Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Нова броудкастинг

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Нова броудкастинг
Коментари Харесай

Пореден сблъсък на "Нова броудкастинг груп" с малките кабелни оператори

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Нова броудкастинг груп " получи правата за тенис шампионата в София

Новото име на надпреварата е DIEMA XTRA Sofia Open
9 яну 2018
Голямото завръщане на сериалите

Какво чакат притежателите на четири от огромните продуцентски компании за телевизионната 2018 година
31 дек 2017
Бунтът на кабеларките

Малките оператори желаеха регулация при договарянето на авторски права с малките екрани
12 сеп 2015 В особено известие до медиите " Нова броудкастинг груп " (НБГ) популяризира през днешния ден лист с всички кабелни оператори, с които има подписан контракт за разпространяване на телевизионните канали на медийната група. Причината е спор на една от най-големите медийни групи в България с групата на дребните кабелни оператори поради нарасналите цени, които " Нова " желае за разпространяване на каналите й. В портфолиото на медията влизат телевизионните канали " Нова ", Kino Nova, Diema, Diema Family, Nova Sport, платените спортни канали от пакета Diema Extra - Diema Sport, Diema Sport 2, Trace Sport Stars.

Конфликтът стана прочут няколко седмици откакто при започване на годината Националното съдружие на дребните и междинните кабелни оператори (НСМСКО) - " ТВ Клуб 2000 ", разгласи, че води несполучливи договаряния с " Нова " за лъчение на стратегиите й. От сдружението прецизират, че огромният проблем идвал от настояването на НБГ за 60-процентно нарастване на цената за разпространяване.

Пред " Капитал " изпълнителният шеф на " ТВ Клуб 2000 " Валентин Георгиев удостовери, че предложенията, които НБГ е изпратила в края на 2017 година до операторите, са се отнасяли за тригодишен интервал - 2018-2020 година, като нарастването е било в множеството случаи към 60%. Има обаче случай " на 200 %, а даже и 400 % нарастване ", посочи Георгиев. По думите му от " Нова " са споделили, че не могат да подсигуряват съответно наличие на стратегиите за идващите 3 години, само че все пак цената следва да пораства.

Кабелни оператори обясниха, че в случай че одобряват изискванията на " Нова ", ще се наложи да покачат цените за крайните консуматори. Те дефинираха желаното нарастване като " ценови диктат ". От своя страна " Нова броудкастинг груп " разяснява, че комерсиалните договаряния с операторите са самостоятелни и строго конфиденциални, като в същото време отхвърлиха да са поискали фрапантно нарастване на цените.

Заради неналичието на прогрес по договарянията компанията е поискала от кабелните оператори, които нямат контракт с нея, да спрат разпространяването на стратегиите ѝ от началото на годината. " За страдание нерегламентираното потребление на телевизионно наличие от избрани оператори е феномен без казус в границите на Европейския съюз и важен по мащабите си проблем за България. Напомняме, че законът повелява на операторите, които нямат годни контракти с която и да е телевизионна компания, да преустановят излъчването на нейните стратегии. За страдание някои кабелни оператори избират да пиратстват и по едно и също време да търсят метод да легитимират противозаконните си дейности с неуместни причини ", написа в известието на " Нова броудкастинг груп ", като предизвестява, че ще се обърне към всички заинтригувани институции, които могат да защитят ползите ѝ.

Актуалният лист с операторите със подписан контракт за разпространяване на стратегиите на " Нова броудкастинг груп " към 18 януари 2018 година може да се види уеб страницата на медиата.

От медията прецизират, че описът ще се обновява всякога, когато настъпи смяна по него.

Ако на един пазар цените на едро непрестанно порастват, а тези на дребно падат, рано или късно ще има стълкновения. Именно този сюжет се развива през последните няколко години в бранша на тв разпространяването. При две огромни телевизионни групи, създаващи наличие, и над 200 оператора, доставящи стратегиите им до крайните клиенти, наклонността е съвсем неизбежна: цените, плащани от операторите за авторски права, годишно се повишават, а цените за потребителите падат, притиснати от свирепата конкуренция сред доставчиците, в чиито редици се появиха и комплексните телекоми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР