шведка, които дълго са работили сред Ню Йорк и Париж - идеално за сандвич с прясна сьомга и чаша вино или салата.
Но безапелационният любимец е d&a Hummus bistro храната, интериорът и концепцията са впечатляващи. Обещаваме ви, че в никакъв случай повече няма да погледнете със същия отегчен взор на по този начин известния през последните години нахут.

Амстердам е място и за Michellin прекарвания - в настоящия справочник на класацията в Амстердам има цели 123 оферти. Когато приказваме за десерт, палачинките тук са на респект - мястото за тях е Upstairs Panckaes - най-малкият ресторант в Европа (както сами популяризират себе си), с четири маси в къща от XIV век и всички артикули са био. (NB! Не се плашете от стръмните стълби, струва си усилието.)

Тук на последно място идва Foodhallen - всекидневен стрийдфууд фест, отворен за посещаване от 11 сутринта до 11 вечерта, а в петък до 1, тъй като там под един покрив в бивше трамвайно хранилище е показана цялата храна на света. Може да опитате от стриди с табаско на крайник до познатите гироси, дим-сум, типичен хамбургери, китайско, салатен бар, пица, прясна риба - към този момент 21 разнообразни миниресторанта. А преминавайки през цялото, се озовавате и в ресторант/бар Kanarie , който, като се изключи че има интериор като от филм на Уес Андерсън, сервира страхотни тапас и има обособен Gin&Tonic Bar, както и комфортен коуъркинг ъгъл.

Барове

В Холандия коктейлите към момента не са толкоз известни, а и мъчно биха изместили бирата, която е националното пиво. По предписание някои от най-хубавите питейни заведения са в хотели - подобен е и лаундж барът на Conservatorium Hotel . Приятно място с история и прикрито в уличките на Jordaan е Cafe Saarein . Друго заведение от основателите на Bar Centraal е Glou Glou - макар че е по-скоро винен бар, си заслужава разходката, а и по този начин ще видите още повече от квартала De Pijp.

В Door 74 ценят коктейлите и те в действителност са положителни, единственото затруднение е входът - позвънете на черната врата (няма никакво означение) и изчакайте търпеливо да ви поканят. Cafe ‘t Mandje е дребен типичен бар с дълга история - съществува от 1927 година За танци изберете сред PRIK, YOLO или Panama .

Пазар

Фотограф: Мадлен Начева В Амстердам ще ви направи усещане, че всички носят страховит деним - дънки, ризи, рокли, якета. Един от слоганите на холандската столица е The Denim City и няма по какъв начин да е другояче, тъй като тук се шият G-Star, Scotch&Soda, Denhman, тук е и централата на Levi’s за Европа. Ще намерите още публични магазини на Nudie, Carhart и Rapha (с кафене и голям тв приемник, на който във всеки миг тече съревнование по колоездене някъде по света).

Не липсват, несъмнено, и високият клас марки като Dior, Chanel, Louis Vuitton, както и прилежащите им опашки от азиатци, които имат право да купят единствено по един продукт, с цел да стигне за всички.
Ако сте фенове на винтидж облеклата втора употреба - тук изобилства от дребни скрити места като нюйоркското Episode или локалното Zipper . А на разстояние 30 минути с трен от Амстердам се намира и голям аутлет град - Batavia Stad , основан през 2001 година покрай езерото Markermeer.

Бонус точки

Ако имате малко повече време, постоянно може да хванете влака за Ротердам (на всеки 20 минути) и единствено за 42 минути ще се озовете в малко по-различен холандски град. С повече метал и стъкло, в сравнение с червени тухли. Задължително се разходете до пристанището и къщите-кубове. Точно на 6 минути от гарата е едно от най-страхотните места за храна и вино, в което може да попаднете. Kaapse Maria е извънреден ресторант - пробвайте бао бънс с кимчи и свински гърди с чаша органично алено вино или с наливна бира, течаща по един от двайсет и трите крана. След това минете за кафе през Hopper Cafe .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР