илюстрация ПетелНа фона на възстановяващия се свят от удара от

...
илюстрация ПетелНа фона на възстановяващия се свят от удара от
Коментари Харесай

Investor.bg: Eдна трета от българите могат да издържат само седмица, ако загубят доходите си

илюстрация " Петел "

На фона на възстановяващия се свят от удара от Covid-19 ново проучване, извършено измежду жителите на 26 страни, демонстрира, че доста хора не са били авансово готови за огромни стопански земетресения, написа. 

В Международно изследване за финансовата просветеност на възрастните, извършено от Организацията за икономическо съдействие и развиване, 42% от интервюираните над 125 хиляди души декларират, че са разтревожени по отношение на посрещането на ежедневните си разходи; 40% се тормозят за финансовото си положение; 37% показват, че се оправят със обстановката. 

Най-притеснителни, поради опасността от всеобща дълготрайна безработица, са отговорите на въпроса какъв брой време интервюираните могат да продължат да покриват разноските си за живот, без да заемат пари или се сменят жилището си, при положение, че изгубят главния си източник на приходи. Изследването открива, че 28-процентен дял от запитаните ще се оправят към седмица; 25-процентен дял показват, че биха се справили за към месец; 15-процентен дял - към три месеца; а 18-процентен дял - над шест месеца. 

Останалата част от допитаните, малко над 14%, оповестяват, че “не знаят ” - което създателите на проучването допускат, че „ разкрива или неопитност да се обмисли такава опция или липса на запаси за финансова възглавница “. 

За България обстановката наподобява по подобен, само че малко по-различен метод, написа У нас също максимален е делът на хората, които могат да устоят единствено седмица – 31%. За 26% от допитаните този период е месец; 15% показват, че биха съумели три месеца; 10% - шест или повече месеца, а 18% показват, че не знаят.

Според 74% от интервюираните малко над 1000 българи те обмислят деликатно всяка своя покупка, което ни слага измежду внимателните страни, като приблизително за участващите в допитването този % е 71,1%.

Проучването демонстрира също, че българите са измежду нациите, които като цяло заплащат в точния момент сметките си. 83,3% от интервюираните показват, че не се бавят със отговорностите си при приблизително 79,4% за изследването. По този индикатор най-точни са жителите на Естония с 95,1%, а на противоположния полюс изненадващо е Германия с 50,4%.

Над половината от българите обаче показват, че са имали усложнения да покриват разноските си през последните 12 месеца. За 50,4% от сънародниците ни е имало миг през миналата година, когато разноските им са надвишавали приходите, при приблизително 35,3% за изследването.

Допитването също по този начин демонстрира, че огромна част от българите пестят пари – 78,2%. Най-спестовни са жителите на Индонезия, където съвсем всички допитани интензивно заделят средства. Спестените пари обаче наподобява са без заложена цел, защото единствено 39,4% от респондентите у нас показват, че имат дълготрайна финансова цел, за която отделят средства.

По отношение на разделянето сред половете мъжете и дамите се показват релативно сходно. Но макар че по индикатори като финансова просветеност и финансово държание дамите и господата са с съвсем еднообразно показване, то статистическа разлика се следи при индикатора за финансово благоденствие. Там резултатът е в интерес на мъжете с разлика от над един пункт – 8,6 пункта за дамите и 9,7 пункта за господата.

Статистическа разлика има и по възрастово разделяне – най-осезаема тя е във възрастовата група на хората над 60 година, както и при тези в диапазона от 30 до 59 година

Междувременно финансовата неустановеност наподобява все по-неравномерно разпределена в света. 

Въпреки че проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз не включва Съединени американски щати, неотдавнашен отчет на Националното радио на страната допуска, че американците се намират в сходна обстановка - най-малко половината от семействата в огромните градове - Чикаго (50%), Ню Йорк (53%), Лос Анджелис (56%) и Хюстън (63%), показват, че имат съществени финансови проблеми, в това число изчерпани спестявания, компликации във връзка с погасяването на разноските си и проблеми при достъпа до здравни грижи. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР