Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Борисов е

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Борисов е
Коментари Харесай

Как превъртяхме прехода

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Борисов е най-хубавият търговец на души в политиката
20 апр 2018
Продуктът сме ние

След абсурда с Фейсбук колосите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "
20 апр 2018
Пионерът в новите тех регулации

GDPR - регламентът на Европейски Съюз за персоналните данни наподобява като елементарно решение на рецесията с Фейсбук, само че занапред предстоят компликации
20 апр 2018
Строител на капитализма: Божидар Лукарски
20 апр 2018
Промяната, която не стана

Десислава Иванчева и опитът " Младост "
20 апр 2018
Крахът на опита " Младост "

Политическият опит на Десислава Иванчева доближи предстоящ неуспех в непредвиден мащаб
19 апр 2018
Корупцията не е за всеки

Арестът на районния кмет на Младост сподели до каква степен може да стигне най-далеч битката с корупцията
19 апр 2018 Някои читатели на " Капитал ", изключително тези, които го наблюдават още от първите му години, помнят времето, когато политиката развихряше пристрастености. Често много първоначални. В първите години на демокрацията даже децата в учебно заведение най-открито се питаха " ти от Българска социалистическа партия или от Съюз на демократичните сили си ". И бяха подготвени да влязат в битка по тематиката сходно на родителите си.

Великото национално заседание изобилстваше от кавги, които от дистанцията на времето наподобяват водевилно. Но макар огромния залог не се стигаше до истински пердах (макар и в архивите и стенограмите да стои репликата на Елка Константинова " комунистите бият ", изречена посред стълпотворение към трибуната).

Сега, над четвърт век по-късно, от това Съюз на демократичните сили е останала жалка отломка. Маргинализирана от дългогодишното разделяне в дясното, под ръководството на Божидар Лукарски (който като министър на стопанската система в предходния кабинет " Борисов " беше ангажиран главно да благоустройва с постове доближени партийни функционери) тя стигна до може би най-ниския си миг. Националният съвет на партията, на който трябваше да се взема решение ориста на водача й, замязя на общ брой на футболни хулигани - мутри в черно и пердах сред последователи на двата лагера.

Тази сцена е жалка панорама ненапълно поради безсмислието си, ненапълно поради чувството, че политиката е мъртва. В страната, където институциите съществуват, с цел да формализират решения, взети другаде, борбата от дълго време не е за хрумвания, а за пари. Надали някой се съмнява, че двата лагера в Съюз на демократичните сили, единият от които желае да е с патриотите, а другият - с новото обединяване " Демократична България ", са стимулирани от друго, с изключение на от желанието за достъп до общата софра.

На този декор опитът на разпокъсани новаторски сили да се обединят под името " Демократична България " стои анахронично и идеалистично. Борим се за хрумвания и политики, а не сме търговци на души, настояват водачите на ДСБ и " Да, България " Атанас Атанасов и Христо Иванов. Вижте изявлението им за " Капитал " тук.

В бранша вляво явно и Българска социалистическа партия си отглеждат патриотична патерица за бъдещи избори.

Доскорошното лице на един достоверен цивилен протест - този на хората от столичния квартал " Младост ", които въстанаха против ГЕРБ и избраха Десислава Иванчева, беше употребена брилянтно за наставление и с цел да затвърди чувството, че " всички са маскари ". Тя беше задържана в центъра на София и държана права с белезници на ръце на показ повече от 5 часа. Което ни върна към други назидателни акции от ръководството на ГЕРБ, в които към този момент някогашният прокурор Роман Василев крещеше на някогашен министър във ВМА, до момента в който го арестуваше - " на колене, тъй като ти си безспорен нарушител ". Бившият министър не се оказа нарушител на три инстанции. Не знаем дали казусът с Иванчева е подобен, само че в случай че не е, то най-вероятно е задържана, тъй като " Корупцията не е за всеки ", т.е. не е от ръководещите. Иначе няма по какъв начин да си разбираем хвалбата на профилираната прокуратура, че това е най-големият рушвет заловен от тях - 70 000 евро, при тези милиарди, които изтекоха през България.

А другояче, в случай че ви трябват свидетелства, че сме превъртели прехода и сме още веднъж в предишното, в броя има много. Например ТЕЦ-ове, зад които стоят локални олигархични ползи, получават държавен подарък за милиони.

А по отношение на най-големия международен търговец на души, вижте тематиката на броя. Докато локалните партии се пробват да ви оставят в предишното, някой различен към този момент е взел бъдещето ви. И той се намира в джоба ви.

В броя ще прочетете още, че акциите на фирмите, които създават здравна марихуана в Съединени американски щати, не престават да се качват.

А също по този начин и че макар натрапчивото чувство за безнадежност българите са все по-щастливи, най-малко по този начин твърди датчанинът Майк Викинг, шеф на Института за проучване на щастието в Копенхаген тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР