илюстрация PixabayКакво трябва да направят журналистите, когато канят събеседници, за

...
илюстрация PixabayКакво трябва да направят журналистите, когато канят събеседници, за
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: Медиите не съществуват, за да представят управляващите красиви

илюстрация Pixabay

Какво би трябвало да създадат публицистите, когато канят събеседници, с цел да имат всички гледни точки? Често част от поканените отхвърлят и по този начин по независещи от журналиста аргументи плурализмът е нарушен. Нели Огнянова, учител по „ Медийно право “ в СУ „ Св. Климент Охридски “ и ръководител на Националния съвет за журналистическа нравственос,коментира в „ Мрежата “ на стратегия „ Христо Ботев “ по БНР плурализма в публичните медии и какво пречи на публицистите да правят работата си. 

Плурализъм в подтекста на публичните медии

Плурализмът,  от една страна, е в действителност правно условие и съществува в правните актове на всички нива, като стартираме от Харта за правата на Европейския съюз и стигнем до българското законодателство. Иска ми се обаче и безусловно да кажем, че това е и етичен принцип. В България работи Етичен кодекс на българските медии и е значимо да се знае, че в този кодекс също има правила, свързани с хипотезата, за която приказваме. В Етичния кодекс се споделя, че медиите се ангажират мненията и анализите да са основани на разнообразни отзиви и гледни точки, само че правилото гласи по този начин: „ В мненията и анализите ще се стремим да представяме разнородни отзиви и гледни точки. “ Тоест и тук можем да обсъждаме обстоятелството, че не всичко зависи единствено от съответния публицист.

И по-нататък, когато става въпрос за източниците, се споделя още веднъж: „ Ще се стремим да ревизираме информацията, ще използваме разнообразни източници, и доколкото е допустимо, ще ревизираме произхода. “ Непременно би трябвало да кажем, че тези правила не са самоцел. Те не би трябвало да се извършват номинално. Не би трябвало да се търси и преследва оптимално, напълно изчерпателно показване на, в случай че приказваме за политика, да вземем за пример – всички участници на целия политически набор. "

Цел на публицистиката

Целта на публицистиката е да реализира едно независимо информиране, с цел да могат жителите да си сформират лично мнение. Въпрос на публицистична самостоятелност е по какъв начин тази цел може да бъде реализирана. Важно е да знаем – кое е задачата и кое е средството.

Целта е хората да бъдат тъкмо, независимо осведомени, а средството е – да бъдат подбрани източниците и публицистичната гилдия да реши какъв брой да са участниците в едно предаване и дали те да са „ онлайн “ или на запис, или пък тяхната позиция да бъде показана по различен метод.

Ако си представим, че от това кой взе участие в предаването зависи дали аудиторията ще бъде осведомена, това би довело обстановката до парадокс. Защото ако този, който каните, не желае да взе участие, това би означавало, че той взема решение дали да има информиране по един въпрос или не. Което пък е най-прекият път към основаване на зони „ табу “.

Отказът като цензура

Струва ми се, че отказът на събеседници да вземат участие в предаване може да бъде и умишлено употребена техника. Може умишлено поканени посетители, значими фактори по някаква тематика, да откажат да вземат участие и в по-широк проект. Възможно е умишлено да се попречва пътя на публицистиката към някакъв тип информация и по този метод публицистите да бъдат поставяни в една особена обстановка, в която те да не се усещат застрашени, тъй като, непритежавайки обстоятелствата, те няма да могат да приказват решително за това, което се случва. Струва ми се обаче, че това би било корист с право, и да, допустимо е в някакъв съвършен свят Законът за радиото да е развито и аргументирано от Съда за правата на индивида. Темата за виновната публицистика в последно време се слага в решения против Унгария. Може би тъй като отдалечаването от демокрацията в Унгария минава през такива техники за ограничение на опцията на медиите да извършват главната си функционалност – правото да осведомят. А другояче, в България Комисията за журналистическа нравственос също се е произнасяла за пътищата, по които публицистиката може да заобикаля области табу – във връзка с въпроси табу или лица, за които не се приказва, или имена, които не се загатват.

Цялото изявление чуйте тук.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР