Илюстрация Увеличаване Автор: Jana Gerberding Смаляване Ако думите частна колекция

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Jana Gerberding Смаляване Ако думите частна колекция
Коментари Харесай

Колекционерът бунтар

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Jana Gerberding Смаляване
Ако думите " частна сбирка творби на изкуството " в последно време извикват у вас неприятни асоциации, опитът на немският колекционер Кристиан Каспар Шварм демонстрира една напълно друга, даже сантиментална действителност.

Той e роден през 1972 година в Улм, живее в Берлин и е създател на платформата Independent Collectors. Тя съществува от 2008 година за да построи общественост от млади и самостоятелни от лобита и асоциации колекционери, които да обменят опит, да демонстрират обществено изкуството, което имат, и да приказват за смисъла му. В момента в мрежата са включени 7000 колекционери от 100 страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колекционирането за Кристиан стартира в средата на предишното десетилетие след години на деен интерес към актуалното изкуство. За това има и исторически предпоставки - в родния му град се намира едно от учебните заведения по дизайн, основано от архитектите зад Bauhaus течението.

" До огромна степен започнах да натрупвам, с цел да науча повече и да разширя хоризонта си ", споделя Шварм, който е бил подбуден да направи стъпката от именития немски фотограф Вилхелм Шурман. Встрани от изкуството, Шварм е дълготраен стратегически съветник и учител в държавната академия за известна музика и просвета Popakademie в Манхайм. През 2017 година част от сбирката му е показана в музея Weserburg в Бремен, а през 2019 година е награден от фестивала Art Cologne за приноса си.

Илюстрация
Част от сбирката на Кристиан Шварм, Weserburg Museum, Бремен. Slavs and Tatars - Friendship of Nations: Polish Shi` ite Showbiz

Увеличаване

Част от сбирката на Кристиан Шварм, Weserburg Museum, Бремен. Slavs and Tatars - Friendship of Nations: Polish Shi` ite Showbiz

Смаляване

Той желае да разшири публичните показа за хората, които имат опция да купуват изкуство. Те не са наложително самотни вълци в костюми. " Един от стандартите е, че би трябвало да си милионер, различен стандарт е, че колекционерите са единствено остарели бели мъже - и двете не дават отговор на истината. Също по този начин има я визията за голяма конкуренция - не съм се сблъсквал с това в никакъв случай. Ако си представим тази сфера като пирамида, на върха са най-богатите, само че те са дребна част от цялото. "

Фокусиран е върху изкуство от XXI век, само че неотдавна нарушава личните си правила и купува работа от 1983 година Доколко тази отдалеченост от предишното се дължи на боязън да не попадне на фалшификат? " Когато стане въпрос за остарели майстори, рисковете дебнат отвред. Всичко зависи от целите и опциите на колекционера. Ако нямаш непотребни пари, в случай че си човек, чиито средства изискват работа всеки ден, евентуално няма да купиш фалшификат ", споделя Шварм, който е и предан на събирането на редки книги от дребни самостоятелни издателства. " Трудно ми е да приказвам за колекционирането на модерно изкуство като инвестиция, защото, когато купуваш работа, няма по какъв начин да знаеш по какъв начин ще се развие пътят на създателя, какъв брой скъпа ще се окаже творбата във времето. "

Илюстрация
Част от сбирката на Кристиан Шварм, Weserburg Museum, Бремен.

Увеличаване

Част от сбирката на Кристиан Шварм, Weserburg Museum, Бремен.

Смаляване

Ако би трябвало да синтезира измененията в актуалното изкуство през последното десетилетие, къде Кристиан вижда измененията, новите трендове? " Голямата смяна е в наличието на от ден на ден дами, освен в персоналните сбирки, само че и в тези на институциите. Като цяло групи хора, които не са представяни необятно, в този момент получават естрада, което реорганизира историята до известна степен. Но през последните 10 години също по този начин се вижда и огромна лакомия - доста хора вложиха в актуалното изкуство, без да имат пристрастеност към него, все по-често се дочуваха шушукания от вида на " кой ли ще е идващият шлагер на пазара, коя ще е новата звезда ", все по-често виждах по какъв начин тези хора приказват за изкуството както биха говорили за парцели. Но мисля, че тази вълна мина и нормалността е възобновена. Имам възприятието, че в този момент още веднъж изкуството е преди всичко. "

Кристиан Каспар Шварм беше в София в края на 2019 като посетител на " Форум Колекционери ", събитие на фондация " Отворени изкуства " и изложба Sariev. Повече за платформата на Шварм: independent-collectors.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР