Илюстрация Проектът за лабораторен блок на българската антарктическа база Увеличаване

...
Илюстрация Проектът за лабораторен блок на българската антарктическа база Увеличаване
Коментари Харесай

Лаборатория на края на света

Илюстрация
Проектът за лабораторен блок на българската антарктическа база

Увеличаване

Проектът за лабораторен блок на българската антарктическа база

Автор: PS Architects Смаляване
Докато лятото в нашата част на планетата е в разгара си, сега на Южния полюс на континента Антарктида е от -17 до -27 градуса. Зимата става все по-студена и има възможност температурите да паднат до -90 градуса. " Антарктида е най-суровото като естествени условия място на Земята. В момента там е зима и на височина над 4000 метра през зимата са измервани температури под -80ОС, каквито има на Марс ", споделя Христо Пимпирев, шеф на Националния център за полярни проучвания и професор по геология. Той води експедиции до българската база на остров Ливингстън към този момент четвърт век. Континентът се ръководи от двадесет и девет страни, България е пълновръстен член на ръководството от 1998 година насам, паралелно със Съединени американски щати, Китай, Япония и огромна част от европейските страни. " През последните 10 години останалите страни започнаха да обновяват базите си, тъй като Антарктида се трансформира във все по-изучвано място в голям брой науки, а сега е от изключителна значимост и поради данните, които получаваме оттова по отношение на смяната в климата ", изяснява Христо Пимпирев.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Христо Пимпирев Смаляване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Информацията, която той дава, е в основата на заданието за състезанието за нова научно-изследователска постройка в българското поселище. Първото главно условие е постройката да издържи на суровите метеорологични условия – българската база е на остров, където с изключение на ниските температури, предизвикателство са и мощните ветрове и стихии. Второта значимо условие е да е комфортна и уютна, тъй като учените и всички участници в експедициите, към двадесет и трима души, прекарват там 4-5 месеца. През полярното лято има " по-човешки условия " - от средата на ноември до края на март температури са от -15 до 0 градуса, точно тогава се организират и експедициите. Но през този летен интервал ветровете и бурите са мощни и от време на време учените не могат да излязат в продължение на две седмици отвън базата.

" Бихме желали с изключение на лаборатория вътре в постройката да има и помещение за презентации и полемики и няколко спални пространства за потребление при рискови обстановки, само че уютът в действителност е значим, макар че към момента не сме обсъждали интериора ", споделя проф. Пимпирев. Конкурсът за архитектурен план за постройката на мястото на остарялата метеорологична площадка беше извоюван от Пенка Станчева и нейното студио PS Architects.

" Беше извънредно неотложно да имаме лаборатория, към този момент четвърт век организираме геоложки, биологични, медицински и екологични научни проучвания, в този момент ще имаме ново съоръжение и опция да обработваме събраните проби за проучване, вместо да чакаме да пътуват месеци до най-близката суша в Южна Америка ", споделя проф. Пимпирев. Той акцентира, че значимостта на Антарктида нараства освен поради все по-сериозните проучвания за климатичните промени, само че и поради обстоятелството, че изискванията там наподобяват тези на Марс и там хората организират опити, самобитна подготовка за алената планета.

" Нашата база там е лицето на страната ни, тъй като българските учени работят по доста планове с сътрудниците си от целия свят и базата ни се посещава от полярници от над петдесет страни " - Христо Пимпирев цитира бюджетите, с които останалите са построили или реновирали постройките си през последните няколко години: американците са вложили 200 млн. $, испанците - 20 млн. евро. Поляците стартират създаване този полярен сезон дружно с българската база. Техният футуристичен план се чака да е на стойност 10 милиона евро. За българската постройка има очакван бюджет от 980 000. лв.. Очаква се основите да бъдат положени през декември тази година.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Венцислава Василева Смаляване
Разговор с проектант Пенка Станчева

Как протича подготовката за присъединяване в подобен невероятен конкурс, какви изследвания бяха нужни?

Конкурсът е за абстрактен план, за архитектурна идея. За мен подготовката се състоеше основно в това да усетя по някакъв метод атмосферата, която царува в нашата база. Разговарях с някои от участниците в експедициите и от техните разкази и фотоси си построих визията за група задружни и въодушевени хора, безпределно влюбени в живота и в екстремностите на природата. Именно за тях желаех да основа този план. При пътуванията ми в Патагония през последните години съумях да видя по какъв начин строят локалните, какви са обичайните форми. Това също ми оказа помощ. И, несъмнено, разгледах всички планове на проектирани и издигнати бази на тези географски ширини.

С какви условия трябваше да се съобразите?

Изискванията на състезанието са функционални, свързани са с особеностите на лабораторната работа на учените. Също по този начин, както се подразбира, има и доста специфики, свързани с климата. Част от тях са взети под внимание в идейния план, други от тях ще бъдат застъпени в бъдеще при създаването на техническите планове.
За материалите към момента е рано да се приказва. Ясни са кардиналните решения на постройката – предлагането ни е за железна структура и термопанели. Всички материали ще бъдат определени взаимно с екипа на БАИ. Техният опит ще е от особена значимост за идващите етапи на работа по плана. Смятам че триумфът на плана ще се състои в това да изградим група от експерти, които да водят сполучлив професионален разговор. Това ще е и основата на взаимната ни работа. В екипа, с който работих по идейния план, към този момент вземат участие и сътрудници от България с доста опит, както и такива, с които работя сега в Чили.

Каква ще е логистиката, всичко звучи като огромно предизвикателство?

Логистиката по превозването и монтажа на място ще е нещо, за което ще би трябвало да се мисли, до момента в който се проектират идващите етапи. Смятам, че модулността на постройката ще е от изгода. Идея, която ще се разисква, е постройката да се сглоби преди превоза, да се разглоби и транспортира за финален монтаж. Това ще разреши де се отстраняват в оптималната степен грешките и да се улесни работата в изискванията на Антарктида.

Вие ли ще работите по интериора?

Надявам се интериорът да бъда част от задачата на по-късен стадий. Но към този момент ще би трябвало да се погрижим за самата сграда.

С кой от вашите планове до момента се гордеете най-вече?

Всеки план е значим по собствен личен метод. Един – тъй като построява другарства. Друг – тъй като те учи на нещо ново като жанр или технология. Трети – тъй като посредством него изучаваш традициите на строителство и личната си история. Безспорно знаков обект за мен беше работата ми по някогашната къща на Яблански, една от красивите здания, монументи на културата на София, която върнахме към живот. А най-вече се гордея с това да основа дом на тъкмо избран човек или семейство, в който той да се усеща вкъщи си във всеки един смисъл.

С какво се занимавате сега в Чили? Как наподобява животът ви там, по какъв начин се чувствате?

Занимавам се още веднъж с архитектура и дизайн. Съвременната архитектура тук в Чили е в действителност на високо равнище. И моят интерес към вътрешните пространства добавя сполучливо работата на сътрудниците архитекти. Правя това, което като че ли умея най-добре – сътворявам среда, в която хората да се усещат добре. По необикновен метод силата и суровостта на природата на това място намира израз в разбиранията за живота на хората тук. А това ги води към схематичност, към необикновен тип примитив, към същността на нещата в техния веществен израз. Всичко това ми подхожда, защото аз самата в последните години изпитвам нужда да пребивавам по елементарен метод. Така че се усещам в свои води, при всяка опция съм в планината или на океана. Радвам се на необикновен тип независимост, до момента в който съм в контакт с екстремностите на природата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР