Илюстрация Увеличаване Автор: Лия Панайотова Смаляване В село Баня близо

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Лия Панайотова Смаляване В село Баня близо
Коментари Харесай

За хората и костенурките

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Лия Панайотова Смаляване
В село Баня покрай Бургас ще видите една къща – извън не се разграничава по нищо от заобикалящите я, като изключим табелата " Геа Челониа ", която виси на портата. Влезете ли през тази врата обаче, ще се срещнете с хората, които съхраняват едно българско и международно благосъстояние, за което малко на брой от нас се замислят.

Иво Иванчев и Ива Лаловска се местят тук от София, с цел да основат единствения в страната център за запазване на сухоземни костенурки. Костенурките се разделят на три огромни групи – морски, сладководни и сухоземни, и макар че по света съществуват над 300 типа, доста от тях са застрашени от изгубване. Естествена част от българската природа са два типа сухоземни (шипоопашата и шипобедрена), както и два типа сладководни костенурки (обикновена блатна и каспийска), само че преди основаването на фондация " Геа Челониа " през 2007 година не е имало формален център, който да се погрижи за тяхното оцеляване и да среща нас, хората, с този античен жител на планетата.

Днес, 11 години по-късно, след доста трудности и неуморна всекидневна работа центърът прави значима за България консервационна, размножителна, научна и просветителна активност и посреща гости, най-често задгранични, които идват у нас особено с цел да видят естествената среда на ендемичните влечуги.

Може би се питате за какво изобщо някой би отделил време и запас за костенурките. " Преди се впусках в дълги, комплицирани и разпалени пояснения за това каква извънредно характерна регулаторна роля играе една костенурка в екосистемата, в хранителната верига, за растителните типове.
Как да помогнем на други диви животни: Ако намерите животно, друго от костенурка или друго влечуго, попаднало в неволя, можете да помогнете, като се свържете със следните центрове: Спасителен център за диви животни – Стара Загора, към организация " Зелени Балкани " Фондация " Четири лапи " Фондация " Дивите животни "

Всъщност обаче това няма никакво значение – самичък по себе си въпросът " Защо да ме интересува " е проблематичен. Можем да разсъждаваме по този метод за всичко живо към нас и елементарно да го обърнем даже към хората. По-важният въпрос е какво можем да създадем всички ние като общество, с цел да не разсъждаваме по този метод. Твърде постоянно оценяваме дивата природа по нейната ядливост, само че костенурката, едно от най-древните същества, няма аналог в живата природа. Костенурките са видели динозаврите да се появяват и да си отиват, а по-късно са съумели да се преборят за оцеляване чак до наши дни. Ако след толкоз епохи през днешния ден ние, хората, наричайки себе си еманация на интелекта, позволим това емблематично създание да изчезне, би било закононарушение ", счита Иво Иванчев.

Още от детска възраст две неща интересували Иво повече от всичко останало – животните и барабаните. Впоследствие съумял да съчетае професионалната си кариера на музикант с опазването на костенурки, разгласил е доста научни публикации по тематиката и макар че няма биологично обучение, си спечелил покана като единствения български член в влиятелното общество IUCN (International Union for Conserving Nature). А до момента в който Ива учела екология и география, последователно насочила интереса си към работата на терен със сухоземни костенурки и по този начин срещнала Иво. Заедно двамата съумели да изградят центъра, за който постоянно са мечтали, и да отгледат фамилията си измежду природата, до момента в който посвещават огромна част от живота си на опазването на костенурките, без почивен ден.

Защо е нужен центърът

Според приложение №3 на Закона за биологичното многообразие всички типове костенурки, които живеят на територията на България, са предпазени типове, а тяхното увреждане или владеене би следвало да се санкционира от органите на реда и правосъдната система. За жал обаче това не се съблюдава.

" При иззети на държавната граница животни няма по какъв начин да не се ползва ", споделя Ива, само че и двамата с Иво със страдание се съгласяват, че сигнали се подават рядко, а нарушителите, които на процедура ограбват България от национално благосъстояние, не всеки път са глобени. Именно по тази причина от " Геа Челониа " молят да бъдем дейни в гражданската си позиция и да се обръщаме към тях и органите на реда постоянно, когато човек вреди на костенурка или пък я лишава от естествената й среда, защото това е закононарушение. Отношението на индивида, било то безконтролно, под формата на криворазбрана обич или искрено грубо, е това, което през днешния ден слага на кантар оцеляването на костенурките и стимулира работата на " Геа Челониа ".

" България се нуждае от центрове и организации, които да оказват помощ в големия конфликт сред индивида и костенурката. Необходимо е да има повече информация по тематиката, защото хората просто не знаят какво да вършат и към кого да се извърнат ", описват от центъра.

" Случвало ми се е да видя по какъв начин водачи на камиони преднамерено излизат от платното, с цел да прегазят костенурка. Това предпочитание да нараниш е необяснимо за нас и притеснително за обществото ни като цяло – потвърден факт е, че хората, които са жестоки към животни, демонстрират същото отношение и към други хора ", споделя терзанията си Иво.

Какво да вършим, когато срещнем костенурка

Костенурката е едно от дребното диви животни, до които индивидът има безконтролен достъп. Всеки отишъл в местообитанието й може елементарно да я нарани, било то и неумишлено, а нейните защитни механизми са безсилни пред индивида. За разлика от бозайниците изразните средства на костенурките не са разбираеми за хората и по тази причина постоянно даже положителните планове водят до съдбовен излаз за костенурките.

" Често се случва хората да отидат на море, да намерят костенурка и да я вземат със себе си в града, като играчка на децата си. Това обаче е диво животно и те бързо схващат, че не могат да поставят нужните грижи, а децата губят интерес. Тогава за жалост костенурката доста постоянно бива захвърлена, което обрича освен съответното животно, само че може да заплаши цели популации ", изяснява Иво и поучава, когато забележим костенурка в природата, да й се порадваме отдалеко, да я снимаме и погледаме, а по-късно да я оставим да продължи по пътя си, без да влизаме в контакт с нея. " Една костенурка се отделя от земята единствено тогава, когато ще бъде изядена. Затова всяко повдигане или пренасяне съставлява извънреден стрес за нея ", добавя той.

Ако обаче срещнете това диво животно в градска среда (от центъра са имали какви ли не случаи, в това число костенурка, открита в софийски трамвай), на пътното платно или видите някой да пробва да го изтъргува, може да помогнете,като се обадите на " Геа Челониа " или подадете сигнал на Зеления телефон към някоя от районните инспекции по околна среда (РИОСВ). " В такава среда една костенурка е обречена – или някой ще я вземе да я помъчи идващите няколко години, или ще бъде сгазена от кола, изядена от куче и така нататък ", прецизират от центъра.

По време на летния сезон, когато придвижването по междуградските автомобилни пътища е засилено, случаите с костенурки се трансформират в постоянно събитие. Това са консервативни животни, които се ориентират отлично в границите на региона, в който са родени, и това им е помогнало да оцеляват епохи наред, до момента в който индивидът не промени характерностите на терена. " Ако едно животно от 20 години живее на тази поляна, само че снася яйцата си на отсрещния рид, то ще продължи да го прави, даже когато в един миг по средата се появи автомобилно платно ", изяснява Иво. Затова, в случай че видите костенурка, която се пробва да пресече платното за придвижване, никога не би трябвало да я връщате назад: " Те са извънредно упорити и подвластни на навика – в никакъв случай не се отклоняват от пътя, по който са поели. Ако върнете една костенурка назад, тя просто ще се завърти и още веднъж ще се опита да пресече. Вместо това спрете по безвреден метод и я придвижите през платното в посоката, в която е тръгнала, на няколко метра от придвижването. "

Ако пък се окажете на мястото късно и костенурката към този момент е станала жертва на безконтролен или безсърдечен водач, въпреки всичко има късмет да й помогнете. " Надеждата умира последна, постоянно има смисъл да се вземе и да се опита, колкото и повредена да наподобява ", споделя Ива. " Костенурките имат изумителна дарба да оцеляват от чудовищни механични пострадвания ", добавя Иво, до момента в който споделя за няколко случая, в които повредени до неразбираемост костенурки са се върнали към живота с помощта на грижите в центъра. Затова, в случай че намерите такава костенурка, бързите ви дейности са от решаващо значение.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Лия Панайотова Смаляване

От друга страна, микропаразитите, които са строго характерни за всяка популация, са по-голям проблем за оцеляването на тези животни. От центъра описват по какъв начин доста хора прибират костенурка по време на морската си отмора и след няколко месеца развъждане в града я пускат другаде или пък в двор.

Това е проблем, тъй като тази костенурка може да придвижи своите миркопаразити върху нова, неадаптирана към тях популация и по този начин да я унищожи: " Дори в началото да е била здрава, може доста елементарно да се разболее поради напрежението от преместването или пък да е преносител, а по-късно да съобщи съответния вирус на останалите животни в близост ", коментира Ива. Освен това едно такова пренасяне нормално е пагубно за самото животно, защото костенурките постоянно търсят мястото, където са родени, и се пробват да се върнат там. Така те стартират да вървят в права линия, като постоянно стресът и темпото им се усилват от локалните костенурки, които се пробват да ги изгонят от региона. По този метод костенурката навлиза в обитаеми места, пресича автомобилни пътища, изложена е на доста опасности и шансът да оцелее е най-малък. За да поддържат полевите си наблюдения с научни данни, от " Геа Челониа " провели изследване, при което прикрепили радиоприемници върху корубите на локални костенурки, както и на такива, които са били излекувани в центъра, а по-късно пуснати на независимост. Резултатите демонстрират, че 50% от от преместените животни стават жертва.

" Много е значимо, когато една дива костенурка попадне измежду хора, било то за лекуване или по друга причина, да се знае по кое време е открита и от кой регион идва, с цел да може да бъде върната още веднъж там ", изяснява Иво.

Дворовете също не са уместно местообитание за костенурките, даже да са огромни и да оферират чудесни условия: " Една костенурка, сложена даже и в най-прекрасния двор, ще прекара живота си, пробвайки се да избяга и да се върне там, където се е родила ", споделя Иво, а Ива добавя, че когато една стара женска се отнеме от популацията, ще са нужни към 15 години друга костенурка да доближи полова зрялост и да запълни изчезналото звено.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Лия Панайотова Смаляване

Да възпиташ децата си в обич към природата

Част от активността на " Геа Челониа " е да провеждат зелени учебни заведения, посредством които да сближават децата с дивата природа. Освен това възпитават личните си деца в обич и почитание към природата вместо в боязън и недоумение: " Личният образец е най-съществен, а респектът към живата природа за мен е неделима част от общата просвета на един актуален човек ", споделя Иво и продължава: " Когато видиш една мравка да минава, е толкоз елементарно да стъпиш настрана, вместо да я стъпчеш. Остави я да си замине – не можеш да я създадеш. Това се учи от дете и е значимо за връзките посред ни и даже за оцеляването ни като тип. А Ива добавя, че е значимо на децата да се изяснява през очите на животните, тъй че да съпреживеят, да изградят в себе си емпатия както към хората, по този начин и към природата.

Да срещнеш хора, които имат вяра в работата си, правят я със пристрастеност и мъжество, е необичайност. Така че даже в всекидневието си изобщо да не се сещате за костенурките, си коства да посетите " Геа Челониа " даже единствено с цел да се заредите от хъса, с който тези хора се борят. Центърът няма работно време, нито такса за визити – можете да оставите толкоз, колкото прецените, като се свържете с тях авансово, с цел да ви чакат.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Лия Панайотова Смаляване

Как да помогнем на " Геа Челониа "

Центърът се устоя със лични средства и с помощта на извоювани планове към ПУДООС (Предприятие за ръководство на дейностите по запазване на околната среда), които оферират едногодишно финансиране. Всеки бизнес и частно лице също може да помогне, най-много с доброволна работа, помощ за написването на планове и превод на онлайн страницата на центъра, като това може да се случи и отдалечено. През зимата доста от костенурките не заспиват, защото се лекуват от пострадвания и нямат задоволително сили, с цел да устоят зимен сън. Тогава центърът има огромна потребност от плодове и зеленчуци за костенурките. " Би било прелестно, в случай че хипермаркетите в региона се съгласяваха да изкупим бракуваните плодове и зеленчуци. За страдание сега не го вършат, а това доста би помогнало за зимното изхранване ", споделя Иво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР