Илюстрация Увеличаване Автор: M. Kornmesser Смаляване Още по темата 4+1:

...
Илюстрация Увеличаване Автор: M. Kornmesser Смаляване Още по темата 4+1:
Коментари Харесай

Може би са те?

Илюстрация
Увеличаване
Автор: M. Kornmesser Смаляване
Още по тематиката
4+1: Какво да четем и слушаме във вторник вечер

Четири хрумвания за текстове плюс една за подкаст, които могат да създадат връщането от работа по-приятно
12 дек 2017
Снимка на седмицата

За пръв път астрономите засичат метеорит от междузвездното пространство
24 ное 2017 " Колкото повече уча този обект, толкоз по-необикновен наподобява, карайки ме да мисля, че може да е изкуствено основана сонда, изпратена от извънземна цивилизация. " Това написа ръководителят на катедрата по астрономия към Харвардския университет Ави Лоуб в имейл до съветския милиардер Юрий Милнер, твърди американското списание The Atlantic.

Две неща са забележителни в тази преписка. Първо, академик от равнището на Лоуб да твърди сходно нещо е много огромна необичайност. И второ, да го споделя с съветски олигарх, също е необичайно.

Второто в действителност е разследване от обстоятелството, че Милнер е прочут като предан на планове, свързани с Космоса. През 2015 година в търсене на други цивилизации група от учени, измежду които и фамозният астрофизик и Нобелов лауреат Стивън Хокинг, започват поредицата планове Breaktrough Initiatives, а Милнер застава финансово зад задачата.

А що се отнася до първото, то визира Оумуамуа - първият документиран обект от междузвездното пространство, който влиза в Слънчевата система. Астрофизиците дълго време са очаквали появяването му, а години проучвания ги карат да имат вяра, че това ще бъде комета. Оказва се, че бъркат. Оумуамуа (от хавайски - " делегат " ) се оказва метеорит с много нетипична форма - продълговата и тънка.

Това е задоволително да заинтригува учените от плана Breaktrough Listen, за който Милнер обезпечава бюджет от 100 млн. $. " Астрономите не знаят по какъв начин Вселената би могла да сътвори подобен обект ", разяснява Лоуб пред The Atlantic. Според него при взаимоотношение сред галактически обект и заобикалящата го среда би трябвало да се образуват закръглени обекти " като камъчета, загладени от водата ", а не метеорит, дълъг близо 400 метра и необятен едвам 40.

Детайлни наблюдения върху Оумуамуа демонстрират още, че той прави цялостно завъртане на всеки седем часа - нещо, което би предиздвикало други обекти да се разрушат. Невредимото прекосяване на метеорита край Слънцето и неналичието на лед по повърхността му дават съображение на учените да считат, че е изработен от канара или даже метал.

" Не споделям, че това е явен знак или супервълнуващо, само че мисля, че изисква изцяло изследване за съществуване на извънземен разсъдък ", разяснява пред изданието самият Милнер.

Други остават скептици. Според Карън Мийч, астроном от екипа, разкрил Оумуамуа, характерностите на метеорита не демонстрират той да е друг. Анализи на отразената от Оумуамуа светлина демонстрират, че метеоритът е червен - цвят, характерен за скални тела, изложени на дълготрайна галактическа радиация. Другите странни свойства - като треперенето да вземем за пример, се изясняват с обстоятелството, че метеоритът може да се окаже формиран от две слети тела.

Тази сряда с финансовата помощ на руснака телескопът в Грийн банк ще се насочи към първия следен междузвезден обект в Слънчевата система. Както Милнер споделя, " в случай че човек търси на всички места, най-вероятно в края на краищата ще откри нещо ". Неговият другар Стивън Хокинг обаче насочи предизвестие в документален филм тази година за плана Breaktrough. Хокинг е уверен, че не сме сами във Вселената, само че счита, че всеки контакт с друга напреднала цивилизация може да свърши по метода, по който е свършила срещата с Колумб за жителите на Америка. Ако Оумуамуа въпреки всичко е неестествен обект, това предизвестие може и да е закъсняло. " Те " може би към този момент знаят за нас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР