> ИлюстрацияСтудентски град е един от най-рисковите райони в столицата

...
> ИлюстрацияСтудентски град е един от най-рисковите райони в столицата
Коментари Харесай

МВР се впуска в люта битка с дрогираните шофьори

 > Илюстрация
" Студентски град " е един от най-рисковите региони в столицата във връзка с дрогирани водачи, защото там концентрацията на нощни заведения на едно място е извънредно огромна.  От началото на годината до момента при инспекции на пътя са хванати над 1700 водачи след приложимост на опиати. Затова контролът се стяга и от идната година в борбата с дрогираните водачи влизат 44 хиляди полеви теста. С пъти повече от тези до момента. Само за съпоставяне до октомври т.г. са закупени 28 хиляди теста, а през 2019 година – са били към 9 хиляди.

Само за последния месец тестванията регистрират позитивни проби за опиати при над 200 водачи. Половината от пробите, които пътните служители на реда вземат край морето, се оказват позитивни.

" Повечето са млади водачи – на към 20-25 до 30 години. За последните 10 дни имаме към 13 такива случая с позитивни проби. Повечето са със забавени реакции, очите им не реагират на светлина, някои са с доста разширени зеници, по-нервни са, по-превъзбудени ", изясни Димо Аспарухов от " Пътна полиция " – Бургас.

Най-често тестванията демонстрират съществуване на канабис и метаамфетамин. По-рядко излизат и позитивни проби за хероин, описват от екипа на Аспарухов. Дрогираните излизат освен през нощта, когато използването на опиати е най-голяма, само че и през светлите часове.

" Проверки се вършат тук-там с огромен брой нощни заведения, също по този начин в курортните комплекси, защото там вероятността от приложимост на опиати е по-голяма – скупчването на младежи е по-голямо, а те са една от главните групи водачи, които използват наркотични субстанции. Спират се скъпите коли и младите водачи ", сподели Николай Крушарски от " Национална пътна полиция ".

В взаимозависимост от типа опиат всеки тест приблизително връща до 48 часа обратно, разкриват пътните служители на реда. Но при систематична и в огромни количества приложимост, тестванията могат да отчетат и опиати, признати с дни обратно. При някои от инспекциите съмнителните водачи отхвърлят тест. Но глобите не падат:

" Отнема му се книжката за 2 години и санкция от 2 хиляди лева при отвод – доста постоянно се случва и да отхвърлят тези, които се усещат несигурни. Ако е негова благосъстоятелност автомобила – незабавно се смъкват регистрационните табели ", обясни Димо Аспарухов.

След всеки позитивен тест на пътя следват и проби за кръв и урина в лаборатория. Медицинските проучвания се взимат най-много до 4 часа след инспекцията на катаджиите. През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване, са с пъти повече. За да разпознават рисковите водачи, пътните служители на реда минават през специфични образования. Като наблюдават всяка смяна, както във физическото положение, по този начин и в държанието им. 

От неналичието на реакции до еуфория и експанзия. Това най-общо е резултатът от дрогата, споделя психологът от Центъра по публично здраве доктор Владимир Наков.

" При потреблението на депресанти (алкохол, канабис и бензодиазепин) хората са със забавени реакции, влошена им е цялостната визия за трасето. Тези, които задействат централната нервна система, трансформират държанието ни във връзка с активацията – т.е. ние ставаме по-агресивни, по-груби, по-невъздържани и с по-непрогнозируеми реакции ", добави той.

Как опиатите въздействат върху държанието ни и какви рискови на пътя крият така наречен коктейли от опиати – при комбиниране на разнообразни типове дрога, гледайте във видеото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР