Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Денят, в

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Денят, в
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Денят, в който председателството свърши

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
11 май 2018
Особеностите на магистралната археология

Финансиране на разкопки
11 май 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018
Китайският колос HNA взима летище Пловдив на концесия

Планът е обектът да специализира в товари, като 30 млн. евро се влагат в нов карго и пътнически терминал
28 мар 2018 Десет години след първите индикации за тревожна централизация на парите на държавните сдружения в Корпоративна комерсиална банка, пет години откакто в " Капитал " описахме рисковата тактика на обвързвано кредитиране в " Държавата КТБ ", четири години откакто прокуратурата заяви, че проверява КТБ, и три години след несъстоятелността на банката. Толкова време трябваше да мине, с цел да стартира делото против мажоритарния ѝ притежател Цветан Василев и още 17 души (служители на банката, от инспекторите ѝ KPMG, и от БНБ). Към този миг прокуратурата залагаше на количеството - брой обвинени, очевидци, страници, разпити и трудност като най-голямото и комплицирано дело на всички времена в българската правосъдна процедура. И това е по този начин - делото КТБ е в действителност огромно и комплицирано. Преди няколко месеца " Капитал " съумя да получи достъп и се срещна с голяма част от показаните от обвиняването доказателства. В поредност от текстове по съответни тематики " Капитал " ще опише и покаже най-важното в хилядите страници на прокуратурата.

Находките край благоевградското село Покровник са известни още от 70-те години на предишния век. Тогава са и първите археологически изследвания на мястото, на което се има вяра, че се намира античният предходник на Благоевград - римското населено място Скаптопара. Но до момента разкопки на мястото не са направени както заради неналичието на целеустремено финансиране, по този начин и заради неналичието на самодейност от страна на локалните управляващи. Промяната настава едвам през 2014 година, само че не поради неочакван интерес към археологията, а тъй като тъкмо оттова ще мине автомагистрала " Струма ". На процедура археологическите разкопки в България се случват тъкмо като горния случай - не по логиката на някакъв общ проект или съгласно значимостта им, а около развиването на пътната инфраструктура, и то съответно по европейски планове.

Първата годишнина от избирането на френския президент Еманюел Макрон съответствува и с първата му сериозна рецесия. Начинът, по който ще се оправи с вълната от митинги, обхванали страната, ще предопредели ориста на упоритостите му да промени Франция. Но реформирането на Европейски Съюз се оказва по-голямо предизвикателство от реформирането на личната му страна. Времето за каквито и да било смислени промени, които да предотвратят повтаряне на еврокризата, изтича бързо с наближаването на 2019 година, когато изборите за Европейски парламент и промяната на Европейската комисия и управлението на Европейската централна банка ще забавят най-малко до 2020 година всичко, което не бъде прокарано в околните месеци.

Ако може да се каже нещо изрично за китайските вложения, то е, че за тях се приказва доста и шумно, само че в никакъв случай не се случват на процедура. Досега. Последният огромен китайски план в България, който има възможност да е изключението, е по линия на концесията на летище Пловдив. Тя беше извоювана в края на март от консорциум отпред с китайския конгломерат HNA Group. Пред " Капитал " представителят на консорциума Асен Василев разгласи, че договорът с българската страна ще бъде подписан при започване на юни и вложителят ще е под контрола на китайците. А проектът за развиване е упорит...

" През лятото на 1952 година това беше непорочен свят. Гората, която цар Фердинанд бе засадил, съвсем стигаше оградата на фабриката и всички обичахме пътя през нея до колелото на трамвай номер две. От другата страна квартал " Дианабад " носеше почтеното обаяние на същинско село. Само след 10 години цялата тази картина на мира и слънчева зеленина щеше неузнаваемо да бъде изменена. " Това изложение на Георги Марков от книгата " Задочни репортажи за България " разкрива момента малко преди частта на регион " Изгрев " сред бул. " Драган Цанков " и гара Пионер да се трансформира от село в промишлен комплекс. По това време писателят работи във фабрика " Победа ", около която след това ще израснат още огромни соц предприятия и жилищни блокове. Ако имахме нов Георги Марков, той щеше да опише следващата, трета, промяна на същия пейзаж в последните две години. Някогашните индустриални зони " Червена звезда " и " Дианабад-запад " стартират нов живот, този път на първокласен жилищен квартал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР