Илюстрация Увеличаване Автор: Бохумил Доброволски Смаляване Не се притеснявайте, това

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Бохумил Доброволски Смаляване Не се притеснявайте, това
Коментари Харесай

Гледай и най-вече помни

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Бохумил Доброволски Смаляване
" Не се тормозете, това е нова Русия, всичко е друго. Няма проблем да покажем изложбата за Пражката пролет ", твърди директорката на Дома на фотографията в Москва Дана Кендрова. Чешката фотографка и кураторка не има вяра нито за момент, че нейната галерия ще бъде показана в Русия, въпреки годината да е 2004 година И се оказва права – " не харесаха, че заглавието на изложбата е " 1945 Освобождение – 1968 Окупация " и тя не се състоя. Някои неща в никакъв случай няма да се трансформират, днешна Русия не желае да приказва за руската окупация на Чехословакия ", изяснява Дана Киндрова за " Капитал ".

Част от същата тази галерия ще бъде показана в София (до 15 юни) в границите на фестивала " Фотофабрика ". Поводът е петдесетгодишнината от Пражката пролет. По време на събитията от 1968 година Дана Киндрова е единствено на тринадесет години. Майка й работи в издателство в Прага и когато й се обаждат, че съветските бойци маршируват по улиците, тя сграбчва фотоапарата и отива да снима. В рамките на изложбата ще забележим тези фотоси на майката – Либуше Киндрова. Размирните дни Дана прекарва с татко си по улиците: " Бяхме на най-опасното място – пред националното радио, когато руснаците желаеха да го завладяват, а чехите се опитваха да ги спрат с телата си пред танковете. Беше ме боязън, само че татко ми споделяше: " Гледай и основно помни! " Kогато започнаха да стрелят, се разбягахме по дребните улички. " Танковете са над пет хиляди, измежду които и тридесет и три български.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Бохумил Доброволски Смаляване

Времето минава, а руските войски като че ли в никакъв случай няма да си тръгнат от Чехословакия. Това се случва чак през 1990–1991 година и порасналата Дана Киндрова, към този момент професионален фотограф, снима отдръпването им. В София ще се запознаете с Кендрова през работата й на куратор – в изложбата тя е присъединила фрагменти само от дните на самата окупация.

Според нея, като се изключи че би трябвало да помним историята, би трябвало да сме по-умни, с цел да си представим или да разпознаем другите форми, под които тя би се повторила. " Съвременната окупация не е с танкове и няма потребност да бъде поради властта, която дават интернет и обществените мрежи. Войната е виртуална – тя е кибервойна ", счита Кендрова и намира, че това е по-страшно и даже няма по какъв начин да бъде документирано с фотоапарат. Пропагандата обаче е забележима: " Бях в Москва по време на празненства и снимах. Случаен руснак в тълпата ме пита от кое място съм, когато чу Чехия, стана нападателен и се опита да ме изгони. Каза, че сме предатели, тъй като сме в НАТО и сме срещу Русия. " Историята е отпреди няколко години. Но с цел да умеят и младите да разпознават какво е агитация и какво е изопачено, в учебно заведение би трябвало да се учи и по-нова история. " В Чехия обстойно и нашироко се учат Древна Гърция и Рим, а комунистическото ни минало се претупва. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Иржи Вшетечка Смаляване

Изложбата, която гостува в София със заглавието " 21 август: Краят на Пражката пролет ", наблюдава устрема на Чехословакия да облекчи един тоталитарен режим и неуспеха на този опит. Изборът на най-хубавите фотоси на деветнадесет фотографи е плод на четиригодишен труд – Кендрова ги търси освен измежду самите фотографи, само че от време на време и посредством наследници на авторски права, колекционери, както и в архивите на доста институции. " Беше мъчно да намеря историите зад фотосите. Сега на изложбата ще видите и описанието към всеки кадър. " Подборът на фотосите също е сложен: " Накрая, несъмнено, имаше и афектирани, тъй като всеки си мисли, че неговият кадър е най-силен. "

Снимките не са увеличени оригинали, а са отпечатани върху пенокартон. През 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било допустимо да се демонстрират фотографии, запечатали нахлуването на войските, и създателите усърдно са пазили негативите.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Вацлав Тоужимски Смаляване

Сред определените са работите на Густав Аулехла, Ян Бартушек, Яромир Чейка, Бохумил Доброволски, Иржи Егерт, Йозеф Хник, Дагмар Хохова, Мирослав Хуцек, Даниела Сикорова и други Показани са и трагични моменти от Либерец – известният кадър, на който се вижда по какъв начин руски танк бута част от къща, запечатан на лента от Вацлав Тоужимски.

Интересно допълнение са фотографиите от някогашната основна редакторка на списанието " Чехословашка снимка " (Československá fotografie) Алена Шоуркова, която ги получава анонимно в пощенската си кутия.

Мястото на изложбата в София е особено - бившето гарнизонно стрелбище, което в този момент е превърнато в " Експозиция за национално помиряване ". " За последните години съм представяла тази галерия по целия свят, дори сега гостува в Мадрид, само че това е най-перфектното пространство за нея. Тъжно и въздействащо ", споделя кураторката. Тъмните тунели с тухли по стените, в които в миналото са били екзекутирани хора, в този момент са място за преосмисляне и полемика.

Изложбата продължава до 15 юни. На 18 юни ще бъде показана в Пловдив, а на 21 август - в Бургас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР