Илюстрация УикипедияИнж. Лукаш Вагенкнехт, член на Сената на чешкия парламент,

...
Илюстрация УикипедияИнж. Лукаш Вагенкнехт, член на Сената на чешкия парламент,
Коментари Харесай

Чешки сенатор сигнализира прокуратурата за ТЕЦ-а на Доган

Илюстрация Уикипедия

Инж. Лукаш Вагенкнехт, член на Сената на чешкия парламент, подаде през вчерашния ден сигнал до Софийска градска прокуратура, обвързван с неподходяща договорка на чешката държавна компания ЧЕЗ в България, оповестява фондация Антикорупционен фонд (АКФ), представена от actualno.com/. Сигналът е за подозрения за общи икономически закононарушения (съзнателно подписване на неизгодна договорка и безстопанственост), закононарушения по работа (нарушаване на служебни отговорности и потребление на служебно положение), както и подозрения за отбягване на налози в огромни размери.

Съмненията по отношение на осъществените покупко-продажби по продажбата на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД в края на 2017 година на компания „ Сигда “ ООД, без никакъв опит в енергетиката, към този момент са били изложени и пред Прокуратурата на Чешката република. Месеци след продажбата, свързаната с някогашния транспортен министър и дълготраен началник на Пристанище Варна Данаил Папазов компания, е добита от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Разглеждането на обстоятелствата по договорката от прокуратурата „ е в полза на одобряване върховенството на правото и общите Европейски полезности и е в интерес, както на чешките, по този начин и на българските жители и данъкоплатци, “ написа инж. Вагенкнехт в сигнала си.

Има ли положително място за Доган и Ковачки при чакана от Европейски Съюз смяна в енергетиката ни? Очертава се смяна на практиката " леден запас " като механизъм за гарантиране на стабилността на електроенергийната система на Българ... Прочети повече Фондация АКФ е получател за преписка в Република България, посочен в сигнала на сенатора. „ Още през юни тази година АКФ сигнализира редица институции за голям брой тревожни условия по проблема „ Топлоелектрическа централа Варна “, “ сподели Бойко Станкушев, шеф на АКФ. „ Действията ни към този момент са безрезултатни в опита да мотивираме институциите да пазят обществения интерес.

Сигналът на чешкия сенатор, обаче, ясно демонстрира, че въпросите по отношение на придобиването на „ Топлоелектрическа централа Варна “ и редицата любопитни решения и дейности на държавни органи по-късно не престават да са настоящи и да чакат своите отговори “. На 19.06.2019 година, АКФ алармира Държавна организация „ Национална сигурност ”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) поради решение на държавно сдружение да заплати милиони левове за леден запас на „ Топлоелектрическа централа Варна “ ЕАД, чиято техническа редовност е под въпрос, с което се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България. Сигнализирани бяха и Национална организация за приходите (НАП) във връзка със подозрения за отбягване на налози при придобиването на ТЕЦ-а от „ Сигда “ и по-късно при придобиването на „ Сигда “ от почетния ръководител на Движение за права и свободи, Ахмед Доган. На 1-ви юли 2019 година, Национална агенция за приходите ни уведоми за започването на инспекция по сигнала с заричане да бъдем осведомени за резултатите щом тя завърши.

В отговор от 24-ти октомври 2019 година, от ДАНС обявиха, че не са разкрили данни за съществуване на закани или похищения против националната сигурност на България. Държавата отново откри по какъв начин да обърне уместно внимание на Ахмед Доган Управляващите несъмнено демонстрират сериозна благотворителност във връзка с дотациите на държавни предприятия и по-точно към  Пристанищна... Прочети повече Най-детайлни в отговора си (от 15-ти август 2019 г.) са КЕВР, които ни уведомиха за изискана информация от „ ЕСО “ ЕАД (който организира търговете за леден запас и дефинира спечелилите в тях) и „ Топлоелектрическа централа Варна “.

Електроенергийният оператор е удостоверил информацията, съдържаща се и в сигнала на АКФ, че не прави инспекции на място на експлоатационната валидност на оборудванията, а само следи параметрите на работа отдалечено и при незадоволителни параметри постанова наказания. Такива наказания към този момент са били налагани на „ Топлоелектрическа централа Варна “ през 2018 година От „ Топлоелектрическа централа Варна “ също удостоверяват изложената в сигнала на АКФ информация за оповестени публични поръчки за ремонт на блок 6, нужни поради съществуването на пробиви и неприемливо изтъняване на тръби. Впоследствие, обаче, поръчките били спрени, защото трите блока (4,5 и 6) щели да се употребяват в идващия регулаторен интервал, само че се оказало, че преди 20.06.2020 година нямало да бъде обезпечено нужното количество природен газ за работата им.

Освен това, дейностите по прекратените публични поръчки щели да бъдат включени в стратегия за екологизация през 2020 година и 2021 година Междувременно от сдружението настояват, че са отстранили сериозните точки на блок 6 с налични материали и лични сили. Предвид получената от ТЕЦ-а информация, КЕВР заключава, че сега сдружението разполага с три ремонтирани блока – 4,5 и 6 – като количествата, с които сдружението ще кандидатства в идните търгове могат да се обезпечат и от два блока. За КЕВР това значи, че сдружението е подсигурило безпроблемно осъществяване на договорите за леден запас. В умозаключение КЕВР взема решение, че няма условия за започване на процедура по лишаване или преустановяване на лиценция на ТЕЦ-а. Министърът на енергетиката, който по закон реализира контрола за техническото положение и употребата на енергийните обекти, и досега мълчи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР