Илюстрация Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto |

...
Илюстрация Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto |
Коментари Харесай

Design Must Go On

Илюстрация
Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto | IOK

Увеличаване

Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto | IOK

Смаляване
Тази година ще е паметна за всички ни. Сякаш всичко е спряло и на всички места тече невиждана вътрешна метаморфоза - без значение от персоналните стремежи. Но за дизайна през миналата седмица смяната е още по-осезаема, тъй като по това време на годината вниманието на всички ни нормално е ориентирано към Милано.

Ако не беше пандемията, тази година в Милано от 21 до 26 април трябваше да се организира 59-ото издание на обичайното ревю Salone del Mobile (а дружно с него и Fuori Salone) - един от най-важните панаири на дизайна и мебелите, който всяка година посреща над 400 хиляди гости.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За хилядите дизайнери, дизайнерски марки и редактори, които се стичат в Милано година след година, с цел да се опитат да обзет необятното количество новости в залите на Fiera Milano и в десетките изложения, съоръжения, безвъзмездни събития в разнообразни елементи на града, а вечер да се включат в множеството коктейлни празненства, тази седмица в календара провокира изключително мощна носталгия. Този празник на дизайна беше отсрочен,
а може би ще остане единствено в спомените ни. Защото смяната е сигурна.

Илюстрация
Модулни акустични панели Monforte с многофункционална маса и столове на | IOK

Увеличаване

Модулни акустични панели Monforte с многофункционална маса и столове на | IOK

Смаляване

Организаторите на ревюто оповестиха, че заради увеличеното разпространяване на ковид в Европа 59-ото издание на Salone del Mobile няма да се състои. Вместо това Международният панаир на мебели ще се организира от 16 до 21 юни 2021 година, когато ще се означи неговата 60-а годишнина. И за разлика от друга година тогава всички изложби ще се състоят по едно и също време - Euroluce и EuroCucina, които се редуваха до момента през година, Международното ревю за баня, Международното ревю за аксесоари за обзавеждане, ревюто, насочено към офиса, Workplace3.0, S.Project и SaloneSatellite - програмата за дизайнери на възраст под 35 години, и така нататък

След първичния стрес и италианските, и мебелните компании по целия свят започнаха да оферират безвъзмездни online съвещания на клиентите си. Организират се виртуални срещи с дизайнери и представяния на новите артикули, които бяха планувани за проявление този месец в Милано.

Илюстрация
Колекция за баня BINARIO12 Legno на Аntonio Lupi | Аntonio Lupi

Увеличаване

Колекция за баня BINARIO12 Legno на Аntonio Lupi | Аntonio Lupi

Смаляване

" Независимо от този сложен миг видяхме по какъв начин домът се трансформира в леговище, физическо и духовно . Дизайнът играе още по-важна роля в нашето ежедневие, тъй като обезпечава прелестно битие даже в този сложен миг ", ми писа Патриция Вентура, началник на Международния пресофис на Salone del Mobile.
При тези извънредно необикновени условия за всички дизайнери и производители от доста страни споделят своята поддръжка и изпращат послания за всеобща взаимност и уверения, че макар рецесията ще продължат да основават хубостта, от която имаме потребност, с цел да съществуваме. В своето Универсално обръщение за вяра и взаимност Марсел Уондърс, създател и арт шеф на холандската компания за обзавеждане Moooi , споделя:

" Докато светът е изправен пред незабележим зложелател, в тези несигурни времена ние оценяваме още повече потребността да сме дружно. Копнеем да бъдем още веднъж в нашето студио, в офисите на нашите клиенти и на изложения като Salone del Mobile, където се акцентира силата на творчеството и откъдето си тръгваме стимулирани и въодушевени година след година. Дори разграничени сега, ние сме не по-малко ангажирани да създадем дизайн, който да повдигне човешкия дух. "

Всекидневно се появяват известия за виртуални фестивали и нови цифрови платформи, представящи това, което дизайнерите и фирмите бяха възнамерявали да бъде показано на ревюто в Милано този април, като Fuorisalone Digital и така нататък И те като че ли удостоверяват смяната.

Илюстрация
Кухня LAGO, стъкло със особено покритие, имитиращо бронз | LAGO

Увеличаване

Кухня LAGO, стъкло със особено покритие, имитиращо бронз | LAGO

Смаляване

Устойчивост - наклонността, която към този момент е даденост

Преди появяването на пандемията резистентност беше най-употребяваната дума на всички интернационалните събития. Модерно беше да се приказва за стабилно развиване, само че до каква степен действително се работеше за това? И може ли устойчивостта да е освен това от " красива дума "? Този въпрос зададе кметът на Милано на конференцията за публицисти от целия свят на 12 февруари, отдадена на 59-ото издание на Salone. В Аула Магна на Università Cattolica del Sacro Cuore в Милано представители на интернационалната преса станаха очевидци на подготовка за Salone del Mobile 2020, на който хубостта, етиката и устойчивостта се обрисуваха като главните тематики на ревюто през тази година.

Илюстрация
Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto | IOK

Увеличаване

Шезлонг Bicocca на IOK с помощна масичка Corvetto | IOK

Смаляване

Пресконференцията и предварителното показване на някои от новите подходи и артикули се организираха единствено седмица преди новината за появяването на вируса в Италия. Те потвърдиха усещането от януарските изложби в Париж и Кьолн: блян към етичен метод за планиране, който ускорява търсенето на допустимо най-устойчиви решения в световен подтекст и все по-голям фокус върху потребностите на идващите генерации, които се интересуват повече от всеки път от същинската стойност на това, което избират за домашната и работната си среда.

Сега, когато към този момент сме очевидци на някои позитивни промени в положението на атмосферата вследствие на намалялото замърсяване и забавената скорост на живота, сигурно устойчивото развиване, употребяващо кръговата стопанска система по образован метод, има късмет да стане действителност . Ясно е, че темпото се забавя. Тенденциите не се трансформират толкоз бързо и устойчивостта е в центъра на вниманието на фирмите, които от ден на ден се приспособяват и работят в по-бавни цикли и с по-трайни материали. Виждаме доста нови артикули, направени от новаторски, рециклируеми и неведнъж употребявани материали, съобразени с възгледите на младото потомство.

Илюстрация
Модулни акустични панели Monforte с многофункционална маса и столове на | IOK

Увеличаване

Модулни акустични панели Monforte с многофункционална маса и столове на | IOK

Смаляване

За да се осъществя на процедура концепцията за кръгова стопанска система и резистентност, първо би трябвало да се разпознават източниците на най-големи боклуци. В тази сфера, става известно, един от тях са декорите - нормално след ревютата те се изхвърлят.

Патриция Морозо, арт шеф на известната мебелна компания със същото име, показа решенията, които съгласно тях сплотяват двете думи - хубост и резистентност - решения, основани на концепцията за кръгово произвеждане. Едно от тях беше компанията да употребява за ревюто щанд, планиран от Патриция Уркиола, с модули от панели Really на Kvadrat, нов материал, основан от рециклиран текстил, с усъвършенствани качества, продължителност и добра звукоизолация. Тези модули ще могат да се употребяват и в последващи планове. Материалът за тях е основан от естествени памучни и вълнени влакна, промишлен боклук от стилната и интериорната промишленост. Както и рециклиран текстил от хотелите - при постоянната промяна на чаршафите там също се генерират големи количества боклуци. Всички те се сортират и по-късно се обработват без специфичен свързващ материал - употребяват се единствено топлота и налягане. Същите панели Really на Kvadrat са употребявани за нов вид на етажерката Fil, дизайн на Pierre Paulin от 1972 година, която Ligne Roset показа на ревюто Maison et Objet през януари в Париж. Някои от новите мебели на Moroso също са направени от подобен материал.

Илюстрация
Масичка за кафе с плот от персийски килим, дизайн на RUBEN VAN MEGENV | Ventura Future

Увеличаване

Масичка за кафе с плот от персийски килим, дизайн на RUBEN VAN MEGENV | Ventura Future

Смаляване

Интригуваща концепция показа маркетинговият управител на Lago Алесандро Чекон: компанията възнамерява да дава чартърен материали и висок дизайн мебели за домове, офиси и хотели. Той сподели, че моделът на благосъстоятелност в Италия се " измества " и че Lago търси система, която би разрешила на клиентите да наемат артикули. " Печалбата и договарянето за дилъри ще бъдат по-трудни, само че това е ход към по-устойчив бизнес модел. Артикулите няма да се губят толкоз доста и биха могли да намерят живот измежду повече притежатели. "

За кухните си компанията планува още по-голяма опция за индивидуализиране - всеки клиент може да избира сред разнообразни модули, които могат да се комбинират според от площта и потребностите на клиента и сред разнообразни типове материали и покрития.

Не офис, а място за работа

Друга световна наклонност - заличаването на границите сред дома и работното пространство, също беше показана от две дами : Мартина Пепори, ръководещ шеф, и Рафаела Манджароти, основен дизайнер на IOC (International Office Concept) - компания за обзавеждане за офиса. " Днес работното място може да бъде на всички места - вкъщи, в офиса или дори на летището, сподели Манджароти. Затова се фокусираме върху комфортен, функционален и еластичен дизайн с меки, топли цветове. Щастливите хора работят по-добре. "

Това беше през февруари. Днес, след седмици живот, стеснен оптимално в рамките на дома, всички към този момент сме наясно, че работата от у дома и отсега нататък ще остане главен вид на всички места, където това е допустимо. И това безусловно ще повлияе на дизайна на мебели и на организацията на интериора.

Новият шезлонг Bicocca на IOK е добър образец за неналичието на такава граница - дружно с помощната масичка Corvetto той може да бъде употребен както за писане на мейли да вземем за пример, по този начин и за отмора. А модулните акустични панели Monforte в комфортна дъговидна форма разрешават работното място да се пренарежда според от потребността сега.

Илюстрация
Фотьойл RIVAGELOUNGE CHAIR на японската мебелна компания Ritzwell | Ritzwell

Увеличаване

Фотьойл RIVAGELOUNGE CHAIR на японската мебелна компания Ritzwell | Ritzwell

Смаляване

Японската мебелна компания Ritzwell показа новата си гама столове и бюра, украсена с ръчно направени елементи, въодушевени от античната японска просвета. Всички дървени детайли са от орех и дъб с следен генезис и са обработени с растителни масла. Наричат стила си органически модернизъм и всеки план минава голям брой оценки, с цел да остане единствено най-хубавото от него и всеки от продуктите им с времето става единствено по-красив и комфортен.

Още една граница се размива през последните години - тази сред вътре и вън . Мебелите за на открито към този момент са по този начин проектирани, че не отстъпват по улеснение и грациозност на тези за дневната да вземем за пример, единствено че са и водоустойчиви.

Колекцията " О, вали! " се появява вследствие на първата колаборация сред B&B Italia и Philippe Starck. " О, вали! " е иновация. Тя не следва жанр или мода, устойчива е на дъжд и също е интелигентно планиран високотехнологичен артикул с високо качество и извънреден комфорт ", споделя дизайнерът.

Но най-позитивната наклонност в областта на дизайна е бързото освобождение от непотребния искра и суетност, от ненужните вложения и разноски. Все повече известни имена в дизайна насочат своите видеообръщения с забавни послания. " Пандемията Covid-19 дава късмет на дизайнерите да се оправят с световните провокации, вместо да вършат по-безсмислени неща ", споделя дизайнерът Хела Йонгериус във видео, записано за Виртуалния фестивал на дизайна, проведен от Dezeen (един от най-популярните уеб сайтове за архитектура и дизайн). Той стартира няколко дни преди седмицата, когато трябваше да се състои Миланската седмица на дизайна. Първоначално събитието беше със заглавие Virtual Milan, само че след явното противоречие на уредниците в Милано то беше променено. След изглаждане на несъгласията част от италианските участници в Миланската седмица на дизайна като Ventura Projects се включиха със свои виртуални събития в този фестивал дружно с голям брой други онлайн издания за дизайн.

Това са единствено някои от самодейностите за преобразяване на дизайн-фестивалите във виртуални събития, само че те демонстрират ясна и необратима наклонност за преобладаващо виртуално другарство и предложение на продуктите на дизайна. Защото тъкмо дизайнерите са хората, които са привикнали да работят в огромна част от времето си самостоятелно, а " к реативността е висшата възобновима сила ", както споделя Рави Найдо, създателят на платформата за дизайн в Южна Африка Design Indaba. Повечето обръщения се сплотяват в посланието дизайнът да не бъде единствено източник на артикули, задоволяващи потреблението - той може и би трябвало да усъвършенства качеството на живот на всички ни.

Илюстрация
Панели Really на Kvadrat са употребявани за нов вид на етажерката Fil, дизайн на Pierre Paulinот 1972 година | Ligne Roset

Увеличаване

Панели Really на Kvadrat са употребявани за нов вид на етажерката Fil, дизайн на Pierre Paulinот 1972 година | Ligne Roset

Смаляване

Norwegian Presence ( " Норвежкото наличие " ), годишното ревю, проведено от Design and Architecture Norway (DOGA) по време на панаира в Милано, представящо колектив от норвежки дизайнери и производители, избра да следва своето планувано издание в цифров формат. Озаглавено " Иновации в напредък ", то също е ориентирано към проучване на опциите за кръгова стопанска система. Норвежкото наличие е реакция против блясъка, преобладаващ в региона на дизайна. И производителите, и дизайнерите, показани в ревюто, са фокусирани върху устойчивостта, търсят благоприятни условия за работа с нулеви боклуци и нисковъглеродни излъчвания. Много от дизайнерите в шоуто са основали артикули, употребяващи естествени материали в сурово положение, което значи, че те са освен устойчиви за произвеждане, само че ще бъдат лесни за преработване в бъдеще.

" Карантина на потреблението "

" Епидемията ще докара до световна криза с мащаб, който не е преживяван до момента, само че в последна сметка ще разреши на човечеството да възвърне стойностите си ", споделя Ли Еделкорт, която управлява Нюйоркската организация за прогнозиране Edelkoort Inc и е една от най-влиятелните фигури в дизайна и модата, консултант на потребителските марки по целия свят, някогашен ръководител на Академията за дизайн в Айндховен, декан по хибридни дизайнерски проучвания в учебното заведение по дизайн " Парсънс " в Ню Йорк. " Изглежда, че всеобщо влизаме в карантина на ползване, където ще се научим по какъв начин да бъдем щастливи единствено с елементарна рокля, преоткривайки остарели обичани неща, които притежаваме, да прочетем забравена книга...

Не доста хора схващат какво се случва с нашия свят и стопанска система сега. Често във компаниите до 90 на 100 от всички артикули са създадени в Китай от пластмаса и полиестер. Скоро ще забележим празни рафтовете за обувки, телефони, облекла... Ще имаме дефицит на медицински консумативи и ще станем очевидци на прекратяване на безкрайното произвеждане на грозни сувенири и безполезни артикули. Това ще ни даде опция за отваряне на една празна страница за ново начало, тъй като доста компании ще изчезнат в процеса на закъснение.

Пренасочването и рестартирането ще изискват доста просветление и смелост, с цел да се построи нова стопанска система с други полезности и способи за ръководство на производството, превоза, дистрибуцията и търговията на дребно. "
От друга страна, най-големият пазар - този за артикули за дома - застава в центъра на вниманието. Сега за всички ни е значима средата, в която в този момент сме принудени да прекарваме по-голямата част от времето си, а това значи повече вложения в този бранш. Докато мебелните компании и дизайнерски студиа влагат в средства за цифрова връзка, по данни на платформата за търговия на Criteo през март в Съединени американски щати продажбите на артикули за възстановяване на дома, градинарство и интериорен дизайн са нарастнали с 13 на 100.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР