> ИлюстрацияРаботодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на

...
> ИлюстрацияРаботодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на
Коментари Харесай

Според изследване: За второ поредно тримесечие Варна очаква най-силния пазар на труда в страната

 > Илюстрация
" Работодателите в България споделят внимателен оптимизъм във връзка с пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 година Скромните им планове за наемане на чиновници отразяват забавения стопански напредък, както и многоочакваните резултати от идните избори, " разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф на ManpowerGroup Балкани. " От друга страна, 11% от работодателите в страната възнамеряват да усилят работната си мощ през идващите три месеца и тази позитивна наклонност се отнася за всички пет района и за съвсем всеки промишлен бранш. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани чиновници надвишава предлагането и виждаме по какъв начин битката за характерни гении се усилва всеки ден в редица браншове. "  

Между октомври и декември се планува нарастване на личния състав във всички пет района. За второ следващо тримесечие Варна чака най-силния пазар на труда с чиста прогноза за заетостта от +12%. Работодателите в Пловдив и София възнамеряват доста нарастване на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%. За разлика от предходното тримесечие търсещите работа в Русе могат да чакат удобен климат на наемане, поради че прогнозата на работодателите записва най-голямото нарастване на тримесечна база и стига +4%.

Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални бранша плануват да усилят заетостта до края на годината. За второ следващо тримесечие бранш " Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ чака най-силното движение на наемане на чиновници с прогноза от +14%. Както бранш " Производство “, по този начин и бранш " Транспорт, хранилища и връзки “ регистрират прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три бранша – " Електричество, газ и вода “, " Публичен и обществен бранш “ и " Търговия на едро и дребно “, е +8%, до момента в който секторите " Минно дело “ и " Хотелиерство и ресторантьорство “ чакат застинал пазар на труда. 

В съпоставяне с предходното тримесечие упованията за заетостта доста се усилват в секторите " Земеделие, горско стопанство, лов и лов на риба “ и " Строителство “ със надлежно 7 и 6 процентни пункта. Сектор " Производство “ регистрира растеж от три процентни пункта на тримесечна база, до момента в който проектите за наемане в бранш " Търговия на едро и дребно “ се усъвършенстват с 4 процентни пункта. В съпоставяне с четвъртото тримесечие на 2018 година вероятностите за наемане се усилват в шест от десетте индустриални бранша.

В интервала октомври-декември се чака равнищата на заетостта да се усилят във всички четири съгласно размера си организации. За второ следващо тримесечие работодателите от огромните предприятия (250+ служители) регистрират най-активния пазар на труда с прогноза от +20%. Намеренията за наемане на работодателите от дребните предприятия (10-49 служители) се усъвършенстват с един процентен пункт спрямо предходното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от приблизително огромните предприятия (50-249 служители) регистрират прогноза от +6%.На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) регистрират най-значителното усъвършенстване от пет процентни пункта и прогноза от +6%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР