Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Съветник от

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Съветник от
Коментари Харесай

Демонстрацията BiT

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Съветник от кабинета " Орешарски " влиза в мениджмънта на BiT

Веселин Иванов е основен редактор на уеб страницата " Правен свят ", а преди този момент беше консултант на Зинаида Златанова
14 фев 2018
Новият притежател на BIT спря всички излъчвания на малкия екран

Изпълнителният шеф на компанията, която купи канала, желае да смени профила на медията
9 фев 2018
BiTV е продадена на човек, свързван с Красимир Гергов (текстът е допълнен)

Сделката беше обявена от досегашните притежатели, новият към момента не е оповестил проектите си за медията
9 фев 2018 Представете си за миг, че някой има създаден, само че губещ бизнес за продажба на плодове и зеленчуци. Инвестирал е в него доста пари, има работещ екип и постоянни, само че дребни доходи. Никога не е съумял да го изкара на облага. Продава го. В първия ден след договорката новият притежател незабавно стопира продажбата на всички плодове и зеленчуци, тъй като споделя, че има нов проект и вместо това ще продава вафли. И до момента в който не стартират да се оферират вафли, няма да се прави нищо. Въпросът е за какво някой, който желае да продава вафли, ще купува компанията за плодове и зеленчуци, вместо да си направи нова?

Това беше и огромното чудене в договорката за дребната телевизия BiT, която се случи предходната седмица - дали каналът не е платен, с цел да бъде затворен.

Досегашните притежатели - български емигранти в Съединени американски щати, където имат печеливш транспортен бизнес, продадоха канала на учредената преди три месеца " Интерактив ТВ системс България " АД. Формално сдружението е 99% благосъстоятелност на телевизионния продуцент Мирослав Янев. Цената на договорката не беше обществено оповестена.

Съмненията се ускориха след първото деяние на новия притежател - да спре безусловно всички излъчвания на BiT с обяснението, че следва промяна на форма̀та. Това беше първият сигнал каква е същинската цел на договорката. От основаването й малкия екран беше един от все по-малкото гласове, самостоятелни от властта и околните до нея " предприемачи ". Основите на канала бяха сложени от легендата в телевизионната публицистика Нери Терзиева, а по-късно се включиха известни лица като Сашо Диков, Люба Кулезич, Силвия Великова, както и много други качествени публицисти. Техните самостоятелни позиции бързо им завоюваха ненавистта на пропагандните платформи към Пеевски, които приписваха собствеността на " кабеларката " ту на Цветан Василев, ту на Сашо Дончев.

Само прекъсването на всички излъчвания нямаше да е задоволително доказателство, че малкия екран е купена, с цел да бъде заглъхнал гласът й. Теоретично това можеше да е някаква мениджърска екстравагантност. Към това обаче се прибавят още няколко обстоятелството. Формалният нов притежател е тясно обвързван с миноритарния акционер в bTV Красимир Гергов - той е работил в структурите на неговите рекламни организации, а след това и в малкия екран. Самият Гергов по личните му думи е обвързван с Делян Пеевски - работил е за него като съветник. Собствеността на една от фирмите му - медиа организацията " Пиеро 97 ", беше заложена против заем в КТБ по времето, когато Пеевски имаше съществено въздействие в банката.

Има и още доказателства за същинския интерес към BiT. През тази седмица стана ясно, че като шеф на малкия екран евентуално ще бъде вписан Веселин Иванов. В момента той е основен редактор на " Правен свят ". След неотдавнашна смяна в собствеността на списанието то зае публицистична линия, която е в синхрон с ползите на основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. (На смешка казано - трансформира се в " Правилен свят ".) Преди това бъдещият шеф на BiT е бил и медиен консултант на правосъдния министър в кабинета " Орешарски ", излъчен от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

И с цел да бъде картината цялостна, регистрацията на сдружението, което стана притежател на канала, е направена от адвокатската адвокатска фирма, която обслужва и " Инса ойл " за придобиването на Общинска банка, за която също има съществени съмнения, че ще се управлява от кръга към Пеевски/Борисов.

Накратко, натрупват се четири аргумента, че същинската цел на договорката за BiT е да се натисне бутонът mute:

- Близостта на новия притежател до Красимир Гергов, а оттова и до Пеевски
- Управител ще бъде човек, потвърдил лоялността си към Пеевски
- Адвокатската адвокатска фирма на компанията е работила по договорка, свързвана с Пеевски
- Предаванията на канала бяха незабавно спрени.

Всички тези доказателства са косвени, само че както се знае, в случай че нещо наподобява като патица, плува като патица и кряка като патица, то най-вероятно е патица.

През последната година - в общи линии, откогато на власт е третото държавно управление на Бойко Борисов, опитите за налагане на цялостен медиен надзор стават все по-агресивни. Това включва систематичната и гневна офанзива по всички останали острови на самостоятелна публицистика и свободно говорене/писане. Случаят със свалянето на Ани Цолова в " Нова ", назначението на Кошлуков в БНT, офанзивите против водещи там и натискът над един от издателите на " Капитал " демонстрираха ясно посоката. Сега BiT показва образно задачата - да се мълчи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР