Илюстрация Пийтачай Дежкрейса, основател на Siam Organic и победител в

...
Илюстрация Пийтачай Дежкрейса, основател на Siam Organic и победител в
Коментари Харесай

Точки за смет

Илюстрация

Пийтачай Дежкрейса, създател на Siam Organic и победител в надпреварата Chivas Venture 2017, пред " Капитал "

Тайландската компания Siam Organic завоюва финансиране в размер на 400 хиляди $

Българската Sea Harmony ще се бори за част от общия награден фонд от 1 млн. $

" Искам да бъда част от смяната на Нигерия. " Така Чиома Укону аргументира избора си да развива план в областта на общественото предприемачество. В най-гъсто обитаемата страна в Африка, където бедността визира близо 70% от хората, Укону си е сложила за цел да ограничи замърсяването, да сътвори нови работни места и да обезпечи нужните всекидневни артикули на семействата. Всичко това само посредством разделно събиране на отпадъците. Компанията Recicle Points създава система, при която потребителите могат да монетизират отпадъците си. При всяко разделно изхвърляне те получават точки, които след това могат да обменят за артикули за дома или за пари в брой в магазин iRecycle Store.

Проектът на Укону се класира измежду финалистите на тазгодишното издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture с общ награден фонд от 1 млн. $, проведен от уиски марката Chivas Regal. В края на предходната седмица компанията Recicle Points беше излъчена за подгласник в конкуренцията измежду още 30 обществени бизнеса от целия свят и получи финансиране в размер на 200 хиляди $. Ден след огромния край на Chivas Venture в Лос Анджелис говорихме с Чиома Укону за обществения й бизнес план, проблемите на Нигерия и по какъв начин могат да бъдат решени.

Как и по кое време се роди концепцията за плана?

- Проектът ми е Recicle Points е регистриран през 2012 година, до тогава работих в телеком, имам и опит като публицист в една от малките екрани ни. Първата пилотна версия на плана пък пуснахме публично година по късно – през 2013 година Още една година по-късно и публично напуснах работата си и се отдадох напълно на Recicle Points.

Ние сме нигерийскa благотворителна организация, която разрешава на потребителите да придадат стойност на ежедневните си отпадъците. Ние използваме модел, който се базира на тласъци. Събираме рециклируеми отпадъчни материали като пластмаса, алуминий, найлони, картони и други и въз основата на събраното количество награждаваме участниците с точки, които могат да бъдат употребявани за покупки в магазините iRecycle Store или да бъдат обърнати в пари в брой. Хората могат да си купят както съществени артикули за битовите им потребности, по този начин и по-големи домашен уреди. От да вземем за пример тоалетна хартия до съвременен тв приемник с плосък екран. Имаме специфични брошури, в които сме описали какъв брой точки защо количество рециклирани боклуци се получават и какъв брой точки са нужни за закупуването на даден артикул. Тоалетната хартия да вземем за пример е хиляда точки.

По какъв метод събирате за преработване отпадъците на семействата?

- Хората от екипа ни всеки ден обикалят от врата на врата и събират отпадъците на семействата. Те се придвижват с електрически колела и в големи ремаркета и кошници сортират отпадъците съгласно типа им. Именно това е друга обществена страна на Recicle Points – наемаме хора, които имат потребност и си търсят работа. Също по този начин в специфични брошури те записват количеството боклуци на всяко настрана домакинство, които са събрали за избран интервал - седмица, месец и за година. След това надлежно пресмятат и точките, които би трябвало да получат против въпросното количество. Освен това хората получават и вести посредством известия на телефоните си с точките, с които разполагат. Всеки път, откакто екипът ни се върне в офиса и преброи и отдели отпадъците, изпращат автоматизирано обявените с актуализирания брой точки.

А какъв брой точки могат да получат потребителите при другите отпадъчни материали за преработване?

- Например при пластмасата една бутилка се равнява на една точка, също толкоз е и алуминиевата бутилка кен. Рециклирането на пет остарели вестника или 10 стъклени бутилки също им носи надлежно по една точка.

Към момента какъв брой хора употребяват системата ви Recicle Point? А от какъв брой души е формиран екипът ви?

- Когато потеглих от Нигерия за финала на Chivas Venture, бяха към 7300 души, които бяха част от плана, само че съм сигурна, че в този момент към този момент са се нараснали. Екипът ни пък наброява 60 души.

А по какъв начин изкарвате пари от плана ви?

- Ние продаваме отпадъците, като за задачата би трябвало доста добре авансово да сме ги сортирали. Не е задоволително единствено да отделиш пластмасовите бутилки от другите боклуци. На всяка бутилка би трябвало да й се махне капачката и съпътстващите я разнообразни материали. Така ние продаваме на една компания единствено пластмасата, а на друга единствено капачките. Те от своя страна ги употребяват, с цел да създават разнообразни артикули. Първите вършат пластмасови столове, чинии, кофи и други Компанията, която изкупува капачки, пък създава от тях изкуствени полиестерни влакна, от които се шият облекла.

И въпреки всичко, за какво решихте да започнете да развивате този план? Какво значи той за страната ви?

- Аз съм член на благотворителната организация Better Nigeria ( " По-добра Нигерия " – бел. ред.). Всички участници в нея имаме задачата да работим в посока решение на проблемите на страната и построяването на едно обществено отговорно общество за по-добра Нигерия. Нигерийците са тези, които би трябвало да разрешат проблемите на Нигерия. Всичко, което върша, се задвижва от това схващане. Искам да бъда част от тази смяна и знам, че мога да допринеса за нея. Дори хората да стартират с преработването на една-единствена пластмасова бутилка, ще бъде от изгода. Още повече че по този начин ще успеем да променим усещанията на останалия свят за Нигерия. Ще покажем, че можем да вършим нещата вярно, можем да повлияем на околната среда и сме положителни хора. С този план желая да потвърдя на света, че работим в посока по-чиста околна среда и в същото време повишение на заетостта.

Как ще инвестирате паричната премия в размер на 200 хиляди $, която спечелихте от надпреварата Chivas Venture 2017?

- Планираме да разраснем плана си и в други райони и щати. Ще влагаме парите в построяването на още средства за напредване и събиране на отпадъците от семействата. Работим и върху основаването на мобилно приложение, в което хората да могат в действително време да наблюдават точките си и да получават настояща информация за Recicle Points.

Каква е противоположната връзка, която получавате от хора?

- Фантастична и точно това ни кара да продължаваме да развиваме плана. Веднъж, когато се включат, стартират постоянно да рециклират отпадъците си и предлагат Recicle Points на техни другари, съседи, родственици. А когато предлагат услугата ни, получават надлежно и още спомагателни точки за това.

Интервюта с журито в Chivas Venture може да четете в идващите броеве на " Капитал Daily ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР