Илюстрация Увеличаване Автор: Деница Проданова Смаляване Още по темата Славянска

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Деница Проданова Смаляване Още по темата Славянска
Коментари Харесай

Да, Бърно

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Деница Проданова Смаляване
Още по тематиката
Славянска сказка

Журналистът и публицист Мариуш Шчигел за днешна Полша, демокрацията като трудова акцидент и лекарството срещу популизъм
22 юни 2018
Когато танковете пристигнаха

Събитията на Чешкия център във връзка 50 години от Пражката пролет
23 мар 2018 " Градът има вкус/ на керемиди,/ на слънце и дъжд,/ на части вълниста ламарина,/ шумтене/ от утрото на тенекеджия,/ на дворове/ в които чепове дървено поскръцват,/ дворове, където мият/ със златния шампоан на стърготините/ прането, рибен плисък,/ ъгли от месинг, отдето слушам по какъв начин гризат, преглъщат/ машинното масло,/ звукът е все едно настъпваш маркуча с бира,/ зидария,/ плъхове ядат. "

Иван Блатни

Мартин Райнер, един от най-любимите писатели в Чехия, отделя цели петнадесет години за проучване на историята на Иван Блатни – гениалният чешки стихотворец, който прекарва живота си в психиатрична клиника в Англия. Преоткрит наново за света от една британска здравна сестра, Блатни е център на документалния разказ " Поетът ". " Писах в стила на типичен документален разказ като " Хладнокръвно " на Труман Капоти, макар че сходен вид изложение няма огромни обичаи в Чехия ", споделя Мартин Райнер по време на срещата ни в Чешкия център в София, където показа българското издание на романа си. Покрай биографията на Иван Блатни книгата разказва историята на XX век – войни, комунизъм и доста забавни детайлности от развиването на сюрреализма в Европа, срещите на френския публицист Андре Бретон с художничката Тойен.

За литературата приносът на поезията на Иван Блатни към сюрреализма е съпоставим с приноса на Дали в изобразителното изкуство. Първо е цензуриран от германците по време на нацистката окупация на Чехия, а след това е неразрешен от комунистите. Блатни дочаква реванш - откакто комунистическият режим го афишира за мъртъв, здравна сестра в Англия го открива, като вижда метри изписана тоалетна хартия със стихове. И до момента в който в родната му Чехия даже не знаят, че е жив, той основава още по-интригуващи книги и предначертава развиването на поезията за десетилетия напред. През 1977 година сестра Франсис Мийчъм изпраща негови произведения в Канада на издателство ’68 Пъблишърс на Йозеф Шкворецки и Здена Саливарова, което издава сборника " Старите обиталища ".

Мартин Райнер отделя внимание в романа си освен на историческите повратности, само че и на архитектурните съкровища в Бърно. На града е отдадена цяла глава – освен тъй като той е роден град и на Иван Блатни, и на Мартин Райнер, само че тъй като, както ще разберем, има доста други достолепия.

" Поетът " става обичан на читателите – дават му първо място след анкета на в. " Лидове вести ", получава и най-престижната чешка литературна премия " Магнезия Литера " в категория " Книга на годината ", както и премия " Йозеф Шкворецки ". Но Мартин Райнер не се занимава единствено с писането на обширния разказ през последните петнадесет години, той е един от дейните жители в родния си Бърно, а сега се кандидатира и за локалните избори в листата на партия Žít Brno. Сформирана най-вече от дейни жители и експерти като архитекти, лекари, програмисти, хора на изкуството – всички те декларират, че са обединени от желанието им градът да се ръководи в демократична и демократична посока, без корупция.

" Не имам намерение да ставам политик, само че желая да оказа помощ на града да се движи в тази посока, в която е поел през последните четири години. В момента Бърно е най-хубавото място за живеене в Чехия, бие даже Прага. Например центърът на столицата е напълно и единствено за туристи, локалните хора не могат нищо да си разрешат да вършат там, до момента в който Бърно е жив, тъй като има четири университета, случват се доста неща, само че в същото време е наличен, сега изживява златната си ера ", споделя Мартин Райнер. По думите му, откогато Žít Brno са спечелили изборите, парите предопределени за просвета, отиват за просвета, без да бъдат откраднати, взимат се ефикасни и съответни решения за развиването на града – " политиката е транспарантна, всичко се комуникира с хората. В момента театърът в Бърно е на европейско равнище ".

Освен за културата и градската среда, локалната администрация прави доста за обществената политика - пресметнали са, че бездомни в града са към 500 фамилии, а в същото време има свободни жилища (останали от евреите, избити в концлагери и от изгонените от Чехия солдатски немци), които са останали общински и могат да бъдат предоставени на хората без покрив над главата си. " Разбира се, не безплатно, а против невисок наем. Експериментът Rapid re-housing беше изработен редом с уговорката им да работят, беше им предоставена работа. След една година се оказва, че опитът е сполучлив – когато подадеш ръка на хората, те са активизират. Всички си плащаха наема и нямаше нито един опустошен апартамент ", споделя Мартин Райнер. Проектът Rapid re-housing печели премията на Европейския съюз за най-хубаво справяне със обществен проблем и е гордостта на Бърно, да почерпят опит идват специалисти от цяла Европа. " Но тези триумфи не се харесват на съперниците на Žít Brno и на популистите, които единствено надъхват жителите и разгласяват неистини, че даваме жилища гратис на ромите ", изяснява Мартин Райнер. Именно поради доста мощната офанзива в подвластни медии, които атакуват дейните жители и хората от придвижването Žít Brno, Мартин Райнер взема решение на тези избори да ги поддържа освен с името си, само че и с думите си – написа публикации и разбори, дава изявленията и по всевъзможен метод се стреми да разобличава подправените вести и планове.

Въпреки че има съответен проект по какъв начин градът може да стане още по-красив и наличен за всички, Мартин Райнер не държи да бъде интензивно забъркан в общинските каузи. " Няма да бъда отчаян, в случай че аз не ме изберат на общинските избори в този момент през октомври, желая самото придвижване да влезе още веднъж в ръководството и да продължи с градивната си политика, а аз таман ще имам повече време да пиша. " От което биха спечелили всички читатели.

Преводът на " Поетът " от чешки е на Красимир Проданов, издателство " Изида ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР