Илюстрация Остава Увеличаване Остава Автор: Добрин Кашавелов Смаляване Свиренето без

...
Илюстрация Остава Увеличаване Остава Автор: Добрин Кашавелов Смаляване Свиренето без
Коментари Харесай

Дзен и изкуството да си на сцена без публика

Илюстрация
" Остава "

Увеличаване

" Остава "

Автор: Добрин Кашавелов Смаляване
" Свиренето без аудитория изисква зверска централизация ", споделя Свилен Ноев от " Остава ", една от първите групи, които направиха онлайн концерт с цифров билет/дарение посредством URBO, онлайн платформа за резервации, продажба на билети, която след оповестеното изключително състояние стартира да предлага нови услуги - опция на разнообразни бизнеси да излъчват наличие в действително време посредством стрийминг и също по този начин да продават свои онлайн курсове, тренировки, образования и семинари.

" В началото на март като резултат от ограниченията, подхванати против COVID-19, ние се оказахме с над 40 анулирани събития единствено в границите на първата седмица, споделя Андрей Лилов, създател на URBO. Това ни принуди да реагираме бързо и да се приспособяваме към смяната в бизнес средата и смяната в метода на живот на всички. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Платформата стана хазаин на поредност от онлайн концерти в колаборация с " Жокер медиа " и Streamer.bg, и предложи осъществявания на добре познати имена на българската музикална сцена, което даде краткотрайно решение на затворените зали и прекъснатите турнета. Ролята на видеострийминг платформите и методите за монетизиране на зрителския интерес са настояща тематика в целия свят.

Интересът е огромен - 74 хиляди гледат изявата на " Остава ", а всеки може или да гледа гратис, или да поддържа музикантите с цифров билет в разнообразни ценови категории. Ноев разказва сегашното като " странни времена за музиката ". Като необичайно той разказва и чувството да си на сцена без аудитория. " В началото бях скован поради неналичието на реакция в профил, само че последователно се успокоих и всичко мина добре. Това, което ме тормози повече, е, че когато не си длъжен да платиш за " услугата ", самото събитие губи от цената си. Усетих го по слабия ми интерес към други концерти по-късно. Към края на май ще създадем нов опит, този път с заплатен концерт, и ще забележим резултата. "

Димо Стоянов

P.I.F. също опитаха с формата и направиха концерт пред към 100 хиляди виртуални фенове, а вокалистът им Димо Стоянов настрана показа моноспектакъла си " Кой прибира заран звездите? " на платформата. Той споделя, че приходите от осъществяването са спомогнали музикантите от групата да не се тормозят за ежедневните си разноски през идващите два месеца, само че какво следва по-късно остава незнайно.

" Самото прекарване не ми беше чак толкоз непознато, защото имаме опит от телевизионни излъчвания, а и възприятието е малко като да снимаш клип ", проучва Стоянов, който споделя, че въпреки всичко живият контакт сред музиканти и аудитория е нещо, което няма по какъв начин да бъде сменено, защото той осмисля целия изобретателен развой. Плюсът, който вижда, е, че онлайн концертът показва музиката им с по-добър тон от обичайните клубни изяви. Не е сигурен дали онлайн концертите могат да заместят и действителните като финансов резултат, в случай че станат напълно платени. " Тогава гледаемостта ще спадне внезапно надолу. Засега няма модел, който да работи за всички, това, което би работило за музикантите, мъчно ще работи за актьорите. "

Той отбелязва, че в случай че има нещо положително в цялата обстановка, това е, че през десетилетията артистичната сцена в България е намирала всевъзможни пътеки, с цел да изплува, без значение от политическите и икономическите проблеми. " Научени сме да реагираме във всяка обстановка. "
Андрей Лилов

Q&A: Андрей Лилов, създател на URBO

Какви бързи решения настоящето състояние ви накара да предприемете?

- В рамките на 7-10 дни при започване на март пуснахме авансово планувани функционалности за третото тримесечие на 2020 още през втората половина на март. Стартирахме URBO live (стрийминг услуга) и URBO online (VOD - VideoOnDemand) и предоставихме опция на бизнеса да остане на пазара даже при съвсем спряла стопанска система. На доста актьори и музиканти дадохме опция да доближат до своите почитатели онлайн. А дребните бизнеси (занимални за деца, танцувални школи, СПА процедури, куклени театри и други) да не престават да радват клиентите си и да генерират средства посредством онлайн видеоуроци. Не на последно място, подсигурихме претовареност на хората зад сцена, тези, които сега остават без дейна работа.

Какво демонстрира опитът ви досега, склонна ли е публиката да заплаща за онлайн концерти?

- За страдание изкуството и културата са едно от първите пера, които сме склонни да свием в такива моменти. Радващото е, че все пак хората са подготвени да оказват помощ. Все повече компании демонстрираха съпричастност, купувайки билети на едро за своите чиновници.

Преди URBO сте имал друг професионален опит. Какви познания пренесохте от едното място към другото?

- Моята кариера първо се разви в хотелската промишленост и по-точно в софтуерни системи, свързани с ръководство на хотели. При хотелите автоматизацията и свързаността сред системите е нещо, което се приема за наложително. Това беше едно от желанията ми, когато стартирахме платформата - да използван работещите практики, като ги подобрим с съответни специфики и принадлежности за сфера на активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР