Илюстрация: УикипедияНамаляване на температурата в градовете, редуциране на разходите за

...
Илюстрация: УикипедияНамаляване на температурата в градовете, редуциране на разходите за
Коментари Харесай

ООН залага на градските гори, за да разхлади градовете в Африка и Азия

Илюстрация: Уикипедия

Намаляване на температурата в градовете, съкращаване на разноските за климатизация, по-добро пречистване на праха и замърсителите - Организация на обединените нации сложи началото на проект за развиване до 2030 година на градските гори в тридесетина страни в Африка и в Азия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Генералният шеф на Организацията на Организация на обединените нации за земеделие и издръжка (ФАО) Ку Донгю разгласи тази седмица в Ню Йорк началото на самодейност, наречена " Една огромна зелена стена за градовете ". Обявяването стана редом със срещата на върха за климата в централата на Организация на обединените нации. ФАО и нейните сътрудници желаят да поддържат планове в 30 страни, намиращи се в Африка и Азия.

Проектите ще касаят минимум три града във всяка страна, тъй че до 2030 година да се основат до 500 000 хектара нови гори и да се запазят близо 300 000 хектара към този момент съществуващи гори, по-специално в Сахел и в Централна Азия, се споделя в изказване на ФАО. Когато са добре ръководени, градските дървета и гори могат да допринесат за понижаване на температурата на въздуха с 8 градуса по Целзий, да понижат с 40 % разноските, свързани с климатизацията, и да подобрят качеството на водата ", добавя организацията.

ФАО работи с осем сътрудници, учени, неправителствени организации или урбанисти, измежду които английската Кралска ботаническа градина Кю, Италианското сдружение за лесовъдство и горска екология, италианската архитектурна компания Стефано Боери, основала по този начин наречените отвесни гори в Милано, Китайския център за проучвания на градските гори, групата Г-40, която сплотява огромните градове, борещи се против климатичните промени, програмата на Организация на обединените нации за хабитатите, основана в Найроби и други

" Трябва да засадим подобаващите дървета на подобаващите места и можем да реализираме доста забавни резултати. Трябва да изберем растения, приспособени към локалния климат ", споделя Симон Борели, експерт по градските гори към ФАО. Организацията приканва и за по този начин наречената екологична правдивост. В Етиопия да вземем за пример има цялостни с дървета богаташки квартали и обезлесени небогати квартали, като сред двата вида квартали може да има разлика в температурата от 10 градуса, споделя Борели.

Същото се отнася и са Южноафриканската република. Борели прецизира, че основателите на проекта плануват учредяването на фонд, захранван от разнообразни донори, тъй че градовете да могат да потърсят техническа и финансова поддръжка. ФАО счита, че 1,5 милиарда $ ще са нужни, с цел да се финансират гореспоменатите общо 800 000 хектара градски гори. Сред градовете, които към този момент служат за модели за градски гори, е Сингапур, който преди 50 години реши да влага в проект да се трансформира в градската градина на Азия, показва Борели.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР