Илюстрация Увеличаване Автор: Didier Olivre Смаляване Искам да докажа, че

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Didier Olivre Смаляване Искам да докажа, че
Коментари Харесай

Танцуващият с предразсъдъци

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Didier Olivre Смаляване
" Искам да потвърдя, че танцът може да вкара хубост в всекидневието на хората. " Индонезийският хореограф Рианто звучиалтруистично и почтено за човек, който при започване на тази година провокира " морална суматоха " в страната си.

Премиерата на кино лентата на режисьора Гарин Нугрохо с присъединяване на Рианто Memories of My Body стана мотив за смъртни закани към екипа и подписка с близо 100 хиляди протестиращи - повода е, че с изключение на практикуването на другояче отредения за дами национален сексуален танц " ленгер " филмът изследва и флуидната половост на хореографа, нещо, възприето отобществото като рисково за младежите в страната.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Извън Индонезия, където консервативните настроения се ускоряват, изкуството му е необятно признато, а предходната година филмътбеше показан на кинофестивала във Венеция. Българската аудитория също ще има шанса да ревизира дали има нещо скандално,или в действителност всичко в изкуството на Рианто е изцяло естествено.

На 22 септември той ще гостува в Пловдив, в границите на фестивала One Dance Week, с цел да показа независимия си театър " Медиум " , разказан като " зов за независимост, предаден посредством експресивния език на тялото ". Това ще е второ посещение занего в България – през 2017 година на " Световен спектакъл в София " той показа " Софтмашина ", план със сингапурския актьор Чой Ка Фай, в който актуалният танц се съчетава с документалното кино.

Илюстрация
По време на спектакъла " Медиум "

Увеличаване

По време на спектакъла " Медиум "

Смаляване

Рианто е роден в селото Калиори през 1981 година и от ранна детска възраст има интерес към обичайните индонезийски танци от остров Ява, където живее над половината от популацията на страната. През 2000 година се мести в Суракарта, град в централната част на острова, а от 2003 година живее в Токио дружно със брачната половинка си.

" Първото ми пътешестване в Япония беше едно от най-впечатляващите неща, които са ми се случвали – усещах се като разкрил друга планета ", споделя Рианто. Той слага знак за тъждество сред културния потрес и физическото си положение, като споделя, че изненадата за " селското ми тяло " е било огромна. " С времето се появи чувството, че има избрана празнота в градските хора на Япония и ми се искаше да я запълня с танцовото си изкуство. Това към момента е основата на работата – да сближа естественото тяло и актуалното тяло в границите на модерността. "

Рианто възприема и като задача да освободи мъжкото тяло от предубежденията. " Мъжът танцьор не би трябвало да е нетипичнагледка. Спектаклите ми постоянно са свързани с тематиката за пола, защото хореографията ми е изцяло свободна от рамките, коитополовите дефиниции задават. В танците ми няма женски и мъжки граници. При мен женствеността и мъжествеността са винагиобединени в едно тяло ", споделя Рианто. И прибавя: " Не обичам да диференцирам остарялото и модерното – в случай че мислим толковафрагментарно, няма да напреднем в нищо. За мен е значим салдото сред съвремието и традицията – когато го намеря, получава се нещо, което в никакъв случай няма да ми омръзне, в никакъв случай няма да се изчерпи откъм хрумвания, в никакъв случай няма да спре да се развива. "

Билети за спектакъла на Рианто в пловдивския " Дом на културата " се продават в системата на Epay Go.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР