Илюстрация Увеличаване Автор: Катарина Мария Лауге Смаляване По-рано тази пролет,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Катарина Мария Лауге Смаляване По-рано тази пролет,
Коментари Харесай

Опит за летене

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Катарина Мария Лауге Смаляване
По-рано тази пролет, в условия на затворени книжарници и всеобща тревога, се появи романът от над 700 страници " Опитът " на Русана Бърдарска.

Авторката е родена в Лом, учи в Пловдив, следва в София, а от 2002 година живее в Белгия, където се появява романът й " 6 тъжни описа, 1 радостен + 1 интерактивен ". От 2006 година Бърдарска работи в Европейската комисия като началник на отдел " Преводачи ". " Опитът " (изд. " Жанет 45 " ) е значително въодушевен от персоналните й прекарвания на другите места, през които минава пътят й, и житейските промени, които те носят, трансформират се и във декор за забавни размишления към науката, стопанската система, медиите, политиката, философията, световния скептицизъм. Рядко се появява разказ, който да обгръща десетилетия и в процеса да проучва и измененията, които те носят със себе си.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Моите деца няма да прочетат Библията и няма да я заместят с философия, история, литература и изкуство. Спасението за тях придобива напълно дословния смисъл на оцеляването ", написа тя в " Опитът ". Редакторът на книгата, Марин Бодаков, я разказва като " монументална творба ".

Бърдарска споделя, че се интересува от паметта на езика, по какъв начин той се свързва с историята, бита, културата, националното съзнание и нрав, трагичното, героичното, комичното. " Пиша и за ролята на машините в някои постхуманни сюжети, измененията в климата и незабавната потребност от тотално преустрояване на стопанската система във връзка с източници на сила и софтуерни решения за филтриране на атмосферата, гневните темпове, с които се развива науката, изкуствения разсъдък, пренаселеността на планетата, икономическата миграция, глобализацията и световните стопански земетресения, военните спорове по света, тероризма, половия тормоз над дамите, а в този момент и пандемията... ", споделя тя за " Капитал ".

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Според нея това, че публикуването на " Опитът " е съвпаднало с пандемията, може да повлияе на прочита, защото тематиките за самостоятелното и публичното благоденствие, обществената организация и систематизиране на богатствата са част от нея. " Човечеството внезапно се трансформира не в световна икономическа общественост, а в човешка, плътска, екзистенциална. "

Русана Бърдарска е любопитен случай на създател, който приказва за личното си произведение с отстранеността на книжовен критик, който може да разисква и интертпретира " Опитът " с часове.

Първата глава на " Опитът " е предшестванa от изречението " Това е книга ". Защо? " Може би желая да приготвя читателите за това, че текстът няма да им донесе единствено почивка, приятност и давност, а ще ги предизвика да мислят, да подложат на подозрение и да се вгледат по-внимателно в видимо несъмнени неща. Това е книга, литература, естетическо претворяване на света, не дневник, писмо, фотография или документ, които отразяват едно към едно действителността. " За нея текстът се е трансформирал в книга след публикуването му. " Текстът се утвърждава като книга с прочита, в самия развой на четене. Много читатели ми пишат, че " това е книга ", в действителност. Това е и деен отвод от жанрова формулировка. Оставям на читателите и критиците да изковат такава. "

В хода на четенето на книгата огромна част от протегналите ръка към нея ще се запитат къде в действителност стартира автобиографичното и къде художественото. " Автобиографичното надалеч не е единствено " авто ", а и поколенчески, национално, джендър и дори всемирен " биографично ", проучва Бърдарска и споделя, че не й е било мъчно да откри границата. " Половината от облиците и сюжета са фикционални, само че аз имам вяра, че художествената истина е " по-истинска " от действителността. "

Тя преглежда опита на обособения, неотличим, неисторически човек в другите системи, в които съществува. За нея има и още една огромна тематика в книгата - феминизмът. " Екзистенциалният човек съществува и в женски жанр, оттатък биологични и обществени функции. Творецът съществува и в женски жанр. Човешкото е андрогинно. В този фиктивен от и за мъже свят на дамата е въздаден смисъл - за света и за нея самата, " обилно " са й отредени постоянно възраждащата се земна природа, етиката и положителното, само че не и Космосът, разсъдъкът, съзнанието и смисълът. Жената е невротична, до момента в който мъжът - екзистенциално тъжен; дамата се гледа в огледала, мъжът - в часовници и в небето. " Тези мисли и тематики водят до избора на картина за корицата - " Автопортрет " (1944) на сюрреалистката Доротеа Танинг (1910 - 2012), чиято ретроспектива в " Тейт Модърн " през предходната година разсъни нова вълна на интерес към творчеството й. " В книгата изцяло отсъства естествено изложение, единствено звездното небе тегне на всички места, а на корицата жена създател (не просто муза) е изобразила Човека в женски пол, който съзерцава абсолютния nature morte на небитието. "

В книгата Брюксел е разказан като " остарелия, хубав, мултикултурен, колониален, буржоазен, ар деко, халюцинационен, апетитен, сив и дъждовен, замърсен и задръстен от трафик " град. Какъв е той за нея по време на пандемията, която мощно засегна Белгия? " В персонален проект Брюксел е месторабота, място на бита, не на битието, това е обществена страна и данъчно местопребиваване, директна зона в персоналната биография, не нова татковина и място за консолидиране, даже не същинска чужбина в смисъл на национално, културно и езиково оразличима непозната страна. Брюксел е материализиран културен вакуум, минимодел на световното на никое място. "

За нея градът е в развой на смяна от по-дълго време. " След терористичните офанзиви преди години (на 22 март 2016 година - бел. ред.) можеха да се видят същински бронетранспортьори и изцяло въоръжени военни, дребната ми щерка упражняваше в учебно заведение " тактиката на седемте козлета ", а комисията оферираше съответните образования на чиновниците си. Днес работим или учим у дома, не пътуваме, излизаме единствено в краен случай, всички носим маски, смъкваме обувки и облекла на вратата, мием си ръцете по двайсет пъти дневно, обтриваме или напряко киснем всички покупки в алкохолен разтвор. Политическата опасност бе сменена от екзистенциална. Впрочем екзистенциалната опасност (с измененията в климата) от дълго време е тук и на всички места, само че нея я " виждат " по-добре децата ни. Животът се трансформира и ние усвояваме нови умения и привички, с цел да го живеем . "

Как съчетава работата си в Европейската комисия с написването на толкоз обемен разказ? " Творецът " работи " по творбата си на всички места и постоянно. Рутинна работа, която изисква единствено опит и експертни знания и не толкоз интелектуална и аналитична изчерпателност, креативност и прочувствена ангажираност, се съчетава добре с креативна активност просто тъй като оставя мозъка и сърцето свободни. Работата ми се утвърди - изключително през последните години - точно като такава. Работата и творчеството се отдалечиха в два обособени свята, което е добре и за двете. "

Междувременно тя се среща с следствията от пандемията и на професионално равнище. " Светът се промени. Светът се трансформира все по-бързо. Европейският съюз, и в частност комисията, работи неуморно (от персонален опит мога да прибавя - денонощно) по тези фундаментални въпроси. " За Бърдарска творчеството има и лечебна функционалност и то може да противостои на настроенията и споровете през днешния ден, да лекува създателя от " злобата на деня ", от " пристрастеностите и неволите ", да му оказва помощ да се издигне над тях. " Шилер, който е бил доктор апропо, първи ползва творчеството като терапия. Може да се случи по този начин, че да извършите едно от най-смислените неща в живота си, до момента в който сте болен и се съмнявате в смислеността на всичко. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР