Илюстрация Поглед към планинския масив Уосач. Върховете му през месец

...
Илюстрация Поглед към планинския масив Уосач. Върховете му през месец
Коментари Харесай

Юта: непознатата земя

Илюстрация
Поглед към планинския масив Уосач. Върховете му през месец юли към момента са заснежени

Увеличаване

Поглед към планинския масив Уосач. Върховете му през месец юли към момента са заснежени

Смаляване
През витрините на залата за идващи на интернационално летище Солт лейк сити снежните върхове на планинския масив Уосач наподобяват респектиращи и непристъпни със своите над 3300 м. В ранния следобяд на юлския ден, в който идваме в щата Юта обаче, заблудата не трае дълго. Намираме се в покрайнините на столицата на щата, ситуирана на надморска височина съвсем 1300 м измежду тайнствен необитаем пейзаж и температурата на сянка е 37 градуса по Целзий.

Градът с население 200 хиляди поданици приветства с тихи просторни булеварди, пресичащи го по дължина и широчина, а планинските върхове и прилежащи хълмове се виждат от съвсем всяка точка. Домакин на зимните олимпийски игри през към този момент далечната 2002 година, Солт лейк сити е употребявал опциите, които семейството му е предоставило, с цел да продължи да се развива. Градът през днешния ден е кандидатура на Съединени американски щати за домакинство на зимните олимпийските игри през 2030 година , само че в икономическо и обществено отношение това е единствено дребна част от всичко, което Солт лейк сити и щатът Юта имат да опишат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Основан от мормонски първозаселници през 1847 година и припознат като щат през 1896 година, Юта има една от най-интересните истории измежду всички американски щати, а евентуално и обещаващо бъдеще. Очаква се популацията на Юта, което през 2015 година доближи 3 млн. души, съвсем да се удвои през идващите 50 години, като понастоящем щатът отбелязва най-голям приръст в границите на Съединени американски щати. А данни от средата на 2019 година сочат, че Юта отбелязва най-интензивен растеж на заетостта на база последните 10 години, със забележителна преднина пред втория в класацията по растеж на работните места Айдахо. Щатът може да се похвали и с най-високи равнища на просветеност в границите на Съединени американски щати.

Групата ни от Бразилия, Непал, Тайван, Сиера Леон, Словакия, Молдова, Северна Македония, Сърбия, Косово и България* се среща с Дънкан Еванс от Губернаторския офис по мениджмънт и бюджет, с цел да разберем повече за това кои са целите на щата с бюджет 19 милиарда $ и най-много на Солт лейк сити като един от най-бързо разрастващите се градове в Съединени американски щати, с едвам 3% безработица и отличен демографски растеж.

Илюстрация
Репетиция на Хора на Табернакъла, учреден в средата на XIX век

Увеличаване

Репетиция на Хора на Табернакъла, учреден в средата на XIX век

Смаляване

Научаваме, че водните запаси на щата са съществено предизвикателство, а това ни изяснява и за какво методът към озеленяването в града е напълно друг от този, който към този момент сме видели във Филаделфия и Вашингтон – в ландшафтното обмисляне доминират камъни, дървесни стърготини, треви. Издръжливи на сухия климат и въпреки всичко създаващи чувство за подреденост и хубост в градския пейзаж. Освен с опазването на незадоволителните водни запаси става известно, че в столицата на Юта се борят и с проблем, който има и София – инверсията през зимата води до съществено замърсяване на въздуха в Солт лейк сити. Решенията все още – въведен е безвъзмезден трен в централната част на града и финансови тласъци за преход от отопление на дърва към газ.

Тръгваме от постройката на щатския сенат, красиво ситуирана на рид до града, в която законодателният орган на щата се събира за годишната си 45-дневна сесия всеки четвърти понеделник на януари. Питаме се дали заседава малко, само че за сметка на това високоефективно или има и други пояснения – исторически, културни – за особеното развиване на Юта. Днес тук се намират над 80 от най-бързо разрастващите се компании в Съединени американски щати, а в софтуерните среди приказват за Силициевите хълмове на щата (тук офиси имат Фейсбук, eBay, Adobe, Microsoft и десетки други софтуерни гиганти) . Юта е избрана и за щат номер 1 по условия за предприемачество и четвърти за пускане на бизнес, главно поради ниска регулативна тежест, добра система на висшето обучение и квалифицирани фрагменти (близо 30% от популацията има тапия от висше образователно заведение).

Човек елементарно би бил изкушен да търси връзка сред предприемачеството и характерната набожност на популацията, трансформирало пустинната земя в място, което някои назовават блажен щат. Действително 60% от популацията на Юта е мормонско (в съпоставяне с 2% за цялото население на САЩ) и това го прави най-хомогенният в религиозно отношение . Днес мормонската черква обаче има и доста критици, като спорните позиции по отношение на тази религиозна общественост са свързани с въпроси по отношение на расизма, хомофобията, сексистките политики, а в исторически проект и с тематиката за многобрачието.

Илюстрация
Голямото солено езеро е най-голямото соленоводно езеро в Западното полукълбо, правоприемник на праисторическото езеро Бонвил

Увеличаване

Голямото солено езеро е най-голямото соленоводно езеро в Западното полукълбо, правоприемник на праисторическото езеро Бонвил

Смаляване

Посещаваме филантропичния център на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, ситуиран наоколо до столицата на щата, където сме поканени да се включим в доброволческата им активност, като опаковаме хигиенични комплекти за дома за потърпевши от бедствия и образователни принадлежности за нуждаещи се деца. Щатът Юта е преди всичко в Съединени американски щати през последните 10 години по индикатори за щедрост и доброволчество, като мормонската черква има значителен принос за това, само че в същото време би трябвало да се означи, че тя постоянно е подложена на критика, че не е задоволително финансово транспарантна. Вероятно картината е надалеч по-нюансирана, в сравнение с може би наподобява на пръв взор. И въпреки всичко не можем да не останем с усещане, че въпреки доста от нещата, които сме научили до този миг в Съединени американски щати, да са мъчно разбираеми или мъчно използвани на други места, то поддръжката, доброволчеството и споделеното време сигурно са измежду универсалните принадлежности за смяна.

Впечатлението за значимостта на споделеното време и на чувството за общественост се затвърждава, откакто прекарваме една невероятна вечер с подготовката на Хора на Табернакъла преди постоянното им неделно радиоизлъчване. Стотици реализатори се събират от близо и надалеч всяка седмица поради любовта си към музиката и хармонията. Залата е с потенциал невероятните 21 000 седящи места, само че през онази вечер им се любуваме като че ли пеят единствено за нас! Един от най-старите и най-големи хорове в света, който се състои от 360 реализатори доброволци на възраст сред 25 и 65 години, обичайно пее в съпровод на един от най-известните органи – органа на Табернакъла, построен от над 11 хиляди позлатени тръби, направени ръчно от дървен материал, придобит в щата.

След такава магическа вечер оставаме с готовност да се потопим още по-дълбоко в културата на Юта. Пред по-традиционни забележителности като Парк сити и олимпийското населено място избираме да поплуваме в Голямото солено езеро (поне тези от групата, които не се тревожат от солничните скариди в езерото), както и да посетим историческото ранчо " Филдинг Гар " на Острова на антилопите – чудесно място за запознаване с бита в американско ранчо преди епохи, а и за наблюдаване на бизони напълно от близко.

Илюстрация
Сградата на щатския парламент, издигната в неокласически жанр при започване на XX век

Увеличаване

Сградата на щатския парламент, издигната в неокласически жанр при започване на XX век

Смаляване

Какъв изящен свършек на пътуването ни в Юта: красивите гледки към Голямото солено езеро и мощното наличие на Скалистите планини на хоризонта. Вземаме си сбогом с тази едва заселена, непозната, пустинна земя, която въпреки и надалеч от шума на типичните северноамерикански мегаполиси ни изненада с новаторски дух, развита предприемаческа екосистема, само че и непокътната убеденост в силата на полезностите, върху които щатът е бил построен. Звучи ви клиширано? Не и в Юта. Все отново формалното щатско мото е " Трудолюбие ", а знак е пчелният кошер. Едва ли е инцидентно.

* Линка Тонева-Методиева посещава Съединени американски щати през месец юли 2019 година в границите на Международната стратегия за водачи на Държавния департамент по покана от посолството на Съединени американски щати в София. Темата: " Прозрачност и отчетност в ръководството ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР