Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Откровената коалиция

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Откровената коалиция
Коментари Харесай

Едно на мен, две на мен, три на мен

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Откровената коалиция " Пеевски "

Гласуването за остатъците от КТБ
19 яну 2018
Георги Самуилов: От " Мулти " до непосредственост с всички ръководещи

Производителят на горива постоянно е упрекван в укриване на данък, само че постоянно съдът е отменял наказванията
19 яну 2018
Кой купи Общинска банка

Бързото и безрезервно утвърждение от Българска народна банка укрепва опасенията, че зад публично оповестените лица - Novito и " Инса ойл ", стои различен интерес
19 яну 2018
Бързият банков бракоразвод на София

Продажбата на Общинска банка мина с поддръжката на съвсем всички общински съветници, само че градската администрация трансферира отговорността за избора на нов притежател на Комисия за защита на конкуренцията и Българска народна банка
19 яну 2018
Учебната година на Румен Радев

Къде съумя и в какво сбърка в първите месеци от мандата си президентът
19 яну 2018
Парламентът одобри на първо четене закона " Пеевски " за КТБ

Гласуването е минало с гласовете " за " на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Обединени патриоти "
17 яну 2018 Приликите са доста и терзанията идват естествено. Общинска банка предходната седмица мина в частни ръце, само че вместо облекчение, че софийската администрация няма да се занимава повече с нещо, което не ѝ е работа, договорката разсъни мемоари за интервала, когато КТБ набираше мощност. Концентрация на обществени пари във финансова институция дружно с мощната политическа поддръжка за продажбата (сделката мина през всички позволения за под един месец), както и неразбираемата благосъстоятелност на купувача демонстрират, че има сериозен риск някой да готви повтаряне на модела КТБ (вижте всичко за продажбата на Общинска банка тук, тук и тук).

Първите вреди от договорката към този момент са налице и ги понесе Българска народна банка. Усилията на централната банка да възвърне доверието в себе си след неуспеха с КТБ бяха обезсмислени предходната седмица. Разрешението Общинска банка да бъде купена от български състезател и фонд с не изключително ясни крайни притежатели поставя края на негласната политика след 1997 година в банковата система да не се позволяват (повече) локални герои. Подобна гражданска война надали е разследване от съзнателна и добре премислена смяна в политиката на Българска народна банка. Тя по-скоро е случай, взет под мощен напън. Фактът, че централната банка поддава на този напън, е много обезпокоителен, тъй като значи, че тя може да поддаде и на различен и отново да си затвори очите за проблеми в някоя банка. Резултата от това го видяхме през 2014.

Общото с КТБ е и друго – подозренията че в новата структурата на собствеността на Общинска банка взе участие и Делян Пеевски. Въпреки упоритите клюки съответни доказателства за това на стадия отсъстват. Масираната политическа поддръжка за договорката обаче е едно от косвените доказателства - подчиняването на толкоз разнородни институции е допустимо да се обезпечи единствено от двама души в страната.

Политическата поддръжка на Пеевски тази седмица си пролича и при гласуването в Народното събрание на импортирания от него закон за КТБ. Той мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Патриотичния фронт (вижте коментар тук).

И с цел да бъде началото на годината в действителност мощно, за депутата от Движение за права и свободи в един от публично неговите вестници - " Монитор ", беше оповестено изявление с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос. Проблемът с него е най-много за Европейската комисия, която с разрешението си неин почитан представител да се появи в тази медиа, легитимира притежателя й дружно с всички негови дейности. До момента нито една европейска институция не беше прекосявала санитарния кордон към медиите на Пеевски. Въпросът в този момент е дали това е неволна неточност или съзнателна смяна в медийната политика на комисията.

Казусът с Общинска банка и гласуването на закона " Пеевски " в Народното събрание демонстрират доста образно до каква степен е завладяна страната. Една от доста дребното институции, които към този момент не са част от тази мрежа е президентството. Идващата седмица Румен Радев ще означи една година като държавен глава и фактът, че не наподобява да се е поддал на изкушенията и заканите на статуквото, е един от триумфите за него. (Вижте повече за първата година на президента тук.)

А за оправяне на усета прочетете и текста за семейство бизнесмени, които желаят да изкарват пари от мухи. Не пропускайте и хубавия пътепис за Мароко – животът въпреки всичко би трябвало да е стерео.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР