Илюстрация Търсим хора във всички направления – от системни администратори

...
Илюстрация Търсим хора във всички направления – от системни администратори
Коментари Харесай

Мигът на електронните подписи

Илюстрация
" Търсим хора във всички посоки – от систематични админи и програмисти, през бизнес анализатори и планови мениджъри, тъй като огромният размер работа допуска и по-голям брой хора, които да могат да се оправят с него ", споделя Георги Димитров

Увеличаване

" Търсим хора във всички посоки – от систематични админи и програмисти, през бизнес анализатори и планови мениджъри, тъй като огромният размер работа допуска и по-голям брой хора, които да могат да се оправят с него ", споделя Георги Димитров

[``Евротръст``] Смаляване
Визитка

Георги Димитров е член на съвета на шефовете на " Евротръст технолъджис ", ръководещ съучастник в адвокатското сдружение " Димитров, Петров и ко. ", както и основател и ръководител на фондация " Право и интернет ". Димитров е професор по " ИКТ право ", първият с професорска степен в тази дисциплинираност в България. Преподавател е в СУ " Св. Климент Охридски ", УНСС, УниБИТ, ПУ " Паисий Хилендарски " и Великотърновския университет. В момента е районен представител за България на Международната асоциация по право на осведомителните и информационни технологии - ItechLawAssociation.

Компанията

" Евротръст " е IT компания, която работи съответно в областта на електронните подписи и цифровата идентификация. До този миг компанията има над 60 хиляди консуматори, преобладаващата част от които са на българския пазар. Услугите на " Евротръст " разрешават легално сключване и засвидетелствуване на документи във виртуална среда, като ползата към тях скочи при оповестяването на изключителното състояние поради ограниченията за обществена отдалеченост. За 2019 година приходите на компанията са 3.23 млн. лева, над шесткратен скок по отношение на 2018 година Печалбата е 900 хиляди лева - първата година на плюс за компанията. Как усещате смяната в търсенето на услуги в " Евротръст " от началото на изключителното състояние насам?

- Извънредното състояние ни сложи в една доста забавна обстановка, с която не се бяхме сблъсквали до момента. Ограничаването на общественото и бизнес общуването докара до смяна и търсене на механизми по какъв начин животът да не спре изобщо. Единственият вид за това са осведомителните технологии. Нашата услуга е инструмент, който дава опция това, което по принцип се случва на хартия, да се извърши отдалечено и легално. Разбира се, изключителното състояние подвигна търсенето на нашите услуги. То изигра огромна роля за еволюцията на цифровата промяна. Само за март и април имаме над 40 хиляди нови консуматори, които са се подписали цифрово стотици хиляди пъти, а към началото на май имаме над 60 хиляди консуматори. Броят на интегрираните бизнеси, които употребяват " Евротръст ", с цел да обслужват клиентите си, също се усилва. Много компании изтеглиха напред проектите си за сходен вид трансформации, а при други изобщо нямаше такива проекти.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Очаквате ли високото търсене да се резервира и след края на здравната рецесия, поради че през последните два месеца доста нови услуги станаха цифрови?

- Дигиталната промяна се оказа може би единственото положително нещо в тази карантина. Хората мъчно ще се откажат от тези улеснения даже когато паднат ограниченията. Защото по този начин хората не губят " кухо време ". Всичкото спестено време ще отиде за основаване на БВП, а не за очакване по опашки и попълване на бланки. От страна на бизнеса това значи повече конкурентоспособност. Колкото по-дигитален става един бизнес, толкоз по-малко са разноските му. Смятам, че цифровата промяна няма да спре - в противен случай, през идващите години този растеж ще се усилва и затова търсенето на подобен вид решения като нашето - също.

Откъде идва търсенето? Бизнесът, физически лица?

- Търсенето идва и от бизнеса, и от страната, и от потребителите. Когато приказваме за бизнеса, става дума за всички типове бизнеси - от огромни компании като банки, телекоми, застрахователни сдружения и така нататък, до дребни и междинни предприятия, които трябваше да решат казуса с отдалечено обслужване на клиентите си. От страна на страната също се наложи обезпечаване на достъп до нейните услуги. Търсенето е от всички.

От кои браншове идва търсенето и защо се употребяват услугите най-вече?

- В връзките с страната се употребяват главно за достъп до електронните административни услуги. Това е нашето наблюдаване. От страна на бизнеса голям % се употребява за потребностите на финансовия бранш - отваряне на банкови сметки, заявяване на заеми, подписване на лизингови контракти и така нататък Сключването на контракти при телекомите също е известно.

Променя ли новата обстановка метода на работа на компанията?

- Кризата беше тестване за цялата компания, която трябваше да посрещне огромен растеж на нови консуматори. Мобилизирахме всички вероятни средства, с цел да се оправим с напора и потребността за издаване на е-подписи. Работихме уикендите и непрекъснато. Работим в отдалечен режим, само че за някои неща като издаването на електронни подписи на смарт карта не може да бъдем напълно отдалечени. Офисът ни не е спрял да работи, само че по-голямата част от услугите са изнесени от у дома.

Как управлявате компанията в отдалечен режим?

- Това е интервалът с най-голямо натоварване за мен. Работата от у дома отстранява така наречен празно време - което се яде от ненужни физически дейности, напредване и така нататък Когато си у дома, работиш съсредоточено, от среща в среща, от диалог в диалог. Всичко е до минута. Това допуска непрекъсната промяна на тематиките, в които би трябвало човек бързо да навлиза, бърза реакция. Доста е изморително.

С екипа всичко се разисква отдалечено. Имаме ежедневни диалози с другите екипи, които работят по един или различен проблем. За някои срещи с държавната администрация би трябвало да сме там физически, само че 95% от нещата, които вършим, са отдалечени. Всичко това ме накара да се замисля, че би трябвало да преосмислим цялата ни работа в офиса. Трябва ли в действителност всички да сме непрекъснато в офиса? След рецесията ще останат доста въпроси пред обществото и бизнеса, свързани с смяната на методите на работа...

Търсите ли сега хора?

- Да, търсим хора. Във всички посоки - от систематични админи и програмисти, през бизнес анализатори и планови мениджъри. В интензивно търсене сме, тъй като огромният размер работа допуска и по-голям брой хора, които да могат да се оправят с него.

Има ли отговор на това търсене?

- Намирането на качествени хора постоянно е било мъчно. Ние да вземем за пример търсим хора със характерни профили и знания, което още повече лимитира търсенето. Щастливи сме, че досега всички новопостъпили сътрудници са извънредно качествени и правят работата си на драго сърце. Вратата остава отворена. Ние успяхме да поемем напора с настоящия брой хора. Сега става дума за бъдещо развиване. В момента имаме 22 души на цялостен работен ден и още 10, които се занимават с аутсорснати задания.

Промениха ли се проектите на компанията за бъдещето?

- Плановете за бъдещето ни се трансформираха дотолкоз, доколкото взехме решение, че би трябвало да създадем решението универсално използвано за целия свят. Приходите ни до момента бяха от българския пазар, само че в този момент към този момент сме и в Унгария, където имаме хиляди консуматори. В Албания започваме тази седмица, скоро и в Австрия и Северна Македония. Търсим всеобщо развиване към целия Европейски Съюз, което изисква доста ограничения - организационни, софтуерни, управнически. Работим в тази посока - екипът да може да покрие огромно интернационално търсене.

Пуснахте гратис издаването на нови подписи през огромна част от времето на изключителното състояние, което допуска пропуснати доходи в миг на високо търсене. Защо?

- Това са пропуснати доходи, само че искахме да сме съпричастни. За бизнеса и жителите щеше да бъде облекчение, в случай че имат на ниска цена или даже безвъзмезден достъп до цифрови услуги. Ние не можем да си позволим лукса това постоянно да е гратис, тъй че след 13 май още веднъж са платени електронните ни подписи. Но в дълготраен проект това ще докара единствено до позитиви, тъй като хората виждат, че е комфортно. Няма да докара до финансов провал. Ние сме бизнес и би трябвало да оцеляваме, тъй че можем да си го позволим единствено за малко.

Нашият бизнес модел е забавен, тъй като за крайния консуматор, когато употребява цифрови услуги даже от бизнеса, подписите се заплащат от фирмите, а не от клиента. Защото те икономисват доста от неналичието на физическо обслужване на гише. За крайния консуматор нашите услуги в множеството случаи ще са безвъзмездни. За някои услуги като тези към страната сме малко скептични дали страната ще поеме тези разноски. При нас и след рухването на карантината първите пет подписвания ще са безвъзмездни - само че това е и средногодишният брой услуги, които един жител употребява по отношение на страната. В някои страни, като да вземем за пример Австрия, всички електронни подписи за потребностите на използването на административни услуги се поемат от страната. Но поради ограничавания бюджет в България това надали ще се случи. Цената за електронните подписи, когато се употребяват за лични цели, е налична в мобилното ни приложение - абонаментът за 5 подписвания месечно е 2.33 лв., а за безкрайно сключване е 5.83 лв.. Това, което мога да кажа, е, че сега работим по открита ценова политика, която скоро ще публикуваме - съответно за дребния и междинния бизнес. За хора като счетоводители, юристи и дребни и междинни предприятия ще имаме абонаментни проекти, които ще бъдат на рационални и налични цени.

Извън електронните подписи другите ни услуги включват електронна идентификация, която замества удостоверяването посредством персонална карта да вземем за пример. Тази услуга е верифицирана от Европейска комисия, което е огромно самопризнание и плюс за нас, тъй като може да се употребява за отдалечена идентификация на лица при разкриване на банкови сметки, подписване на застраховки и всевъзможни бизнес услуги, които включват ограничения против изпирането на пари. Разработили сме също и услуги за електронно връчване или засвидетелствуване на времето във виртуалната среда.

Очаквате ли скок в приходите на " Евротръст " през тази година поради обстановката?

- Че чакаме скок, е неоспорим факт. Че чакаме огромен скок - също. Но е доста мъчно да дадем ясна прогноза. Защото в случай че услугата се развие задоволително бързо и съответно в други страни, тогава прогнозите ще са доста оттатък нашите предвиждания до момента. Ние сме доста оптимистично настроени, че " Евротръст " ще се трансформира в печеливш интернационален състезател. Тази година ще се изплати нашата инвестиция през последните няколко години. Общо досега в компанията са вложени малко над 6.5 млн. лева Те са български средства от акционерите, в това число и два заема по 500 хиляди евро - от Уникредит Булбанк. Всичките ни доходи до момента са били реинвестирани.

От какво ще зависи развиването ви на открито?

- Развитието ни на открито към този момент стартира. То ще зависи най-вече от договорите, които би трябвало да подпишем с задгранични компании, банки и така нататък Също зависи от това дали ще успеем да осигурим задоволително огромна инвестиция за бързо разрастване на бизнеса в другите страни. Работим в тази посока и се надявам да осигурим външен капитал по-бързо.

Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР