Илюстрация Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на

...
Илюстрация Основните въпроси, които се задават след внезапната атака на
Коментари Харесай

Блицкригът срещу Васил Божков

Илюстрация
Основните въпроси, които се задават след неочакваната офанзива на властта, са за какво Божков, желае ли някой да му вземе бизнеса, за какво в този момент и коя е главната причина

Увеличаване

Основните въпроси, които се задават след неочакваната офанзива на властта, са за какво Божков, желае ли някой да му вземе бизнеса, за какво в този момент и коя е главната причина

Смаляване
Пред офиса на " Нове холдинг " на ул. " Московска " 43 в столицата постоянно стопират първокласни коли. В сряда сутринта там имаше паркирани полицейски коли. Същото се случи на бул. " Васил Левски " пред кооперацията, където се намира един от жилищата на Васил Божков, на ул. " Фритьоф Нансен " пред офиса на " Национална лотария ", както и на отбивката за някогашната резиденция на Тодор Живков на Витоша, в този момент благосъстоятелност на Божков. Полицията е иззела документи оттова. Твърди се, че е била разказана и сбирката му от антични предмети. Полицейските коли стояха пред тези обекти до късно вечерта.

Успоредно с това служители на реда нахлуха и в Държавната комисия по
хазарта и откараха за разпит ръководителя й Александър Георгиев, съпроводен от сълзите на държавна чиновничка, и още шест други чиновници на регулатора. " Той е задържан за 24 часа ", сподели основният прокурор Иван Гешев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това беше най-видимата част от координираните старания на няколко държавни институции - прокуратура, държавно управление и парламент, да изхвърлят Васил Божков от хазартния бизнес. Усилия, които досега са изцяло сполучливи. Една от знаковите фигури в българския преход към публицистичното привършване на броя се намира на неустановено място отвън България, а един от най-доходните му бизнеси - " Национална
лотария ", е на път да бъде неразрешен със закон.

Подобна кооридинирана акция против Васил Божков евентуално му е подействала като гърмежа под мерцедеса му през далечната 1994 година Бизнесменът, който е притежател на редица
хазартни компании и бяга от светлините на прожекторите от години, беше заставен да даде серия от изявленията в разнообразни медии, в които обясняваше, че е в чужбина по работа, никой не го е търсил, не се укрива и че в случай че някой от прокурорите му се обади по телефона, на часа ще се прибере в България, с цел да спомага на управляващите. Малко по-късно следобяд основният прокурор Иван Гешев сподели пред публицисти, че Божков е упрекнат по 7 члена на Наказателния кодекс - измежду които началник на проведена незаконна група, насила, опит за рушвет на длъжностно лице, подбуждане към закононарушение по работа, както и че е разгласен за общодържавно и интернационално търсене, защото е напуснал границите на страната.

Пред офиса на " Нове холдинг " на ул. " Московска " 43 в столицата на 29 януари имаше паркирани полицейски коли

" Той е следващият олигарх, който бяга от България. Не съм сигурен тъкмо къде се намира, само че ще си го приберем. Ще поставим всички старания той да бъде доведен пред българския съд...Не може да дължиш 559 млн. лева за всички лотарийни игри, това значи по 100 лева към всяка пенсия и да казваш, че си репресиран... ", съобщи Гешев, като разяснява и обвиняванията против Божков.

Атака, контраофанзива...

Надвечер " Нове холдинг " популяризира позиция на притежателя си по протичащото се. В нея се показва, че показната акция и повдигнатите обвинявания " целят наложително да бъде лишен легален бизнес. Налага се внушението, че ние сме отговорни за нещо до доказване на противното ". Божков твърди, че той и юристите му не са получили никакви публични документи, нито са били известени по какъвто и да било формален метод за повдигнатите против него обвинявания. На процедура това е повтаряне на тезата му в изявлението пред " Свободна Европа ", в което той съобщи, че някой желае да му отнеме бизнеса, с цел да го даде на различен. " Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса, и да не се занимавам повече с бизнес. "
Васил Божков пред bTV
" С досегашните дейности става явно, че страната влиза в ролята на " бухалка " и за задачата не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за фиктивен мотив за всички последвали дейни мероприятия, през признатия на първо четене законопроект за
хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите против бизнеса ни и неговите притежатели ", се споделя в този момент в позицията на Божков, изпратена от " Нове холдинг ".

Атаката против Васил Божков стартира още преди Коледа, когато неговите съдружници в няколко
казина и в " Еврофутбол " - Цветомир и Боян Найденови, дадоха серия от изявленията, в които го упрекнаха в изнудване, закани за ликвидиране и укриване на налози, а държавната финансова ревизия (АДФИ) и прокуратурата започнаха инспекции в Комисията по хазарта и компании на Божков. (Ако се съди по повдигнатите му обвинявания и в случай че се окаже вярна информацията, че двамата братя, наричани още Цеките, са към този момент предпазени очевидци на прокуратурата, ще излезе в действителност, че тезата на прокуратурата се базира единствено на свидетелствата на някогашните съдружници на Васил Божков.)

Междувременно водачът на НФСБ Валери Симеонов внесе предложение частните
лотарии - съществена част от бизнеса на Божков през последните години, да бъде одържавен, а в Министерството на финансите - за преструктуриране на Държавната комисия по хазарта.

От АДФИ обявиха, че все още може да се приказва за спестени към 210 млн. лева такси за пет години поради особеното облагане на
лотариите.

Самият Божков разяснява за " Свободна Европа ", че компанията му заплаща съгласно разпоредбите, а измененията на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на различен. Той опита да употребява за щит почитателите на футболния клуб " Левски ", който управлява, като предизвести, че в случай че лотарийният му бизнес бъде лишен, той няма да има опция да финансира тима. И изиска от почитателите да го защитят. След последвалата среща сред тях и премиера Бойко Борисов, на която той ги посъветвал да си вземат акциите на клуба и да го ръководят, в последна сметка до митинги или друго развиване не се стигна. " Ще поставим всички старания Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е следващият олигарх, който е избягал от България. "

Иван Гешев, основен прокурор

Една легенда на прехода

Васил Божков е емблематична фигура от годините на прехода. Занимава се с
хазарт още преди 10 ноември 1989 година В архивите на Държавна сигурност има сведения за него от далечната 1985 година След измененията основава една от първите компании за хазарт дружно с убития през 2003 година Илия Павлов. Той е измежду основателите на сдруженията на едрия капитал като Г-13 при започване на 90-те години и клуб " Възраждане " по-късно. В средата на 90-те е притежател на верига обменни бюра и дребна банка, след което развива компании за залагания и на процедура монополизира този пазар. Притежава строителни компании, както и компании в други области, само че венецът на неговия бизнес са лотариите. Божков е буен фен на антики и притежател на изключителни предмети от тракийския интервал, негова сбирка е изложена в Националния исторически музей, правил е изложения даже в централата на Европейския парламент в Брюксел. Приема се, че стои относително встрани от политическия живот на страната, макар че е подозиран в прокарването на лобистки членове в Закона за хазарта, които обслужват главно неговия бизнес. През 2002 година влезе в преден конфликт с тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов, само че по-късно стоплиха връзките си.

Ето за какво главните въпроси, които се задават в този момент, са за какво Божков, желае ли някой да му вземе бизнеса, за какво в този момент и коя е главната причина.
Версиите по тях са няколко:
- Превземането на бизнеса му от различен олигарх, подплатено с обвиняванията на братя Найденови;
- Реакция на западни служби в резултат на изгонването на огромен задграничен
хазартен състезател от България, която е подбутнала следствие в страната;
- Опит на страната да си прибере неплатените такси и да възстановява пазара на лотарията;
- Демонстрация на новия основен прокурор, че раздава закъсняла правдивост за мътните години на прехода.

Истината за аргументите това да се случи евентуално има повече от едно пояснение. На стадия е несъмнено единствено, че Васил Божков излиза от огромната игра. По това какво ще се случи оттук насетне ще се разбере и какви са били същинските претекстове за една от най-масовите акции през последните години. Но е истина и това, че Божков е потвърдил, че постоянно е оцелявал при всички турбуленции. Поне до момента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР