илюстрация: Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗД

...
илюстрация: Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗД
Коментари Харесай

Осъдиха застраховател да плати 20 000 лв. обезщетение на пострадала велосипедистка

илюстрация:

Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗД „ Евроинс “ е наказано да заплати 20 000 лева обезщетение на В. Н. поради ПТП, е доказано от по-горната инстанция и влезе в законна мощ, оповестиха от Съдебната палата, предава tvn.bg.

Случаят е от средата на септември 2020 година 19-годишното момиче управлявало велосипед по велоалеята сред платната за придвижване на бул. „ Цар Освободител “ в гр. Русе в посока центъра. Въпреки аления сигнал на светофара, В. Н. навлязла в кръстовището, формирано от булевардите „ Цар Освободител “, „ Христо Ботев “ и „ Неофит Бозвели “. Идващо с 65 км/ч от бул. „ Христо Ботев “ „ Рено “ минало на жълт сигнал и я блъснало. В резултат на това велосипедистката получила строшаване на лява раменна кост и голям брой охлузвания. Девет дни е била на лекуване в болничното заведение и още 37 дни у дома. Оперативно са й били сложени железни импланти, които година по-късно са били отстранени още веднъж оперативно. Възстановителният интервал след счупването на костта е бил към 5-6 месеца, а след отстраняването на синтезата – към 20-30 денонощия. Пострадалата предявила рекламация към застрахователното сдружение, в което била подписана застраховката „ Гражданска отговорност “ за автомобила, само че получила отвод. Затова поискала съдът да го осъди да й изплати 40 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Ответникът е направил несъгласие за съпричиняване – велосипедистката съдействала за настъпването на ПТП като не е съобразила светофарната сигнализация.

Според Окръжен съд – Русе произшествието е настъпило вследствие на отговорното и противоправно държание и на двамата участници в придвижването. Ако лидерът на автомобила се е съобразил с условията на Закона за придвижване по пътищата и се е движил с допустимата скорост, е могъл да избегне удара с по-уязвимия участник в придвижването. Отчитайки типа и характера на породените на В. Н. телесни увреждания, продължителността на извършеното болнично и извънболнично лекуване, преживения стрес, както и социално-икономическата конюнктура в страната, съдът е приел, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 40 000 лева

Възражението на застрахователното сдружение е било счетено за основателно, защото несъмнено велосипедистката е навлязла в кръстовището на червен сигнал на светофара и по този метод е съдействала за настъпването на ПТП. Затова избраното обезщетение е било понижено с 50 %.

Тези заключения на Окръжен съд – Русе са били признати за основателни и законосъобразни от апелативната инстанция, заради което решението към този момент е в законна мощ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР