Илюстрация Уникална за страната ни операция беше извършена в столична

...
Илюстрация Уникална за страната ни операция беше извършена в столична
Коментари Харесай

За първи път в България имплантираха пейсмейкър през бедрото

Илюстрация

Уникална за страната ни интервенция беше осъществена в столична болница: 

За първи път в България бе направена имплантация на безжичен пейсмейкър непосредствено в дясна камера на сърцето, оповестяват от УМБАЛ „ Св. Анна ", съобщи

Доц. Васил Велчев и доктор Николай Бонев от Клиника по кардиология на УМБАЛ „ Св. Анна " са създали за първи път у нас имплантация на безжичен пейсмейкър непосредствено в дясна камера на сърцето с достъп от бедрена вена. Консултант на интервенцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан (Полша). Анестезиологът, който обезпечаваше имплантация беше доктор Виктор Дечев от КАИЛ на УМБАЛ „ Св. Анна " - София АД, а екип на Клиника по кардиохирургия на болничното заведение беше подсигуряващ за интервенцията.

Двама пациенти (мъж на 67 година и жена на 72 г.) бяха първите в страната, които получиха достъп до това най-съвременно лекуване. Мъжът беше с тежка зараза на сърцето, подбудена от вградени преди седем години кардиостимулатори, а дамата - с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата към този момент са в положително положение и нямат затруднения, оповестяват от болничното заведение.

Операцията е нова за България, че занапред следва заплащането и по НЗОК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР