Илюстрация The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света,

...
Илюстрация The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света,
Коментари Харесай

Изложбите на 2020

Илюстрация
The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света, ще отвориврати в Кайро в края на годината.

Увеличаване

The Grand Egyptian Museum, най-големият археологически музей в света, ще отвориврати в Кайро в края на годината.

Смаляване
Докато 2019 година мина под знака на серия изложения и събития, отбелязващи 500 години от гибелта на Леонардо, през 2020 година огромните музеи и галерии ще отбележат пет века от гибелта на Рафаело. Kulturforum и Gemäldegalerie в Берлин показват творчеството на италианския художник (1483-1520) в две огромни експозиции. Първата наблюдава главните стадии в творчеството му и продължава до 26 април, а втората - в Gemäldegalerie, показва платна на великия занаятчия, основани през римския му интервал, когато той рисува портрети на благородни дами. Сред тях са фамозните " Мадона Алба ", " Мадона Фолиньо ", " Мадоната с рибата " и " Мадоната в креслото ". За първи път в Берлин в границите на тази галерия гостува и скъпото владеене на Националната изложба в Лондон - " Мадона с карамфили ", която до момента не е напускала в никакъв случай залите на лондонската изложба.

След Рафаело на фокус в няколко международни музеи и галерии е творчеството на Винсент ван Гог. През май във френския град Арл, където Ван Гог прекарва една година от живота си (1888, в Жълтата къща), се открива огромна ретроспектива, която продължава до 22 октомври във фондацията " Ван Гог ". Въпреки че холандският художник рисува доста интензивно във времето, прекарано в Арл, фондацията не има тези платна и за задачите на изложбата те ще бъдат наети от международни музеи, в чиито сбирки са картините на Ван Гог. От 19 юни до 23 август музеят " Ван Гог " в Амстердам показва скъпа сбирка с писмата на Ван Гог. В изложбата са включени фрагменти от персоналната преписка на художника с брат му Тео, 23 картини и 6 рисунки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ван Гог е главен воин и в една от най-интересните изложения в Съединените щати. " Ван Гог в Америка " е забавна ретроспектива, проведена от Detroit Institute of Arts . Американската аудитория открива Ван Гог относително късно. Негови картини са показани едвам през 1913 година по време на ревюто за изкуство в Ню Йорк Armory Show, а името му оказва се на всеобщата аудитория едвам откакто на огромен екран се появява филм за Ван Гог - екранизация по биографичния разказ на Ървин Стоун - Lust for life (1934).

Илюстрация
Автопортрет на Артемизия Джентилески, рисуван през 1616-1618 година

Увеличаване

Автопортрет на Артемизия Джентилески, рисуван през 1616-1618 година

Смаляване

В частния музей на застрахователната компания Sompo Japan в Токио през октомври също се открива огромна ретроспектива, отдадена на Ван Гог . Интересна е историята на холандския занаятчия с японската столица и по-конкретно със застрахователната компания Yasuda (днешно име Sompo), която през 1987 година купува от Националната изложба в Лондон версия на " Слънчогледите " (1889), рисувана година по-рано (1888), а няколко десетилетия по-късно влага в организирането на ретроспектива, в центъра на която е точно тази картина. Успоредно с изложбата в частния музей на компанията оригиналът на " Слънчогледите " също гостува в Токио, само че в друга галерия. Националният музей за западно изкуство в Токио показва от 3 март до 14 юни групова галерия, в която взе участие " Слънчогледите ". Същата експозиция ще гостува през лятото на Националния музей в Осака.

Пътешествието в света на Ван Гог продължава с галерия в Падуа , Италия, където от 10 октомври до 11 април 2021 година в културен център, ситуиран в постройка на манастир, издигнат през XVI век, ще бъде показана изложбата " Ван Гог - Цветовете на живота " . Сто платна на холандския художник гостуват в Падуа с помощта на финансовата поддръжка на огромна италианска компания. От октомври 2020 до 3 януари 2021 година м узеят в Санта Барбара, Калифорния, също показва своя мощен Ван Гог акцент - " През очите на Винсент " .
И до момента в който някои от най-големите фенове на изкуството приготвят пътуванията си за тази година към изложбите на разнообразни места по света, за други изкуството идва на крайници, до момента в който практикуват обичания си зимен спорт.

Пабло Пикасо и Александър Калдер са основните герои в ретроспективи, проведени в два фамозни зимни курорта в Швейцария - Гщаад и Сен Мориц. " Пикасо през обектива на Дейвид Дъглас Дънкан " е план, основан особено за галерията Le Vieux Chalet в Гщаад от внука на Пикасо - Клод. Откриването е на 1 февруари, а изложбата продължава до 24 май. Клонът на фамозната изложба Hauser & Wirth в Сен Мориц показва творчеството на Александър Калдер в ретроспектива доникъде на март.

С доста мощна галерия посреща есента на 2020 година музеят в холандския град Асен , провинция Дренте. " Фрида Кало - Viva La Frida " ще показа богата селекция от картини, движимости, фотоси и писма на Фрида Кало, събрани от музеи в Англия и Мексико. Очаква се ползата към тази галерия да бъде огромен, по тази причина уредниците предлагат авансово пазаруване на билети. Музеят в Асен се намира на два часа път с трен от Амстердам и макар че не е прочут на всеобщата аудитория, се слави като деен културен център с богата и провокативна стратегия.

Провокация е и основната дума в една от най-дългоочакваните изложения в Лондон, в центъра на която е подценявана години наред италианска художничка. Във Англия за първи път се провежда внушителна ретроспектива на Артемизия Джентилески (1593-1653). Изложбата " Артемизия " се открива на 6 април, гостува на Националната изложба в Лондон до 26 юли и показва някои от най-важните интервали в креативното й развиване. С трагична орис (като ученичка Артемизия е изнасилена от своя учител по изобразяване Агостино Таси, което е последвано от гръмък правосъден развой във Флоренция), Артемизия е гордостта на Флорентинската живописна школа. Баща й, Орацио Джентилески, е също прочут художник от този интервал и опора в кариерата й, сложна за жена по това време. През последните години творчеството на Артемизия Джентилески претърпя същински подем поради включването й като препоръка в няколко забележителни феминистки арт плана.

Илюстрация
Галерията на починалия фешън дизайнер Азедин Алая в Париж демонстрира иранската артистка Ширин Нешат доникъде на юни.

Увеличаване

Галерията на починалия фешън дизайнер Азедин Алая в Париж демонстрира иранската артистка Ширин Нешат доникъде на юни.

Смаляване

Със мощни обществени и феминистки послания е и творчеството на иранската артистка Ширин Нешат, която е в центъра на две огромни изложения през тази година. Първата - " Ширин Нешат - Никога повече няма да видя слънцето ", е в частния музей Broad в Лос Анджелис , а втората е проведена от галерията " Азедин Алая " в Париж , с помощта на фамилията колекционери Жером и Еманюел де Ноармон, които показват Ширин Нешат във Франция.

Илюстрация
Едно от огромните арт събития на 2020 е ретроспективата на Дейвид Хокни в Thе National Portrait Gallery в Лондон.

Увеличаване

Едно от огромните арт събития на 2020 е ретроспективата на Дейвид Хокни в Thе National Portrait Gallery в Лондон.

Смаляване

Thе National Portrait Gallery в Лондон провежда ретроспектива на английския художник Дейвид Хокни (27 февруари - 28 юни), който в последно време прекарва по-голяма част от времето си в Лос Анджелис. В Лондон ще се открие и друга забавна галерия, отдадена на италианската фешън дизайнерка Миуча Прада и основаната от нея марка. The Prada - Front and Back се открива на 20 септември и занапред се чака тази експозиция да е заслужен противник по зрителски интерес на абсолютния миналогодишен любимец на публиката - изложбата за Стенли Кубрик.

Илюстрация
Изложбата Prada. Front and Back ще бъде в лондонския Design Museum

Увеличаване

Изложбата Prada. Front and Back ще бъде в лондонския Design Museum

Смаляване

Кристо в Париж

От 18 март до 15 юни Центърът за съвременно и модерно изкуство " Помпиду " провежда огромна галерия, която наблюдава парижкия интервал на Кристо и починалата му брачна половинка Жан-Клод. Ретроспективата в " Помпиду " беше планувана по този начин, че да съвпадне с един от дълго чаканите планове на Кристо - пакетирането на Триумфалната арка, разгласен за тази пролет. В последна сметка формалните дати за реализирането на този план са от 19 септември до 4 октомври. Промяната беше наложена от една естествена специфичност - предпазен тип соколи, които тъкмо напролет свиват гнезда при Триумфалната арка.

Опаковането на Триумфалната арка е концепция, която се ражда през 1961 година, три години откакто Кристо среща Жан-Клод в Париж. Тогава той прави фотомонтаж с монумента, забелязан от Avenue Foch. Шейсет години по-късно Кристо ще реализира дългогодишната си фантазия, а финансирането идва от продажбата на литографии, дребни модели и арт творби, основани в интервала 1950-1960 година

Илюстрация
Кристо е в центъра на две значими събития в Париж - ретроспективата в Centre Pompidou (април-юни) и пакетирането на Триумфалната арка (септември -октомври)

Увеличаване

Кристо е в центъра на две значими събития в Париж - ретроспективата в Centre Pompidou (април-юни) и пакетирането на Триумфалната арка (септември -октомври)

Смаляване

Рекорден брой нови музеи отварят порти през 2020 година

Единствено музеят на Джордж Лукас в Калифорния отсрочи откриването си за 2021 година
Държавни музеи и частни институции, основани от меценати, трансформират 2020 година в добра година за изкуството. На 12 май порти отваря новото пространство към Albertina Modern във Виена . Реновацията и събирането на непрекъсната сбирка се правят оценка на стойност 50 милиона евро. Първата галерия, с която ще се открие новото галерийно пространство под шапката на един от най-важните музеи в австрийската столица, е отдадена на следвоенния интервал (1945-1980) в австрийското изкуство.

С голям интерес се чака и отварянето на музея на Едвард Мунк в Осло . В него са вложени 293 млн. евро. Институцията ще посрещне първите си гости това лято. Тринайсететажната постройка ще приютява неповторима сбирка от 1150 картини на основателя на " Викът " и над 18 000 принта. Първата галерия в новооткрития музей ще бъде самобитен разговор сред Мунк и английската артистка Трейси Емин .
За това лято е планувано и откриването на частния музей на колекционерското семейство Пино - Bourse de Commerce-Pinault Collection . В постройката по план на Тадао Андо са вложени 170 млн. евро. Японският проектант е проектирал и другите две огромни венециански галерии, благосъстоятелност на семейство Пино - Palazzo Grassi и Punta della Dogana.

Подобно на семейство Пино още един милиардер споделя пристрастеността си към изкуството, само че в Москва. През септември се чака откриването на частния музей на милиардера Леонид Микелсон - GES-2, на стойност 300 милиона евро. Сградата е построена по план на италианския проектант Ренцо Пиано, един от основателите на парижкия център за съвременно изкуство " Помпиду ", а в постройката с изключение на музей ще има амфитеатър, учебен център и библиотека.

Рекордът за инвестиция в постройка на изкуството държи Grand Egyptian Museum, който ще отвори порти в Кайро през късната есен на тази година. Инвестиция за 1 милиарда евро и заричане за блестяща гала по откриването дават обещание основателите на египетския център за изкуство, в който ще има и голям киносалон. По проекти музеят ще надминава по размери Ватикана - 480 000 квадратни метра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР