Илюстрация Портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921

...
Илюстрация Портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921
Коментари Харесай

За учителя с любов

Илюстрация
Портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921

Увеличаване

Портрет на дукесата на Алба от Игнасио Зулоага, 1921

Смаляване
" С тъканите ние вършим каквото можем, а Баленсиага каквото си изиска ", споделя Кристиан Диор за испанския фешън дизайнер Кристобал Баленсиага, който дефинира като учителя на всички нас. Вследствие на добития в ателието на Баленсиага опит или с помощта на неговите упътвания се раждат някои от най-известните дизайнери на века, като Юбер дьо Живанши, Емануел Унгаро, Оскар де ла Рента, Пако Рабан. Коко Шанел споделя, че Баленсиага е единственият couturier. Музеят Thyssen Bornemisza в Мадрид демонстрира до 22 септември изложбата " Баленсиага и испанската живопис ", проследяваща мощната връзка сред творчеството на стилния дизайнер и традициите в испанското изкуство сред XVI и XX век.

Това е първата огромна ретроспектива на Баленсиага в Мадрид за последните петдесет години. Както и първата, в която моделите му се демонстрират дружно с картини на актьори като Ел Греко, Веласкес, Мурильо, Гойя. Деветдесет модела, доста от които се излагат за първи път, са предоставени от Музея " Кристобал Баленсиага " в родния му град Гетария от музеите на модата и дизайна в Мадрид и Барселона и частни сбирки. Испански музеи и частни сбирки са преотстъпили над петдесет картини.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Препратките към испанското изкуство и просвета постоянно участват в творчеството му. Сред тях са минималистичните линии и архитектурните размери на религиозните дрехи, блестящите детайли от тореадорските костюми, кормилата от роклите на танцьорките на фламенко ", споделя комисарят на изложбата Елой Мартинес. Постоянният разговор сред модата и изкуството е показан в последователен ред и илюстриран посредством формите, размерите и цветовете. Стените на залите са в черно, един от обичаните цветове на Баленсиага.

Илюстрация
Вечерна рокля от Баленсиага (1952).

Увеличаване

Вечерна рокля от Баленсиага (1952).

Смаляване

Кристобал Баленсиага е роден в испанския град Гетария през 1895 година Майка му шие за богатите и аристократични фамилии. Така той от дребен получава достъп до двореца Виста Она на благородниците Каса Торес. Малкият Кристобал е покорен по едно и също време от богатата им библиотека, сбирката им творби на изкуството и облеклата от най-хубавите моделиери от Лондон и Париж. За първи път той получава поръчка да направи рокля за маркиза Торес 12-годишен. " Представете си моята наслада, когато идната неделя тази блага госпожа се появи на черква с ушитата от мен рокля. Това беше първият ми контакт с висшата мода и висшето общество ", споделя Баленсиага в изявление за Paris Match през 1968 година

След експлоадирането на Испанската революция през 1936 година Баленсиага се реалокира в Париж. Тогава той към този момент е желан дизайнер на испанското кралско семейство и европейската аристокрация с магазини в Мадрид, Барселона и Сан Себастиан. През август 1937 година той отваря бутик на улица Georges V в Париж. Директният му контакт с доста по-космополитна аудитория и креативната му зрялост доста бързо го трансформират в " архитекта на международната висша мода ". Според личните му думи, " положителният фешън дизайнер би трябвало да бъде проектант за кройките, ваятел за формите, художник за десените, музикант за хармонията и мъдрец за ограниченията ". Той избира да работи с богати, тежки тъкани които украсява с ръчна бродерия, камъни и пайети. Дрехите му като че ли са изваяни, сходно на статуи. Удобството, изчистените линии, интерпретацията на испанските обичаи, непрекъснатото нововъведение във връзка с размерите трансформират Баленсиага в една от най-важните фигури в международната мода до 1968 година, когато висшата мода стартира да губи терен за сметка на прет-а-порте. Той се отдръпва изненадващо даже и за доста от чиновниците си. През 1972 година се съгласява да направи рокля за сватбата на Кармен Мартинес-Бордиу, внучка на испанския деспот Франсиско Франко. Това се оказва последната му творба. Дизайнерът умира от инфаркт същата година и е заровен в родния му град. " Кралят е мъртъв ", озаглавява публикацията си на другия ден Women´s Wear Daily.

В Гетария през 2011 година отвори порти отдаденият на творчеството на Баленсиага музей. До 12 януари 2020 година музеят демонстрира изложбата Cristobal Balenciaga. Fashion and Heritage. Contexts, а до 29 септември продължава и изложбата Finaestampa за стилната рисунка като независима дисциплинираност в изкуството.

www.museothyssen.org
www.cristobalbalenciagamuseoa.com
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР