Илюстрация The Four Elements, Joachim Beuckelaer Увеличаване The Four Elements,

...
Илюстрация The Four Elements, Joachim Beuckelaer Увеличаване The Four Elements,
Коментари Харесай

Култура по пантофи

Илюстрация
The Four Elements, Joachim Beuckelaer

Увеличаване

The Four Elements, Joachim Beuckelaer

[The National Gallery] Смаляване
Извънредното състояние взриви естествения темп на живот за незнайно време напред, само че опциите да прекарваме пълноценно времето си и да развиваме знанията си не са изчезнали. Появяват се доста варианти, които до момента сме пренебрегвали.

Сайтовете на " Тейт модърн " и Британския музей в Лондон, " Орсе " и Лувъра в Париж, " Прадо " в Мадрид оферират виртуални обиколки . Сред най-богато показаните сбирки онлайн е тази на Ермитажа в Санкт Петербург - на уеб страницата на музея са налични над 500 произведения и 45 галерии, снимани в непрестанен кадър.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Колекциите на институции като " Гугенхайм " в Ню Йорк, " Леополд " във Виена или " Райкс " и Музея на Ван Гог в Амстердам, както и фотоархивът на Getty Images са налични частично през artsandculture.google.com.

Ако от дълго време не сте гледали остарял холивудски филм, познавате някоя класика единствено от римейка й или ви се желае да преживеете нещо изцяло ново, над 1500 кино лентата са качени в openculture.com. Сред тях са значими кинозаглавия като " Роди се звезда " във версията от 1937 година, " Както ви харесва " (1936) по Шекспир с Лорънс Оливие и също по този начин първият английски филм със тон, някои от ранните научнофантастични и престъпни продукции, огромно количество азиатски заглавия, по-ранни или незнайни филми на режисьори като Гийермо дел Торо, Джонатан Дем, Дейвид Линч, Алфред Хичкок. Безплатни филми, въпреки и случайно, могат да се намерят още в Daily Motion и YouTube.

Илюстрация
" Роди се звезда " (1937)

Увеличаване

" Роди се звезда " (1937)

Смаляване

По-известните и одобрени филми не са единствено в познатите стрийминг платформи като Netflix и HBO, а също по този начин в каталозите на The Criterion Collection и Mubi.

Берлинската филхармония е публично затворена до 15 април, само че даде добър образец за ангажиране на публиката си в сходна обстановка, като направи достъпа до цифровия си списък безвъзмезден. Той включва записи на осъществявания, изявленията и документални филми и е наличен на berliner-philharmoniker.de.

В България все по-често се виждат сходни образци.

Крикор Азарян

Фотограф: Цветелина Белутова [Капитал]
Младежкият спектакъл в София стартира да качва представления във Vimeo профила си. Първото е " Три сестри " по Чехов, снимано през 2008 година, под режисурата на именития за българския спектакъл Крикор Азарян (1934 - 2009), с присъединяване на Цветан Даскалов, Койна Русева, Малин Кръстев, Яна Титова (доскоро по кината с режисьорския си дебют " Доза благополучие " ). Записът стартира с подготовка на трупата с Азарян, което е мотив ново потомство да се допре до артистичната му визия: " Ако играете и живеете със събитията, които се случват, ето това прави обликът. "

Видео архивите си отваря и " Сфумато " - всяка седмица на канала им в YouTube ще има качено по едно представления, а началото даде осъществяване от 1997 година на " Апокриф " от режисьорското и драматургично дуо Маргарита Младенова и Иван Добчев.

Изложбата с сбирката модерно изкуство на Deutsche Telekom в Пловдив от предходната година към този момент е подготвена за разглеждане в 360-градусова обиколка. Още записани събития от предходната година се чакат на страницата на " Пловдив 2019 ". Последната галерия от изложба " Сариев " в Пловдив, на художника Димитър Генчев, също към този момент е налична за цифрово разглеждане.

В четвъртък певицата Рут Колева направи сесия по Instagram - изненадващи включвания онлайн от реализатори в обществените мрежи е събитие, което може да чакаме все по-често през идващите седмици. По-рано тази седмица новата галерия на Ясен Згуровски беше открита в Little Bird Gallery посредством виртуално показване. Ако желаете да посветите времето си на нови познания, известни приложения за научаване на основите на нов език или развиването на остарели познания като Duo Lingo и подкасти като Coffee Break са постоянно отсреща. Над 250 курса, от програмиране през дизайн до персонално самоусъвършенстване, към " Харвард ", " Принстън ", " Йейл " и други влиятелни университети са със свободен достъп. Повече за тях на freecodecamp.org. Интересно пътешестване в предишното предлага abva.bg, образен списък на Царство България и Народна република България, основан от графичните дизайнери Филипина Стаменкова и Иво Димитров. В рамките на плана може да намерите разнообразни проявления на българския дизайн от ХХ век: корици на книги, каталози, списания, лога, скици, плакати, брошури, опаковки, марки, обложки на албуми, публикации за изкуство, с варианти за търсене по създател, десетилетие, формат, град. Образователната платформа Уча.се разгласи, че до 29 март ще има безвъзмезден достъп до уеб страницата и се надява, че по този начин ще бъде в помощ на възпитаници, учители, родители шефове, за които сегашната образователна обстановка основава проблеми и въпроси. Безплатен достъп до някои от курсовете и семинарите си дава и СофтУни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР