Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване ПрофилД-р Петко Карагьозов е началник

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване ПрофилД-р Петко Карагьозов е началник
Коментари Харесай

Д-р Петко Карагьозов: Туморите на дебелото черво, жлъчката и черния дроб са предотвратими

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Профил
Д-р Петко Карагьозов е шеф на поделение по интервенционална гастроентерология в " Аджибадем Сити клиник Токуда болница ". Завършил е медицина през 2004 година в Медицински университет - София. През интервала 2005 - 2011 година специализира и работи в Клиниката по гастроентерология и хепатология на ВМА под управлението на проф. Крум Кацаров и проф. Димитър Таков. През декември 2012 година придобива компетентност гастроентерология. През 2013 година минава специализация по гастроентерология в болница " Шонан Камакура ", Япония. През 2014 година организира едномесечна специализация в болница " Елизабетинен ", Линц, Австрия, в Отделение по интердисциплинарна ендоскопия за ехоендоскопия и ендоскопски способи на лекуване при продължителен панкреатит като стипендиант на Европейското сдружение по гастроинтестинална ендоскопия. Преминал е голям брой курсове по гастроентерология и интервенционална ендоскопия в Германия, Чехия, Холандия, Италия, Израел и Съединени американски щати, както и образование за преподаване на ендоскопия (Рим, 2017). Oт 2017 година е серитифициран обучител по холангиопанкреатоскопия със система SpyGlass DS и организира курсове на лекари от Централна и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка. От 1.09.2011 година е част от екипа на " Аджибадем Сити клиник Токуда болница ", а от 1.02.2015 година завежда Oтделение по интервенционална гастроентерология към Клиника по гастроентерология. Печели премията " Лекар на годината " в " Токуда " за 2015 година Извършва рутинно горна, долна ендоскопия, ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, ендоскопска ехография, холангиопанкреатоскопия, всички свързани с тях лечебни процедури, както и перкутанни интервенции под ултразвуков и рентгенов надзор. Интересите му са главно в региона на интервенционалната диагностика и лекуване на заболяванията на панкреаса и жлъчните пътища.
Д-р Карагьозов, вие сте един от водещите интервенционални гастроентеролози в България и Европа. Разкажете ни за обсега на активността на екипа ви.

- Между 80 и 90% от нашата активност са базисни за специалността по гастроентерология. Те включват процедури като ултразвук на коремни органи, горна ендоскопия, долна ендоскопия и така нататък, които са част от инструментариума на всеки гастроентеролог. По-специфичното при нас е, че сме развили панкреато-билиарна ендоскопия на по-високо равнище и сме се специализирали в по-трудни и комплицирани ендоскопски интервенции. Например правим в огромен размер ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, като можем да надградим с ендоскопска ехография, която ни дава спомагателна клинична информация. Така с една упойка можем да свършим доста повече - по едно и също време да създадем прецизна диагностика, да дефинираме стадия на злокачествено заболяване, да вземем проба за хистологично проучване и в същата сесия да осигурим предоперативен или палиативен дренаж на жлъчната система.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Вие сте един от обучителите в Европа за директна визуализация на жлъчно-панкреатичния тракт Spy Glass. Какви спомагателни благоприятни условия ви дава тя при диагностиката и лекуването?

- Да, другото, което прави нашата конструкция по-различна, е уредът, който ни дава опция за непосреден ендоскопски оглед на жлъчно-панкреатичната система. Апаратът ни разрешава да лекуваме по-сложни случаи и да откриваме по-трудно поставими диагнози. Така се реализира надграждане на рутинни процедури в гастроентерологията. Spy Glass е една доста лесна за приложимост система. Методиката съществува от 70-те години, само че не се е развивала заради скъпата й поддръжка и условието на нея да работят двама ендоскописти. Последните нововъведения в платформата я направиха лесна за приложение в клиничната процедура. Апаратът през днешния ден се включва към ендоскопа и по този начин елементарно доближаваме и непосредствено добиваме облик с доста високо качество от жлъчния и панкреатичния канал. Този миниендоскоп съдържа собствен инструментален канал, през който можем да преминем с биопсична щипка и да вземем проба за проучване или посредством лазерна сонда да разтрошим сложни за премахване камъни. Уредът ни оказва помощ да бъдем по-успешни в процедурите, които правим.

Размива ли се границата сред гастроентерологията и хирургията и кои интервенции могат да бъдат осъществявани по ендоскопски път?

- Това е най-голямата магия. Нашата компетентност е доста тясно обвързвана с хирургията – хирурзите да могат да продължат след нас, а от време на време ние да поемем лекуването след оперативната интервенция. Съвременната наклонност в медицината е миниинвазивният метод. Особено що се касае до палиативните интервенции на пациенти с онкологични болести, които правим. През XXI век не е редно да се организира отворена хирургия, когато от предварителните проучвания е ясно, че туморът няма да може да бъде отхвърлен, а единствено ще бъде заобиколен с байпас да вземем за пример, което важи и за всички процедури по отпушване на изхода на стомаха, дванадесетопръстника, на жлъчния канал. Те се и следва да бъдат осъществявани единствено по ендоскопски път за възстановяване на качеството и удължение на живота на пациента. Другото предизвикателство е да бъдем извънредно прецизни в предоперативната диагностика. Недопустимо в днешно време е да " се отвори " пациент за диагностика или по време на интервенцията да се преценя дали обещано заболяване е лечимо с хирургия или не.

Освен това камъните в жлъчните пътища също са обект само на ендоскопско лекуване през последнитe години. Колкото и огромен да е камъкът, ние съумяваме с техниките, за които ви описах, да го раздробим и да го извадим. Така пациентът не стига до хирургия, щом болестта може да се лекува посредством ендоскопски способи.

Какви са най-масовите гастроентерологични проблеми, които водят пациентите при вас?

- Водещите проблеми не престават да бъдат функционалните. Хората имат недоволства, които не им дават мира, като да вземем за пример болежка, отичане на корема и други функционални аргументи, поради които обикалят от доктор на доктор. Тези пациенти би трябвало да бъдат изслушани задълбочено и прегледани както физикално, по този начин и с ехограф. Така лекарят може да се ориентира, че индивидът не е болен, а страда функционално. Това значи, че зад недоволството не се крие израстък или някакво ужасно възпалително заболяване. В тези случаи посредством подобаваща диета, симптоматични медикаменти и хранителни добавки се реализира отшумяване на недоволствата.

За страдание болните хора, на които им е нужна навременна лекарска помощ, не я търсят. Както постоянно съм казвал – при нас идват или доста заболели, или доста здрави хора. Няма приблизително състояние в общи линии. Много от предраковите положения в нашата област нямат типична клинична изява. А когато такава е налице, нормално се оказва, че онкологичният развой е напреднал.

Как виждате бъдещето в лечението на нелечимите и на злокачествените болести в гастроентерологията?

- Както във всички сфери на медицината, виждам бъдещето в ПРЕВЕНЦИЯТА. В установяването на рисковите популации за избран вид онкологични болести, за установяване на съответните рискови фактори за всеки обособен човек и в блян онкологичните болести да бъдат установявани в оптимално ранен стадий. Дори да бъдат предотвратявани посредством положително познаване на рисковите фактори на всеки, който е потърсил помощ при нас. Напредъкът на технологиите цели точно болесттите да бъдат установявани в етап, в който могат да бъдат лекувани коренно. Например при карцином на жлъчните пътища в международен мащаб статистиката демонстрира, че пациентите отиват на доктор, когато болестта е станало неоперабилно в над 50% от случаите. И тези комплицирани техники и оптични уреди, за които ви описах, целят точно пациентите да доближават до нужното лекуване рано, когато прогнозата от хирургията ще бъде по-добра и ще им се обезпечи по-висока преживяемост.

Какви профилактични проучвания са нужни за попречване на късното разкриване на болести на панкреас, жлъчка, черен дроб и дебело черво?

- За страдание у нас няма скринингова стратегия за колоректалния карцином да вземем за пример, каквато в доста страни в Европа има. А този тип рак е изцяло предотвратим. Знае се, че в над 90% от случаите този рак има прекурсорни лезии - полипи, които, открити рано, могат да бъдат отстранени ендоскопски. По този метод на практика се отстрани рискът даденият пациент да развие колоректален карцином. Освен това добре се познават рисковите фактори, с цел да се подчертава върху тези, които с по-голяма възможност могат да развият подобен рак. Ето за какво всеки човек, който надвишава 50-годишна възраст, предстои на профилактична колоноскопия. Личният доктор може да назначи проучване за скрита кръв в изпражненията и да го насочи към експерт.

По отношение злокачествените болести на черния дроб и панкреаса за жалост обстановката е много по-комплицирана. Хората с продължителен възпалителни болести на черния дроб също са с нараснал риск за развиване на тумори и би трябвало да бъдат проследявани постоянно. Такива са пациентите с продължителен вирусен хепатит, чернодробна цироза, даже неалкохолната чернодробна стеатоза.

При злокачествените болести на панкреаса също няма скринингова стратегия, само че при някои положения има нараснал риск от развиване на карцином. Едно от тях е хроничният панкреатит. Тези пациенти би трябвало да се наблюдават доста деликатно. Това важи и за други положения, които за благополучие се срещат по-рядко.

Какво значи за вас навременна диагностика?

- Навременната диагностика е откровена наслада, че можем в действителност да помогнем на пациента. След срещата си с нас не той да бъде обект, както в множеството случаи, на палиативни грижи, а да бъде коренно оздравял.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР