Илюстрация: PixabayТорнадото е рядкост за Чехия. За последен път подобно

...
Илюстрация: PixabayТорнадото е рядкост за Чехия. За последен път подобно
Коментари Харесай

Жертви и разрушения за милиони след торнадото в Чехия

Илюстрация: Pixabay

Торнадото е необичайност за Чехия. За финален път сходно събитие е имало през 2004 г, когато са развалени към 50 къщи.

Чехия продължава разчистването на отломките след убийственото торнадо, което връхлетя южната част на страната. Стихията лиши живота на петима души и рани десетки. Щетите са за милиони. Правителството ще отпусне 420 милиона чешки крони на потърпевшите общини.

Дори най-малките поданици на Моравска Нова Вес оказват помощ за разчистването на улиците след мощното торнадо. Селото е едно от най-пострадалите от стихията, която опустоши няколко градове и села в южна Моравия.

Ветрове със скорост 200 км в час и градушка колкото топка за тенис трансфораха къщи в руини. По данни на вътрешното министерство потърпевшите здания са към 1000, предава Българска национална телевизия.

Властите дефинираха до 5 милиона чешки крони на домакинство за възобновяване на домовете, плануват се и данъчни облекчения за бизнеса. Според хората обаче, държавното управление не прави задоволително.

" Много хора нямат застраховки. Не знам какво ще вършим. Почти цялата ми къща е срината. Край с мен ", споделя Милан Шекар, гражданин на Моравска Нова Вес.

В град Ходонин е погубен дом за възрастни и хората са преместени в хотел. Сериозни вреди са нанесени и на локалния зоопарк.

Пострадали са лозовите насаждения в региона, в това число и в град Валтице, който е в листата за международното културно и естествено завещание на Юнеско.

Областният шеф на Южна Моравия Ян Гролих разказва обстановката като " същински пъкъл ". По думите му избавителните екипи не чакат да има още жертви.

В разчистването на отломките се включи армията. Помощ дойде и от прилежащите Полша, Австрия и Словакия.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР