Илюстрация Увеличаване Автор: Дневник Смаляване Връзката Бургас - Александруполис винаги

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Дневник Смаляване Връзката Бургас - Александруполис винаги
Коментари Харесай

Морската експанзия на Бургас

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Дневник Смаляване
Връзката Бургас - Александруполис постоянно извиква в съзнанието Русия. Основното, което двата морски града - на Черно и на Егейско море - имаха общо между тях, беше концепцията за водопровод за съветски нефт. Сега един нов план дава обещание да пребори това благодарение на друга черноморска страна - Грузия.

Пристанището в Александруполис дружно с бургаския клуб за състезателен лов на риба " Гларус " и Международния център за обществени и стопански проучвания в Батуми работят дружно по европейски план, който би трябвало да помогне на туристическото мореплаване сред двете морета. Като част от плана " Плаване през Черно море " гръцкото пристанище прави нови понтони, грузинското ще прави нови направления, а бургаското ще получи първия туристически катамаран, задвижван от слънчева сила.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По слънце и вода

Корабът би трябвало да стартира да обслужва още от това лято туристически направления в Бургаския залив. Соларният катамаран ще потегля от пристанище Бургас и ще пътува до Поморие, Крайморие и Созопол. Корабчето ще разполага с 30 туристически места. По време на пътуването пред пасажерите ще бъдат представяни културно-историческите забележителности по крайбрежието.

Новият катамаран към този момент се строи в корабостроителницата на " Стъклопласт " в Царево. " Инсталацията е комплицирана. Все още работим по плана, само че се обрисува да го осъществим в период ", споделя шефът на предприятието Николай Димов. Партньор по конструирането на хибридния мотор е водачът в морските мотори - Volvo Penta. Създаването му е лишило на компанията 9 месеца.

Двигателят на катамарана ще е хибрид. От една страна, ще се задвижва от електрическа сила, създадена от слънчеви панели, ситуирани върху покрива на плавателния съд, само че ще има и дизелов мотор, който ще бъде в хибридна връзка с електрическия. Така плавателният съд няма да отделя съвсем никакви замърсявания.

Освен за разходка на туристи екологичното корабче ще се употребява и за проучване на морската вода. Данните за положението на Черно море ще бъдат излъчени в действително време, споделя шефът на " Пристанище Бургас " Диян Димов. Проектът
Цялото финансиране по плана е близо 1.3 млн. евро, като от тях 1.1 млн. евро са от Европейския съюз. Катамаранът е единствено първата стъпка за Бургас и е част от така наречен " Син напредък " за пристанището в града. Втората ще бъде построяването на понтони, сходни на тези в Александоруполис. Те ще дадат опция за развиване на яхтения туризъм, който набира скорост.

Идеята на трите страни - България, Гърция и Грузия, е да се направи всичко допустимо да се облекчи плаването сред тях. Грузинският сътрудник ще създаде интерактивна база с направления, които ще са налични и на трите пристанища и в интернет. Отделно ще бъде издадена и специфична лоция (ръководство за капитани) за пристанищата на Северно Егейско море, българското и грузинското Черно море.
Круиз от Бургас до Истанбул
Това обаче не е единственото, което Бургас прави, с цел да се свърже със съседите по море. От идната година ще тръгне и високоскоростен транспортен съд Бургас - Инеада - Истанбул и назад. Времето, за което ще се стига до Истанбул по море, е към 4 часа. Билетът в двете направления ще коства към 65 - 75 евро. Корабът ще разполага с места за към 400 души. В него ще има ресторант, бар и всички нужни условия за вълнуващо и удобно пътешестване, твърдят уредниците.По реализацията на концепцията управлението на " Пристанище Бургас " работи от предходната година взаимно с генералния консул на Република Турция Нурай Иньонтепе и генералния консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Пасажерската линия ще бъде сезонна и работното ѝ заглавие е " Черно море Синя линия " (Black sea Blue Line). Корабът, който ще обслужва маршрута, ще бъде благосъстоятелност на турската компания İDO, която оперира с към 300 кораба в района. " Чакаме нов транспортен съд, който ще бъде екипиран с доплерни системи за усмиряване на вълните. Черно море е бурно и държим да работим с най-модерните технологии ", споделя шефът на " Пристанище Бургас " Диян Димов.

От българска страна към този момент има туроператори и корабни сътрудници, които са подготвени и вземат участие в плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР