Илюстрация Увеличаване Автор: Иво Кръстев Смаляване Невена Дишлиева-Кръстева е преводачка

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Иво Кръстев Смаляване Невена Дишлиева-Кръстева е преводачка
Коментари Харесай

20 въпроса: Невена Дишлиева-Кръстева

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иво Кръстев Смаляване
Невена Дишлиева-Кръстева е преводачка от британски език. Благодарение на нейния труд на български са излизали книги на Джон Ъпдайк, Джоузеф Хелър, Филип Рот, Джефри Юдженидис, Зейди Смит.

Тя е и водещата фигура зад издателство ICU, което през последните години разнообрази литературната сцена с значими имена, заглавия и тематики. По-рано тази година под знака му излезе романът " Бегуни " на една от най-значимите полски писателки, Олга Токарчук, сборникът " Всеки ден крие в себе си различен " на носителя на Европейската премия за литература Гаст Грьобер, a лятото донесе " Югославия, моя страна " на словенския създател Горан Войнович.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В началото на есента се чака издание, което да събере спомените за размирните 90-те години на разнообразни български създатели – трети тематичен план за ICU в този дух след " Куфарът на брат ми " и " Бащите не си отиват ".

Като какъв човек се определяте?
Интровертен екстроверт. На пръв взор звучи парадоксално, само че за мен няма несъгласие. Обичам комфорта на вътрешното си пространство, в това време боготворя домът ми да е цялостен с другари. И е.

Нещото, в което вярвате безусловно?
В резултата на пеперудата. Всички сме свързани. Заблуждаваме се, че изхвърленият през прозореца фас е пренебрежимо безгрижие, което не ни визира.

Любимият ви миг от деня?
Нощем, когато къщата притихне. Тогава влизам в режим на свръхпроизводителност и самодоволство. (Докато пиша това, се озовавам пред най-невероятния залез измежду дъждовна стихия на автомагистрала " Тракия " в посока София. Любимият ми миг от деня е в този момент.)

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Неизбежността да съвместявам цялостен куп несъвместими действия – от креативната работа по книгите на ICU, до договаряне на права, преместване на книги в бананови кашони и аранжиране на щандове.

Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Подреждам думи и от тях върша светове. Почти същото е, като да строиш град от блокчета на конструктор.

Как си почивате?
С незаконни действия като диво къмпиране. Под асмата в двора на бащината ми къща. С рок музика на макс, най-вече " вехти банди ". Като карам на дълъг път. Със зумба на едно особено място.

Какво ви зарежда?
Разходките с Пърси (петият член на фамилията ми в тяло на куче) заран в Борисовата градина. Вечерите вкъщи с Иво, Лино и Алиса, когато си приказваме. Или си мълчим. Получаването и правенето на положително. И още няколко секрети предписания.

Какво ви разсмива?
Последното, на което се смях от сърце, беше един роман на Райчо Ангелов, който ще излезе в идния алманах " Истории от 90-те ".

Какво ви натъжава?
Лесно се наскърбявам: от нормалните неща, човешките.

Какво ви вбесява?
Липсата на почитание към персоналното ми пространство. Към чието и да е персонално пространство. Грубостта във всичките й форми. Мърлявото отношение – все едно към какво.

Личност, на която се възхищавате?
Капка Касабова, тъй като с изключение на лоялен другар е човек със заразителна сила, съчетана с добрина, благотворителност, съпричастност и гений. (Възхищавам се и на други персони, само че въпросът е заложен в само число.)

Кое свое качество харесвате най-вече?
Всеотдайна съм към хората, с които сме се спечелили взаимно, и в заниманията, които ме изпълват с наслада. Умея да обичам с цяло сърце и без да се спестявам.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Много се тормозя от обществени изяви. Искам да дремя умерено в нощта преди събитие, в което ще вземам участие, и да си имам вяра повече.

Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Да направя по този начин, че да имам още един час с татко ми.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Получих рисувано камъче от Неда (10 г.). Подарих книга – обичаната ми материална движимост за подаряване. В един друг свят бих желала да правя подарък книгите, които издавам - не да ги продавам.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Facebook (където питая илюзията си, че какъвто е балонът от приятелите ми, такива са всички останали хора). Сторител. Сайтовете на няколко издателства, чиито книги проследявам.

Къде бихте желали да живеете?
На улица " Хубавка ". Където пребивавам.

Коя е последната книга, която прочетохте?
The Year of the Runaways от Санджив Сахота.

Най-интересното място, на което сте били?
Въображението на създателите, с които щастливо ме среща животът.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
" Който спре, ще се вкамени. " ( " Бегуни ", Олга Токарчук)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР