Илюстрация Увеличаване Автор: Евгения Димитрова Смаляване Докато разглеждате изложбата АБВ

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Евгения Димитрова Смаляване Докато разглеждате изложбата АБВ
Коментари Харесай

Made in Poland

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване
Докато разглеждате изложбата " АБВ на полския дизайн " в Пловдив, евентуално в даден миг ще погледнете през прозорците и очите ви ще срещнат останките от изгорелия през 2016 година Тютюнев склад, място с историческа стойност за града. Неизбежен е въпросът по какъв начин пазим предишното и по какъв начин го описваме на новите генерации.

В този дух Полша е добър образец, изключително когато стане дума за образна история – архивите с полски плакати от време на време обикалят киносайтовете, актуалното изкуство на страната продължава да се развива динамично, a за малко над десетилетие битие фестивалът на дизайна в Лодз събра близо половин милион гости.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване

Вниманието към детайлите и функционалността има своята дълга история в Полша: още през първите две десетилетия на ХХ век разбирането, че дизайнът е самичък по себе си изкуство, стартира да си проправя път - групова галерия с пробен и реформаторски дизайн се организира още през 1912 година в Краков, а бързият напредък на създателите тогава е краткотрайно спрян от Първата международна война. Следващите десетилетия носят разнообразни въздействия: от модернизъм до политически наложената руска хармония.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване

През 60-те години полският дизайн намира личен почерк, постоянно въодушевен от минимализма, само че след това турбулентните политически промени през 80-те и 90-те предизвикат нова промяна на поколенията, несигурна реализация за експертите в региона, по-труден достъп до материали и технологии на фона на нестабилната стопанска система на страната – тези трусовете не престават до началото на ХХI век.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване

Изложбата " АБВ на полския дизайн " изследва един век история посредством 100 обекта в последователен ред, измежду тях попадат мебели, стъкло и порцелан, предмети, подсказващи духа на времето като грамофони и дребни вентилатори, селекцията включва също по този начин шрифтове, лога, детски играчки.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване

Куратор на експозицията е Ева Соларж, която работи по селекцията с историчката Агата Сидловска и Агнешка Ковалска, журналистка и колекционерка на порцелан и кристал. Според Ева е удивително какъв брой устойчиви на времето са някои от обектите: полските авиолинии LOT пазят логото си от 1929 година, дизайнът на известните в страната сладки Ptasie mleczko (Птиче мляко) е същият като през 1936 година, към момента се създава модела яхти " Омега ", създаден през 1942 година, велосипедите Wigra 3 са извънредно известни измежду младите, а те образно пазят духа на края на 60-те години.

" Много хора не знаят, че това, което е към тях, не е нещо ново, а има дълга история ", споделя Ева. Тя също по този начин вижда наклонност в страната за превръщане към дизайна от 50-те години във връзка с домашния интериор и мебелите.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Евгения Димитрова Смаляване

" Финалният обект в изложбата е фланелка с думата " Dziadostwo ", която е мъчно да се преведе, само че значи нещо остаряло, нещо излишно, което е било притежавано от предходни генерации, а в този момент е годно единствено за боклука. Много хора на премиерата на изложбата в Полша, показаха страдание, че са изхвърлили старите си движимости, защото схванаха, че в действителност в миналото са имали части история. "

" АБВ на полския дизайн " е в #СКЛАД (Тютюневият град) до 28 юли. Повече за пространството, в което се намира изложбата и другите събития в него: tobacco-city.plovdiv2019.eu
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР