Илюстрация От изложбата на Мария Налбантова Увеличаване От изложбата на

...
Илюстрация От изложбата на Мария Налбантова Увеличаване От изложбата на
Коментари Харесай

Пет изложби за преживяване

Илюстрация
От изложбата на Мария Налбантова

Увеличаване

От изложбата на Мария Налбантова

Смаляване
Още по тематиката
Какво ново в актуалното изкуство

Новите изложения, забавните създатели и значимите събития - какво да знаем и къде да отидем
11 окт 2018
Пътеводител на есенния арт стопаджия

Най-интересното от изложбите, което следва да забележим тази есен
7 сеп 2018
Тихите мечки са най-дълбоки

Мария Налбантова и нейната pop-up книга " Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни "
14 сеп 2016 P.S.: Скулптурата
Есента беше белязана и от огромната тематика за скулптурата в България. Изложбата " Sculpture Now " в изложба Credo Bonum с куратор Весела Ножарова през октомври направи един сериозен опит да наблюдава и показа другите направления в скулптурата и изкуството сега. В нея бяха показани девет създатели от разнообразни генерации. Творбите на Валентина Шара, Група 7+1, Дан Тенев, Косьо Минчев, Николай Маринов, Павлин Радевски, Рада Букова, Радослав Нинов, Стефан Николаев и Тита Дренска, разпростиращи се като техника от дърво, през аудио, неон, пространствени съоръжения и намеси, показаха една моментна фотография, само че по-важното - набелязаха траектории за предстоящ разбор и разширение на понятието за статуя.

Междувременно Столична община учреди нова стратегия " Навън " за краткотрайни статуи на мястото на мавзолея (където сега се извисява Бронзовата къща на Пламен Деянофф). Крайният период за присъединяване е 15 ноември.

Прогноза за времето. Изложба на Мария Налбантова
Куратор: Даниела Радева
Галерия " Васка Емануилова "
до 3 ноември

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Преди две години Мария Налбантова се появи на сцената на Кукления спектакъл в Пловдив за своите " 15 минути популярност " (формат на фондация " Отворени изкуства ", в който разнообразни създатели показват творчеството си по метод, наподобяващ stand-up изява). Беше с къса рокля с огледални пайети, които хвърляха отблясъци като диско топка. Последваха 13 мъчителни минути, в които Налбантова с най-скучни печатарски термини описваше поп-ъп книгата си " Черни мечки за бели дни ", до момента в който тя се разпадаше. В последна сметка скучната презентация се оказа добре плануван пърформанс, в който Мария Налбантова пресъздава и изживява най-големия боязън на един художник – страхът от неуспех.

В първата си независима галерия " Прогноза за времето " тя се занимава с огромната тематика за " времето " – метеорологичното, само че и времето вътре в нас. Налбантова самоуверено преплита баналните знаци и метеорологични облици с разнообразни метафори и национални приказки за времето. По извънредно органически метод тя включва и подтекста на галерията – непрекъснатата експозиция на Васка Емануилова и парка " Заимов ".

Резултатът е една поетична галерия, образно наситена, само че и оставяща задоволително пространство на публиката сама да откри своите смисли и тълкования. Тя носи добре познатия почерк на Налбантова като илюстратор, само че и чертае пътя й в актуалното изкуство като един от забавните млади създатели сега.

Еонът на Постартиста . Изложба на Явор Боянов
Галерия " Ракурси "
до 6 ноември

Галерия " Ракурси " показва галерия на различен млад художник. " Еонът на Постартиста " е един доста (дори твърде) сериозен по своя план план. Боянов се пробва да построи лична митология, основана на езотерика, магия, алхимия и окултни вярвания. В центъра стои актьорът като избавител и избавител на човечеството в цивилизация, разказана като отиваща към крах.

Цялата тази неуместна първоначално (увлекателна впоследствие) амалгама от препратки е пресъздадена посредством серия от живописни платна, които са мощно повлияни от попкултурата, актуалната илюстрация, картите таро (които много припомнят и на Борис Праматаров).

Ясно е, че упоритостите на плана и на въпросното " митологизиране " са преднамерено пресилени, само че въпреки всичко липсва нужната доза подигравка, с цел да се трансформира изложбата в действителност в увлекателния, провокативен (и малко наивен) разказ, който би мога да бъде.

Обекти и алегории. Изложба на Атанас Ташев
Галерия " Райко Алексиев "
До 10 ноември

Атанас Ташев работи с повторението. В живописните му платна едни и същи обекти и фрагменти се повтарят, до момента в който не изгубят действителните си контури и не се трансфорат в нереални композиции.

Често текстът към една галерия може да й придаде смисъл и целокупност или най-малко да улесни публиката в нейното схващане. В този случай той е главният фактор на разочарованието. Оказва се, че с тази галерия създателят упорито търси разговор с публиката (каквото и да се има поради с това). Той поучително изяснява какво е притча и най-после декларира, че се надява, че " изложбата, интерпретирайки обектите като алегории, ще породи размисъл за индивида, смисъла на съществуването и цивилизацията ".

На излизане от галерията обаче посетителят може с отчаяние да осъзнае, че не е бил споходен от по този начин предстоящото трансцедентално преживяване.

Илюстрация
Oт изложбата на Сергей Рожин, " Пушач ", 2018

Увеличаване

Oт изложбата на Сергей Рожин, " Пушач ", 2018

Смаляване

Сергей Рожин: В Два Акта
Куратор: Снежана Кръстева
Акт II до 18 ноември
One Monev Gallery

Историята на Сергей Рожин, разказана от куратора на изложбата Снежана Кръстева, е трогателна и многообещаваща. Става дума за неговите ранни младежки травматични прекарвания, убедеността му в смисъла на изкуството, разнообразните му креативен занимания сред изкуството, театъра и рап музиката.

В първата част от неговата галерия в One Monev Gallery са показани съоръжения, направени от открити на улиците в Екатеринбург стъкла с дупки от патрони. С минимална интервенция върху стъклата и с осветление в другояче тъмното пространство на галерията сенките основават поетични и красиви картини на цветя.

И в действителност, разказани по този начин, инсталациите на Рожин имат големия капацитет да носят разнообразни послания и да провокират разнородни асоциации. В реалност обаче те се губят в поетичността на сенките и остават просто красиви и малко сладникави облици. Следва обаче и втори " акт ", в който чакаме да забележим още от Сергей Рожин.

Илюстрация
Сабине Битер / Хелмут Вебер. " Справяне с историята ", 2018

Увеличаване

Сабине Битер / Хелмут Вебер. " Справяне с историята ", 2018

Смаляване

Структури на мисълта
Сабине Битер / Хелмут Вебер, ВАЛИ ЕКСПОРТ, Соня Гангл, Мария Ханенкамп, Кристоф Вебер, Франц Вест, Хеймо Зоберниг
Куратор: Валтер Зайдл
Галерия " Структура "
До 8 декември

Галерия " Структура " продължава програмата в първата година от основаването си с изложбата " Структури на мисълта ". Тя показва някои от най-значимите австрийски модерни създатели. Изложбата е събитие освен поради чисто художествените си качества, само че и по още две значими аргументи.

Тук виждаме творби на художници, които са одобрени в международен мащаб и се числят към огромната история на изкуството – събитие, което в София ни се случва учудващо рядко. Това са да вземем за пример ВАЛИ ЕКСПОРТ и Франц Вест (в музея " Помпиду " в Париж сега тече негова ретроспектива).

Другата причина е, че изложбата " Структури на мисълта " не просто демонстрира непознатото, само че и търси разговор с локалния подтекст. Така да вземем за пример Сабине Битер и Хелммут Вебер основават работата си " Справяне с историята ", която се занимава с към този момент несъществуващия, само че към момента пораждащ върли диспути монумент " 1300 години България ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР