Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Помните ли 2008 година? Изглежда

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Помните ли 2008 година? Изглежда
Коментари Харесай

История за две барбекюта

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Помните ли 2008 година? Изглежда като да е било току зад ъгъла, а в действителност е преди една вселена време. Не вярвате? Слушайте.

През юни 2008 година тогавашният кмет на София Бойко Борисов афишира, че в Бояна има противозаконни постройки: барбекю, двуметрова ограда и контролно-пропусквателен пункт. Постройките се намират в двора на така наречен " Сарай ", в който обитава Ахмед Доган. Заключенията на инспектората са предадени на ДНСК, която би трябвало да постанови дали да се съборят. Тогавашният шеф на строителството в общината Влади Калинов изяснява, че няма по какъв начин постройките да бъдат узаконени след това, по тази причина би трябвало да се съборят.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Разликата сред мен и Доган е, че аз съблюдавам закона. Като вземем властта, ние ще установим правото по закон ", афишира Борисов. На идната година ГЕРБ взимат властта. Още година и половина по-късно багерите идват и събарят барбекюто, оградата и КПП-то на сарая.

Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Звучи ви като химера, нали? Толкова е друго от днешния ден, че наподобява като нещо, което в никакъв случай не се е случвало. Но се случи. И основните герои бяха същите. Единайсет години по-късно Борисов още е на власт, а Влади Калинов още е началник на строителството в София. Но този път Калинов узаконява постройки, вместо да ги бута, ДНСК си затваря очите за доста по-високи здания, а политици от ГЕРБ безшумно и добродушно се изплъзват от " правото по закон " (виж тематиката на броя). А Доган? Неговите сараи освен че пораснаха още веднъж, само че се снабди с полуостров, Топлоелектрическа централа, медии и прокуратура и към този момент никой даже не фантазира, че страната може да влезе, с цел да му държи сметка.

Покрив с каручка - дреболия, ще кажете. Ще ви отговорим с думите на кмета на София от 2008 година " Съжалявам, че президентът разгласи това за дреболия. Ако всеки си направи по една ограда, едно барбекю, по тази причина и страната е на подобен хал. "

Между тези две барбекюта - на Ахмед Доган и на Пламен Георгиев, страната се промени. И нашата действителност също. Можем да сътворяваме колкото желаеме нови комисии за противопоставяне на корупцията, само че ще е като с новите органи, създавани за битка с злополуките - казусът не е органът, а хората, от които зависи.

Суперкомпютър може ли да реши този проблем? Не, уви. Това не значи, че България няма потребност от подобен (вижте за какво тук). Ще реши ли казуса новата книга на Христо Христов за репресиите по време на комунизма? Не, само че е добре да я има, най-малкото тъй като е значимо да се учи.

И като стана дума за образование, новият тип учебни заведения може да оказват помощ - тъй като ще създават мислещи хора. Ще оказват помощ хора като тези от " Ре-старт в България ", които желаят да улесняват връщането на кадърни хора тук. Ще оказват помощ мощни публични медии (защо е значимо радиото - вижте тук).

И може би някой ден ще забележим толкоз огромен митинг против корупцията като този в Чехия.

В броя ще прочетете още:

Новият кмет на Истанбул
Как се развиват огромните компании
Да спортуваш с кауза
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР