Илюстрация Увеличаване Автор: Jan Steleymans Смаляване Наричат Габриела Вергилов най-новия

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Jan Steleymans Смаляване Наричат Габриела Вергилов най-новия
Коментари Харесай

Габриела Вергилов, диджейката от Тутракан

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Jan Steleymans Смаляване
Наричат Габриела Вергилов " най-новия музикален експорт на България ". Има за какво - родената в Тутракан и понастоящем живееща в Брюксел Габриела е измежду най-интересните и ексцентрични актьори на европейската техно сцена сега. Срещаме я няколко седмици след първото й включване в платформата Boiler Room и дни преди един от дребното й сетове в София, с цел да поговорим за Берлин, диджействането със затворени очи и " Всяка неделя "?

" Спомням си доста добре оня миг, въпреки че съм била доста дребна ", споделя Габриела. " Стоях пред тв приемника в родния ми Тутракан и гледах " Всяка неделя ". Ставаше дума за НЛО-та и бяха пуснали парче, което ми направи голямо усещане. Сега знам, че е било от " Oxygène " на Жан-Мишел Жар, само че тогава нямах визия нито кой е той, нито какво съставляват синтезаторите. В оня момент изпитах апетит за още и още такива звуци, само че трябваше да минат много години, преди в действителност да се срещна с електронната музика. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Превъртаме самоуверено към 25 август 2019 година, когато порасналата Габриела се включва с два сета на огромния фестивал Ampere Open Air покрай Антверпен. Първият е на главната сцена - пред 4 хиляди души и малко преди именития Джеф Милс, само че в действителност вторият - в малко помещение и пред едвам 200 души, е доста по-интересен. Благодарение на партньорството на фестивала и музикалната платформа Boiler Room едночасовият сет на Габриела е предаван онлайн и следен от десетки хиляди фенове. Това е първото включване на българка в Boiler Room (и второто на български актьор въобще след сетовете на KiNK през 2015 и 2018), само че и към този момент най-важният миг в относително късата кариера на Габриела.

" Обмислях да стартира сета с нещо от " The Dark Side of the Moon " на Pink Floyd ", споделя тя. " В последна сметка стартирах с " Nightflight to Venus " на Boney M. Спрях се на него не просто тъй като е жизнерадостно. В последния миг си спомних за една видеокасета, на която моите родители са ме записали по какъв начин танцувам на това парче на Boney M като дребна. Стори ми се доста значимо да го употребявам тъкмо за Boiler Room. "

Не знаем по какъв начин е танцувала Габриела тогава, само че силата й, когато застане зад пулта, е унищожителна. Почти постоянно пуска с изцяло затворени очи и танцува от самото начало, трансформирайки всеки собствен сет освен в музикално, само че и в същински образно прекарване.

" Е, имам добър тренинг - седем години съм се занимавала с типичен и съвременен балет. Затова и до ден сегашен мога да танцувам 7-8 часа, без да спирам. Но такова е моето схващане за празненство - не отивам в някой клуб, с цел да взимам опиати и да пия, или пък с цел да си приказвам с някого. Там съм, с цел да танцувам и да чувам музика.

Същото е и със затварянето на очите. Това е миг на същински възторг, по този начин най-лесно чувствам музиката. Не си представям по какъв начин върша сетове по различен метод. "

В годините сред онази неделя в Тутракан и сета за Boiler Room в живота на Габриела се случват извънредно доста неща. Като начало - тя се мести в София, открива събитията на Metropolis, " Червило " и " Ялта ". Скоро обаче насочва взор към далечните хоризонти и отива да учи фешън дизайн в Копенхаген.

Впечатлена от локалната сцена и изцяло новия саунд, който звучи в датските клубове, Габриела прекъсва следването си и се концентрира напълно върху музиката. Следващата разумна крачка е преместването й в европейската Мека на техното - Берлин.

" Оказа се обаче, че Берлин ми е прекомерно огромен, изяснява тя. Не бях подготвена за този град - нямах нито задоволително опит, нито задоволително издания. Берлин е това за техното, което е Холивуд за филмите. Не можеш да започнеш в Холивуд, без преди този момент да си направил нито един филм, или единствено с една късометражка. "

Габриела открива нужните баланс и успокоение в доста по-малкия Брюксел. Очевидно тактиката й работи, тъй като през последните години направи доста значими крачки напред - нейни части бяха употребявани за акция на стилния колос Prada (скоро ще се включи в още една), музиката й звучи в селектирания за " Оскар " белгийски филм " Le Fidèle ", а добре познати на международната сцена електронни актьори включват нейните вокали в свои части (чуйте да вземем за пример отличното " The Moon Chant " на Marco Shuttle). За момента албумите й са 3 - цифровото ЕР " Her Beginning " плюс пуснатите на винил " Termosfera " и " One Step Ahead ", а през ноември тази година чакаме издаването на още две дребни плочи с нейна музика.

" Мисля, че това се дължи на обстоятелството, че открих електронната музика относително късно. Докато учих пиано, научих доста за класиката, около татко ми слушах Black Sabbath, Pink Floyd и Led Zeppelin, след това открих Radiohead, Vangelis, олдскуул хип-хопа Всичко това ми оказва помощ доста, тъй като желая моите сетове и моите части да описват истории. А с цел да разкажеш добре една музикална история, би трябвало да имаш задоволително обширни музикални знания. "

Въпреки че от години не живее тук, Габриела постоянно се показва като " български диджей " и " момиче от дребен град ". " Разбира се, тъй като съм горда с произхода си. Преоткрих и българската национална музика, осъзнах голямото значение на фолклора за българското изкуство и психика, евентуално по тази причина и започнах да опитвам с него. В рамките на Boiler Room сета да вземем за пример включих моя интерпретация на " Пустоно бясно и младо " - хората ужасно доста я харесаха, след това всеки ме питаше какво по-точно е това. Най-вероятно следващата година ще бъде издадена и на физически притежател. "

Музиката на Габриела Вергилов е в iTunes, Spotify и Soundcloud
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР