Илюстрация Увеличаване Автор: Илко Вълков Смаляване Илюстрация Увеличаване Автор: Илко

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Илко Вълков Смаляване Илюстрация Увеличаване Автор: Илко
Коментари Харесай

М като Малта, м като мед

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Илко Вълков Смаляване
Илюстрация
Увеличаване
Автор: Илко Вълков Смаляване
Тук на 425 000 поданици се падат 329 000 автомобила и 365 църкви. И няма две идентични брави на врата. От морето с цвят тюркоаз надничат очите на Озирис, изрисувани върху риболовен лодки, с цел да прогонят злите духове. А по улиците се приказва език със семитски генезис, арабски корени и сицилиански следи. Движението е назад, порядките – строги, храмовете – остарели, любовта - заключена с катинари. Смъртта на журналистката Дафне хвърли сянка върху острова, само че за малко.

Добре пристигнали в Малта - една от най-малките страни в света. Страна на рицари. Земя на кактуси и котки. Любимо кътче на Брад Пит и Шарън Стоун. Декор на " Гладиатор ", " Троя ", " Агора ", " Среднощен експрес ", " Капитан Филипс ", " Z-та международна война " и " Игра на тронове ".

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Илко Вълков Смаляване

Гърците я назовават Melite – " сладка като мед ". Местните ястия са сложни за изговаряне, само че лесни за преглъщане. Хобз биз зейт - хлебче, полято със зехтин, намазано с доматена паста и напълнено с риба звук, чесън, лук, домати и каперси. Хелуа тат-торк - захаросана примес от цели и натрошени бадеми. Пиксиспад – стек от риба меч, богато гарниран със зехтин и лимон. Торта тал-фенек – заешко с известния сос фенката, свинска кайма, грах, домати и зелени подправки. Браджоли – бекон, сирене, яйца, магданоз и чесън, завити в тъничък лист говеждо.

Ще усетите натрапчиво Малта на небцето си, в случай че се отбиете в ресторант " Баракуда " – в реставрираната вила от 18-и век с прелестна панорама към залива Спинола може да опитате супата с любеница, краставица, домат и чушка или просто да изпиете чаша Kinnie - безалкохолна напитка от горчиви портокали и малтийски билки. Отвъд типичните неща тук всичко италианско е на респект. Най-добро е еспресото в Pascucci , най-вкусна е пицата в Avenue , най-кремообразно е джелатото в Cordina - най-старото заведение във Валета, от 1837 година

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Илко Вълков Смаляване

Епицентърът на нощния живот е в Сейнт Джулианс , Мдина и Рабат са за ценителите на историята, Комино – за сърфистите и водолазите, Марсакслок – за риболовците, Та Али – за занаятчиите и феновете на авиацията има музей, Кавра – за почитателите на ретро коли. В Сигиеви ще ви покажат по какъв начин се прави лимончело и по какъв начин се дресират соколи. В залива Сейнт Пол е Националният аквариум.

Във Валета има най-вече благоприятни условия за шопинг. До всяко от изброените се стига с рейс на градския превоз – еднократният билет е 1.50 евро в по-хладните месеци и 2 евро през лятото и важи за към 4 часа, т.е. можете да отидете до даден град и да се върнете със същия билет. Има и нощни рейсове, а седмичните карти са доста преференциални. Автобус 101, 221, 222 или 250 ще ви води право в сърцето на една от най-големите атракции – Селцето на свръхсилния спанакояден моряк Попай. През 1979 година 165 души построяват 19 дървени къщички на 3 км от град Мелиеха. След като извършва ролята си на кино фон, измисленото Sweet Heaven през днешния ден притегля туристи от целия свят.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Илко Вълков Смаляване

Магнит за тях е и по този начин нареченият Азурски, или Лазурен, прозорец, една от най-внушителните забележителности на остров Гозо. Въпреки че доскоро повече от година след мощна стихия морето погълна 28-метровата канара, тя ще остане запечатана във филми като " Битката на титаните ", " Бягството на Монте Кристо " и в нашето схващане.

Предстоящи събития в Малта

29 юни – 15 юли – Фестивал на изкуствата
16-21 юли – Джаз фестивал
17-26 август – Летен карнавал
11-12 септември – Фестивал на рибата

--------------------
* Авторката е публицист от Bulgaria ON AIR
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР