Илюстрация Според прогнозите на рекламните агенции следващата година пазарът още

...
Илюстрация Според прогнозите на рекламните агенции следващата година пазарът още
Коментари Харесай

Тоталното преобразяване на рекламните агенции

Илюстрация
Според прогнозите на рекламните организации идната година пазарът още по-динамично ще се преструктурира, ориентирайки се към консолидиране на услугите.

Увеличаване

Според прогнозите на рекламните организации идната година пазарът още по-динамично ще се преструктурира, ориентирайки се към консолидиране на услугите.

[Shutterstock] Смаляване
Консолидирането на информационните услуги ще бъде измежду главните провокации за промишлеността през идната година. Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (14 ноември)

Анна Кастрева е новият управител " Корпоративни връзки " в " Kaufland България " ; Кои са финалистите в тазгодишния конкурс " Effie – България " ; APRA Porter Novelli BCG продължава да обслужва " Нестле България " ; " Нова броудкастинг груп " с двуцифрен растеж на приходите и през третото тримесечие; Комисия за защита на конкуренцията санкции с близо 50 хиляди лева " Лаптоп.Бг " поради наличие в персонален видеоблог; Viasat World стартира нов ефирен канал и други
14 ное 2017
Големите девет в рекламата

Кои са информационните групи, които ръководят над 210 млн. лева, или повече от половината рекламен бизнес в страната
3 ное 2017 През последната година рекламната промишленост в България се развива в посока сложно предложение на информационни услуги. Агенциите на пазара все по-често заобикалят строго да се профилират, а рекламодателите търсят успеваемост от акциите и непосредствено отражение върху продажбите им. В относително стабилната икономическа среда и запазилото се равнище на рекламни бюджети, с цел да задържат позициите си на пазара, организациите са изправени пред предизвикването да приспособяват бизнеса си към новите условия на клиентите и трансформацията на пазара.

Тези промени могат да се проследят през рекламните доходи на най-големите организации в страната. Техният общ оборот не регистрира сериозна разлика по отношение на предходната година и се равнява на над 62 млн. лева за 2016 година Тази сума включва само постъпленията от рекламна активност, без ръководството на медийни, PR и други бюджети.

В това и в идващите издания на рубриката " Медиа и реклама " наблюдаваме развиването на рекламния пазар в страната през финансовите резултати на най-големите играчи от целия набор на информационния бизнес. В опитите си да следват трансформацията на услугите на пазара в резултатите на рекламните организации през миналата година се следят внезапни спадове и нараствания. В класацията не вземат участие три огромни рекламни организации - Ogilvy Advertising, " РА Киви " и Brand New Ideas, защото в техните обороти са включени и медийните бюджети на някои от клиентите им. Вероятно с техните рекламни приходи общите доходи на пазара за миналата година се равняват на близо 75 млн. лева

Движението на пазара

На първото място в класацията по привлечени доходи за 2016 година резервират позицията си рекламните организации от портфолиото на информационната група Publicis One. Това са Saatchi&Saatchi, Publicis Sfia, Leo Burnet, Happy End и BrandWorks, които генерират общи рекламни доходи от малко над 9 млн. В първата десетка на класацията влизат и рекламните организации от най-големите информационни групи в страната, измежду които Graffiti BBDO, DDB Sofia, All Channels Advertising и The Smarts.

Малко над 10% спад пък регистрира рекламната организация Huts JWT, която е на второ място в класацията. За 2016 година приходите й се равняват на 7.7 млн. лева, като по думите на ръководещия шеф Янис Манакос понижението се дължи на понижените вложения на някои от клиентите в портфолиото им, което е резултат от спад в продажбите им. " Новият бизнес, който спечелихме през последната година, беше забележителен, само че не толкоз, че да компенсира изгубените доходи ", разяснява още пред " Капитал " Манакос.

Няколко други организации също регистрират по-нисък оборот. С над 46.3% спадат приходите на reforma, което съгласно тях се дължи главно на приключването и фактурирането на огромна по размер единична поръчка година по-рано. Намалените бюджети на клиентите са причина и за спада от 15% в постъпленията на FCB Sofia. Според Албена Здравкова, ръководещ шеф на друга организация - " Grey България ", спадът на приходите до 1.6 млн. лева се дължи на намаляването на размера работа към някои от световните им клиенти. " Очакваме това да се промени, откакто клиентът ни " Бритиш американ табако " закупи главните марки на " Булгартабак ", споделя още Здравкова.

Поставената на седмо място самостоятелна българска организация Noble Graphics регистрира близо 20% растеж в приходите, достигайки 4.7 млн. лева за 2016 година Според създателя и креативен шеф в организацията Чавдар Кенаров резултатите са разследване на осъществени нови планове на непознати пазари, както и на разширението на активността на компанията с дългогодишните им клиенти. " През миналата година нашите сътрудници все по-често се възползваха от изобретателния запас на Noble за решение на стратегически, маркетингови или напълно бизнес проблеми. При множеството планове активността на нашия екип стартираше доста преди работата по основаване на самата рекламна връзка ", прибавя още Кенаров.

С максимален ритъм на напредък са организациите Interpartners и Direct Media KRES, които регистрират доходи надлежно от 2.2 млн. лева и 1.3 млн. лева Изпълнителният шеф на Interpartners Елисавета Тарпанова, разяснява пред " Капитал ", че фокус на екипа на организацията през годината е привличането на нови клиенти за креативен услуги. " Все повече се усилва и делът на планове за български клиенти за прилежащи пазари, създавайки креативната идея в България. Създадохме вътрешен продуцентски екип и започнахме и произвеждане на видеопродукти напълно инхаус ", споделя още Тарпанова.

Агенцията за цялостно информационно обслужване Direct Media KRES е част от групата на Direct Media Group Bulgaria, която сплотява още рекламната KRES и медиа организацията Direct Media Bulgaria. " Резултатите се дължат на устойчивия ни проект за напредък, привързан със тактиката за необятна диверсификация на портфолиото от клиенти и оптимизация на стратегическия метод към плановете в групата ", изяснява Красимир Петков, ръководещ шеф, Direct Media Group Bulgaria.

Двуцифрен растеж в приходите през 2016 година регистрира и самостоятелната организация NEXT-DC, която през последните години разшири портфолиото си от услуги, привличайки нови клиенти, като по този метод цели да се разграничи от обичайните компании за цифрово обслужване, а плановете, които основава, да носят " прекарване на хората и да удовлетворят техните потребности в дълготраен проект ".

Прогнозите

Най-големите рекламни компании в страната са единомислещи, че през идната година вложенията на рекламодателите в цифровата реклама ще се усилват, главно поради по-добрите благоприятни условия за таргетиране на аудиторията и отчетността на резултатите. Все отново обаче положителното креативно осъществяване и позиционирането в обичайните рекламни канали ще останат желани от клиентите им.

" Дигиталният сегмент е доста стеснен като усещане - главно обществени мрежи, медиа обмисляне и промо микросайтове. Телевизията продължава да бъде главен информационен канал в несъгласие със международните трендове. Малко се влага и в основаването на качествено наличие ", разяснява Мария Тодорова, създател на NEXT-DC.

Според шефа на Brand New Ideas Виктория Миткова новаторските рекламни похвати са към момента несъответствуващи за рекламодателите от по-строго контролирани браншове, с консервативни действия и прецизни правила на опериране. " Събитията остават доста значим съставен елемент от тяхната интензивност, съчетани с подобаващ микс от връзка на продуктите и услугите им в телевизия, радио, интернет и печатна реклама ", споделя още Миткова.

Според прогнозите на рекламните организации идната година пазарът още по-динамично ще се преструктурира, ориентирайки се към консолидиране на услугите. А с цел да оцелеят, самостоятелните организациите на пазара би трябвало да отговорят на търсенето на рекламодателите, което все по-често включва сливане на стратегическо обмисляне, креативно осъществяване и задълбочено потребление на данни и технологии при непроменени бюджети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР