Илюстрация Увеличаване Автор: Andrej Vasilenko Смаляване Хм, не знам, не

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Andrej Vasilenko Смаляване Хм, не знам, не
Коментари Харесай

Да пишеш в интересни времена

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Andrej Vasilenko Смаляване
" Хм, не знам, не съм сигурна. " С тези думи литовската писателката, поетеса и драматург Вайва Грайните постоянно стартира отговорите си. Бяга от генерализации, не желае да си служи със сигурни изказвания. " Понякога имам възприятието, че по-малкото е повече, а в случай че приказвам прекалено много, това е някакъв тип вербално замърсяване ", споделя Вайва Грайните, която с тихия си глас затвърждава задачата си да не изрича нищо ненужно.

Тя е в София като посетител на резидентната стратегия " Радар " и взе присъединяване в пърформънса " Часът на истината " в " Дерида ". Била е в България преди 11 години, когато прекарва три месеца в НАТФИЗ по разменна стратегия. " Всичко толкоз се е трансформирало, само че има и смяна у хората - преди всички бяха доста груби, а в този момент е друго... "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Има задоволително мотиви да поговорим с нея: дружно с композиторката Лина Лапелите и режисьорката Ругиле Барджукайте, с които работи от няколко години по разножанрови планове, тя показа Литва на Венецианското биенале.

Илюстрация
Ругиле Барджукайте, Вайва Грайните, Лина Лапелите

Увеличаване

Ругиле Барджукайте, Вайва Грайните, Лина Лапелите

Автор: Andrej Vasilenko Смаляване

Страната завоюва огромната премия с ексцентричния оперен театър Sun & Sea (Marina) - пространството на павилиона е неестествен плаж, на който изпълнителите влизат в функции на претенциозни и мързеливи летовници. Сред посланията са по какъв начин обществото е към момента извънредно импровизирано в дейностите си и осмислянето на климатичните промени - по този параграф планът им идеално пасва на заложената тематика " Да живееш в забавни времена ". Всеки участник може да се разноски из пясъка и да има интеракция с изпълнителите.

" На първия ден на биеналето пристигнаха едвам 30 души. Когато нямаше хора, изпълнителите се сгряваха с чай или вършиха аеробика. Но мълвата се разнесе, всеки, който посети, сподели на различен. Случвало се е поради огромния интерес изпълнителите да не почиват по четири часа. " Грайните не намира нещо характерно от това, че зад плана стоят три дами, и не би се наела с преценки за мястото на дамите в изкуството от страната й. " Не ми харесва полът да е главният метод, по който споделям това, което върша. Надявам се просто в близко бъдеще това да си роден с избрани хромозоми да не е тематика на спор. " През 2020 година спектакълът им ще гостува в Норвегия, Австралия и Съединени американски щати, Вайва се надява скоро той да бъде показан и в самата Литва.

Илюстрация
От пърформънс-операта Sun & Sea (Marina)

Увеличаване

От пърформънс-операта Sun & Sea (Marina)

Смаляване

Доколко тя, родена през 1984 година във втория по величина град Каунас, се усеща повлияна от това, което се случва в страната като сцена и среда от създатели? " Тъй като непрекъснато пътувам, усещам се малко отдалечена от това, което се основава като изкуство в Литва. И въпреки всичко ми се коства, че за пръв път се следи един взор към предишното - 90-те години, прехода тогава, създателите, които са били дейни през десетилетието, сега тези тематики са обект на ретроспекции. " Литва, окупирана от Съюз на съветските социалистически републики през 1940 година, афишира самостоятелност през 1990 година " В киното ни осмислянето на националната еднаквост е водеща тематика - в едни истории се поглеждаме като герои, в други - като жертви. "

Тази година Вайва издаде и нова книга с лирика - Gorilla’s Archives. Работата по мултидисциплинарни планове не я дистанцира от литературата. " В момента хората сме толкоз атакувани от изображения, вниманието ни е толкоз раздърпано, че четенето на книга става едно доста чисто и откровено деяние ", споделя Вайва, която притегля вниманието на рецензията и печели награди още с първата си книга - Beijing Diaries (2012), отдадена на годината, която прекарва в Пекин.

След София тя се насочва към Канада и в това време взе участие в разрешаването на всички логистики към турнето на литовския павилион. Кое място за нея асоциира с думата дом? " Хм, не знам, не съм сигурна. Намирам дома в себе си. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР